Baltarusijos Prezidentė, reziduojanti Vilniuje, dalina pasus su Lietuvos herbu Vytimi!

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-02 17:21:00, skaitė 750, komentavo 5

Baltarusijos Prezidentė, reziduojanti Vilniuje, dalina pasus su Lietuvos herbu Vytimi!

Lietuvoje įsteigta alternatyvi baltarusių valstybė su sostine Vilniuje, kur reziduoja jų Prezidentė, ir dalinami šios valstybės pasai su Lietuvos herbu. 

Baltarusijos Backa prieš tris metus į pasienį su Lietuva atvežė ponią Tichanovskaja, kurią Lietuvos Seimas 2020-09-10 pirmasis pasaulyje pripažino Baltarusijos prezidente, skyrė jai prabangų išlaikymą. Įkandin jos atvyko 60000 baltarusių, didelė dalis kurių yra litvinistai, neigiantys Lietuvos valstybingumą, Lietuvos istoriją, Vilniaus krašto priklausymą Lietuvos Respublikai, t.y. veikia prieš mūsų Konstituciją. Žiūr.: Vytautas Sinica. "Litvinizmas ir baltarusių problema."

Dabar šitie atėjūnai ėmė spausdinti ir dalinti savo pasus, papuoštus Lietuvos Respublikos herbu Vytimi!!!

Žemiau pateikiu užsienio spaudoje pasirodžiusią informaciją šiuo lietuvių tautos valstybingumui opiu klausimu.

"Forbes" portalas rusų kalba š.m. rugpjūčio 6 d. paskelbė Rinato Tairovo straipsnį "Tichanovskaja nusprendė siekti tarptautinio naujųjų Baltarusijos pasų pripažinimo."

Baltarusijos opozicija susitarė išduoti "Naujosios Baltarusijos" pasus, kurie, pagal idėją, turėtų tapti alternatyva įprastiems šalies pasams. Opozicijos lyderė Sviatlana Tihanouskaja pažadėjo siekti tarptautinių naujųjų dokumentų pripažinimo.

Baltarusijos opozicija per susitikimą Varšuvoje paskelbė ketinanti išduoti "Naujosios Baltarusijos" pasus, praneša "Reuters". Susitikimas surengtas prieš trečiąsias Baltarusijos prezidento rinkimų metines, per kuriuos opozicijos lyderė Svetlana Tichanovskaja, oficialiais VRK duomenimis, užėmė antrąją vietą, surinkusi 10 proc. balsų. Baltarusijos opozicija nepripažįsta rinkimų rezultatų ir laiko S. Tichanovskają nugalėtoja.

Naujų pasų išdavimas rodo opozicijos strategiją, kuri buvo aptarta konferencijoje. Tichanovskaja pažadėjo siekti alternatyvių dokumentų tarptautinio pripažinimo. Konferencijoje Jungtinių pereinamojo laikotarpio tarptautinių reikalų kabineto atstovas Valerijus Kovalevskis įteikė pirmuosius tokius pasus, rašoma pranešime Tichanovskajos "Telegram" kanale. Ten pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame parodyta, kaip atrodo dokumentai ir kokios apsaugos nuo padirbinėjimo priemonės juose yra.

Be to, susitikime A. Tihanouskaja pažadėjo, kad Baltarusijos opozicija imsis iniciatyvų, skatinančių teatro, knygų leidybos ir švietimo baltarusių kalba plėtrą.

Susitikime Varšuvoje dalyvavo keli šimtai aktyvistų, nepriklausomos žiniasklaidos žurnalistų ir pilietinės visuomenės organizacijų atstovų, pranešė "Reuters". Praėjusiais metais panašus susitikimas buvo surengtas ir Lietuvoje. Šiemet J. Tihanovska paragino Baltarusijos opozicines jėgas užsienyje susivienyti ir paremti "Naujosios Baltarusijos" judėjimą, pranešė "Reuters".

2020 m. rugpjūčio mėn. įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai išprovokavo masinius protestus šalyje, kurie iš pradžių tęsėsi kasdien, vėliau - savaitgaliais, o žiemos pradžioje nurimo. Valdžią išsaugojo Aleksandras Lukašenka, kuris nuolatinis Baltarusijos vadovas buvo nuo 1994 m. Tichanovskaja netrukus po rinkimų išvyko iš Baltarusijos į Lietuvą.

AVvXsEgVfwANSosP-Fm_DgRP9NecUabG4gNB0gaO0b1fSgFI3HR1HXogYTrC4bY2_FZ2Kq_clJSEniqpxdovsdX2xVOrqi-T9LB8awRPOlviEvRhbPgw7Ps8wfetHW4-eVqBC0fsVLls2KdyX2ZoTamQ_oxdLlP1BFoxvAk6s9XFIhyxMTbCnUNqcKkjhRXSnfw=w530-h298

"Amerikos balsas" š.m. rugpjūčio 6 d. rašė: "Baltarusijos opozicija išduos "Naujosios Baltarusijos" pasus".

