Dainius Žalimas. Ryšys tarp žmogaus teisių niekinimo ir meilės Rusijai

Autorius: Dainius Žalimas Šaltinis: https://www.facebook.com/daini... 2023-08-31 19:08:00, skaitė 512, komentavo 4

Dainius Žalimas. Ryšys tarp žmogaus teisių niekinimo ir meilės Rusijai

Beveik broliai dvyniai, gabenantys savo vaikus į “rusų pasaulio” rojų … Jų istorijos įtartinai panašios, kaip, akivaizdu, ir pažiūros. Šie du atvejai labai jau artimi ir laiko prasme, tad prašosi apibendrinimo.

Dar net vienerių metų neturinčio pagrobto vaiko mamos interesus ginantis advokatas pasakoja, kad teismo proceso metu buvo matyti gąsdinantys signalai – tėvo požiūris į šalį agresorę, į moterį ir į vaiko auginimą esą buvo keliantys susirūpinimą. Nors teismui pateikti įrodymai, tačiau buvo nuspręsta vyrui suteikti teisę matytis su vaiku savarankiškai, be trečiųjų asmenų (“Kas vyksta Kaune”, 2023 m. rugpjūčio 28 d.). „Iš tikrųjų, dabar vyksta civilinė byla, procesas yra eigoje dėl vaiko bendravimo grafiko nustatymo. Mama kartu su mumis buvo teikusi eilę dokumentų, kurie jau neigiamai charakterizavo vaiko tėvą. Tiek jo požiūrį į Rusiją ir ideologiją, tiek Rusijos, Sovietų Sąjungos garbinimą, draugus, su kuriais jis rusiškai šnekėdavosi, ir tai, kad Rusija turi būti viso pasaulio motina. Tokios deklaracijos vyko ganėtinai intensyviai, tie įrodymai buvo pateikti byloje. Antras aspektas, tai požiūris į moterį, kad moteris yra tik įrankis vaikams gimdyti, moteris turi besąlygiškai paklusti vyro valiai, jo klausyti ir neturėti jokių teisių. Jis tai viešai deklaravo, tokie įrodymai buvo pateikti bylai. Trečias aspektas, kad žmogus visiškai neturi jokių tėvystės socialinių įgūdžių“, – apie vyro deklaruojamus įsitikinimus kalbėjo advokatas.

Kuo ne “rusų pasaulio” idėjos, niekinančios europines demokratijos ir žmogaus teisių vertybes, nekalbant jau apie Lietuvos nepriklausomybės neigimą? Apie tai, su kuo vienoje barikadų pusėje stovi “tradicinių vertybių” gynėjai, rašiau jau ne kartą. Tad prieš rusiškais naratyvais agituodami prieš Stambulo konvenciją ir partnerystės institutą visada gerai pasverkite.

Kartu šie du vaikų grobimo atvejai leidžia daryti dvi prielaidas. Pirma, nemanau, kad A. Švanio tikėtinai turima Rusijos pilietybė yra atsitiktinumas. Ji logiškai “įsipaišo” į tokių žmonių pasaulėžiūrą: juk jei neigi Lietuvos nepriklausomybę ir Lietuvos išduotų asmens dokumentų legitimumą (bet kažkodėl, būdamas “suverenu”, neneigi SSRS teisėtumo), tai Rusijos pilietybė yra vienintelis pasirinkimas. Juolab, kad ji pasiekiama kaip buvusiam SSRS piliečiui (kokiais mus laiko Rusija) ar jo palikuoniui.

Iš tikrųjų, kiek tokių dvigubų Lietuvos ir Rusijos piliečių turime, sužinoti beveik neįmanoma (patikimos informacijos iš Rusijos tikėtis neverta). Tačiau potencialiai juos identifikuoti galima jau dabar - pirmiausia šiai kategorijai priskirtini visi “suverenais” ar panašiais titulais besivadinantys asmenys.

Taigi, antra, daryčiau prielaidą apie egzistuojantį tokias pažiūras propaguojančių asmenų tinklą, kitaip tariant, antikonstitucines organizacijas, kurių tikslas padėti Rusijai veikti prieš Lietuvos valstybę, įskaitant konstitucinę santvarką. Ar neatrodo keista, jog be jau uždaromo “geros kaimynystės” fondo kitų antikonstitucinių organizacijų tarsi nė nebūtų? Dabartinėmis geopolitinėmis sąlygomis mažoje pafrontės valstybėje, kai Rusija jau senokai atidariusi prieš Vakarus žvalgybinio ir informacinio karo frontą?

Tikiuosi, kad Lietuvos žvalgyba ir teisėsauga neakla, seka padėtį ir užkardo keliamas grėsmes. Tad būtų puiku, jog mano prielaidos nepasitvirtintų. Tačiau nerimą kelia, pavyzdžiui, teismų gebėjimas adekvačiau vertinti kontekstines aplinkybes, kai, anot vaiko mamos advokato, teismas pats kone atidavė vaiką į jo pagrobėjo rankas nepaisydamas visų nurodytų aplinkybių apie tėvo asmenybę ir vaiko poreikius. Tokio sprendimo kaina gali būti ta, kad vaikas niekada arba bent jau artimiausioje ateityje į Lietuvą nebegrįš. Nesu tiek naivus, jog tikėčiau, kad Rusija paisys tarptautinių įsipareigojimų, pripažins ir vykdys Lietuvos teismų sprendimus, objektyviai ir nešališkai nagrinės vaiko interesų klausimus.

Nuoširdžiai nuogąstauju, jog tokių žmogiškųjų praradimų turėsime daugiau, jeigu užmerksime akis į antivalstybinės ir antikonstucinės veiklos apraiškas. Kol kas, deja, pasiekimai neįkvepia …

Beje, prezidentas yra kalbėjęs, kad demokratija turi gintis ir turėti dantis. Tik, deja, nevykusiame kontekste. Tačiau dabar, gal iš tikrųjų laikas?

LDiena.lt  Funkciniam debilui ir teisės minedui Žalimui turiu pasiūlymą, kaip sugrąžinti Algirdą Švanį ir jo dukrelę iš Mordoro pragaro nasrų atgal į Žydinti Europos sodą (© Borelis). Duodu 100% garantiją!

https://youtu.be/-6pdoVyL96I