2022 m. rugpjūtį įkurta Baltarusijos vyriausybė tremtyje atidarė daugiau kaip 20 alternatyvių ambasadų ir informacijos centrų

Baltarusijos opozicijos tremtyje atstovai sekmadienį susitiko Lenkijoje paminėti trečių Aleksandro Lukašenkos režimo smurtu numalšintų protestų metinių. Susitikimo tikslas buvo pademonstruoti vienybę ir apsibrėžti strategiją, kurioje, be kita ko, numatytas Naujosios Baltarusijos pasų išdavimas.

2022 m. rugpjūtį įkurta Baltarusijos vyriausybė tremtyje atidarė daugiau kaip 20 alternatyvių ambasadų ir informacijos centrų užsienyje.

Baltarusijos opozicijos lyderė 40 metų Svetlana Tichanovskaja, kuri buvo priversta išvykti iš Baltarusijos po dalyvavimo 2020 m. rinkimuose (šių rinkimų rezultatai, kaip pabrėžia Lukašenkos režimo kritikai, buvo suklastoti), pareiškė, kad opozicija sieks alternatyvių pasų tarptautinio pripažinimo.

Varšuvoje kalbėdama keliems šimtams aktyvistų, įskaitant nepriklausomos žiniasklaidos ir visuomeninių organizacijų atstovus, J. Tihanovska paragino opozicines jėgas užsienyje susivienyti ir paremti judėjimą "Naujoji Baltarusija".

Varšuvoje kalbėdama keliems šimtams aktyvistų, tarp kurių buvo nepriklausomos žiniasklaidos ir visuomeninių organizacijų atstovų, J. Tihanouskaja paragino užsienio opozicines jėgas susivienyti ir paremti judėjimą "Naujoji Baltarusija".

"Deja, pastarieji treji metai išmokė mus visada ruoštis blogiausiam. Pripratome, kad nepakanka stipriausio noro pakeisti supuvusią sistemą", - neseniai kalbėdama pernai Lietuvoje vykusiame kasmetiniame Baltarusijos opozicijos susitikime sakė A. Tihanouskaja. - Pripratome, kad dėl režimo politikos mūsų taikioji Baltarusija dabar vadinama šalimi agresore ir statoma į vieną gretą su Rusija.

Tihanouskaja taip pat pabrėžė, kad opozicija įgyvendina baltarusių kalba kuriamo teatro, knygų leidybos ir švietimo iniciatyvas.

"Tai leidžia mums išsaugoti savo tapatybę ir perduoti nacionalines vertybes naujajai baltarusių kartai", - teigė Baltarusijos opozicijos lyderė.

AVvXsEjtTtNH5BKejM_6pzX4pOzPknFAf1IyLX4K2suy3yEqI0MGPSeky9ymt_n-rEwx-8zMpzy18dxHtSsmt6MQ6TYoSZQz7vIjsdGpdfOiMEcQSW86lNacvM1HyeTdqB04LHZIsgV9A9PwoZYgjROmTkvo4jipht8zmKZBgk0UuWcYTjvT37cdGFdzJJK8el8=w495-h285

LRT.lt, leidžiamas rusų kalba rugpjūčio 7 d., perspausdino Laisvės radijo publikaciją: "Baltarusijos opozicija Varšuvoje pristatė "Naujosios Baltarusijos" pasą".

Pasak Baltarusijos jungtinio pereinamojo laikotarpio ministrų kabineto atstovo tarptautiniams reikalams Valerijaus Kovalevskio, opozicionieriai derasi su ES šalių atstovais dėl naujojo dokumento, parengto atsižvelgiant į "europietiškas tradicijas", pripažinimo. Paso dizainas panašus į ES šalių pasus. Jame nėra informacijos rusų kalba, kuri Baltarusijoje oficialiai yra valstybinė kalba.

Sukurti nacionalinį pasą "Naujoji Baltarusija" nuspręsta po to, kai daugybė baltarusių, išvykusių iš šalies po 2020 m. prasidėjusių masinių represijų, susidūrė su pasų keitimo per esamas Baltarusijos diplomatines atstovybes, pavaldžias Aleksandro Lukašenkos režimui, problema.

Pats paso pavyzdys buvo pristatytas per Varšuvoje rengiamą konferenciją "Naujoji Baltarusija 2023", kurią organizuoja buvusios kandidatės į prezidentus Svetlanos Tihanovskos biuras, Jungtinis pereinamojo laikotarpio Baltarusijos kabinetas ir Opozicijos koordinacinė taryba.

"Šioje konferencijoje kalbėsime apie tai, kokia turėtų būti naujoji Baltarusija ir kaip ją pasiekti", - sakė S. Tihanovska savo įžanginėje kalboje. - Kalbėsime apie tai, kokių reformų mums reikia, apie mūsų kovos metodus ir būdus paremti mūsų politinius kalinius, apie tai, kokie turėtų būti mūsų santykiai su kaimynais ir kaip Baltarusiją grąžinti į Europos žemėlapį."

"Sunku pasakyti, kuriame šios kelionės etape esame - pabaigoje ar tik pradžioje. Šiame kelyje neišvengsime klaidų, perdegimo ir abipusių nusižengimų. Tačiau šį kelią įveiksime tik kartu", - apibendrino J. Tihanovska.

Savo ruožtu Baltarusijos jungtinio pereinamojo laikotarpio ministrų kabineto atstovas tranzito laikotarpiui Pavelas Latuško pažymėjo, kad dabar padėtis Baltarusijoje yra "dar blogesnė nei 2020 m." - dėl didelio politinių kalinių skaičiaus, sistemingų represijų ir Lukašenkos režimo dalyvavimo agresijoje prieš Ukrainą.

Opozicijos duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra beveik 1 800 politinių kalinių, iš jų 196 moterys ir 8 nepilnamečiai. Tuo remiantis, vienas pagrindinių demokratinių jėgų tikslų, pasak A. Latuškos, yra jų išlaisvinimas, kuris įmanomas tik tuo atveju, jei A. Lukašenka bus nušalintas nuo valdžios, Baltarusija nutrauks bendrininkavimą kare prieš Ukrainą, išves visus Rusijos karius ir bazes iš Baltarusijos teritorijos, taip pat pasitrauks iš "Sąjunginės valstybės", CSTO, EurAzES ir kitų tarpvalstybinių darinių.

Konferencijoje taip pat kalbėjo Pavelas Kukhta, AFU pusėje kariaujančio Kalinousko pulko atstovas. Jis paragino opoziciją sukurti "nacionalinio išsivadavimo judėjimą", kurio karinis centras būtų pulkas.

Vieno iš buvusių kandidatų į prezidentus Viktoro Babarikos, dabar politinio kalinio, štabo atstovas Ivanas Kravcovas pažymėjo, kad užsienio politikai, "kurie ir toliau susitinka su Lukašenkos režimo atstovais", ir Vakarų diplomatai, "kurie vis dar yra Baltarusijos teritorijoje", turėtų prisijungti prie kovos su represijomis proceso.

Baltarusijos jungtinio pereinamojo laikotarpio ministrų kabineto atstovas gynybos ir nacionalinio saugumo klausimais Valerijus Sakaščikas pridūrė, kad Baltarusijos užsienio strategija turėtų būti kuriama atsižvelgiant į kitus tikėtinus padėties regione raidos scenarijus pasibaigus karui Ukrainoje, įskaitant ir tą, pagal kurį Ukraina praranda savo teritorijas, kurios liktų kontroliuojamos Rusijos.

"Tuomet Rusija tik sustiprins savo įtaką ir ekspansiją Baltarusijoje", - sakė A. Sachaščius, manydamas, kad "Vakarai užims sulaikymo poziciją - ir viskas", o užduotys, kurias sau kelia Baltarusijos opozicija, "rimtai komplikuosis".

"Siūlyčiau ruoštis būtent tokiems įvykiams", - apibendrino A. Sachaščius.

AVvXsEiFjtujlgx7oDdsBjXs789eXBd2YdCTBAwi9aWzv98Dntv__BKttA7c2d0CBbCmKD-D5QsBc3EEoTrt6-n7Qg6AyjbYheG1bmAqWrk5AhipQ6czJQcgMXk8NqXdjW8-dRO3o6yhr5kpiSAvzPrsWEUZU-yfHGfVRXXKeP_efvgtkyRFqibXLrx-2uvFUao=w534-h432

 

Nuorodos:

https://ekspertai.eu/lietuva-baltarusijai-kuria-venesuelos-scenarijuseimas-pripazino-stichanovskaja-prezidente/

https://tiesos.lt/vytautas-sinica-litvinizmas-ir-baltarusiu-problema/

https://www.forbes.ru/society/494103-tihanovskaa-resila-dobivat-sa-mezdunarodnogo-priznania-pasportov-novoj-belorussii

https://www.golosameriki.com/a/poland-belarus-opposition/7213754.html

https://www.lrt.lt/ru/novosti/17/2051483/belorusskaia-oppozitsiia-predstavila-v-varshave-pasport-novoi-belarusi