Karo rėmėjas Nausėda: “taika – būtina žmonijos klestėjimo sąlyga”

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/karo... 2023-09-19 15:06:00, skaitė 374, komentavo 16

Karo rėmėjas Nausėda: “taika – būtina žmonijos klestėjimo sąlyga”

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su darbo vizitu lankosi Niujorke, kur dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) 78-ojoje sesijoje. Pirmadienį šalies vadovas pristatė Lietuvos poziciją Jungtinių Tautų Tvaraus Vystymosi (SDG) viršūnių susitikime.

Prezidentas savo kalboje akcentavo energetinės transformacijos svarbą siekiant tvaraus vystymosi. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva pat pripažįsta itin svarbų atsinaujinančios energijos vaidmenį ir siekia tapti energijos gamintoja bei užtikrinti elektros tiekimo saugumą, investuodama į saulės ir vėjo energijos technologijas.

„Ryžtingi sprendimai siekiant žaliosios energetinės transformacijos leido Lietuvai tapti energetiškai nepriklausoma. Nuo praeitų metų pilnai atsisakėme rusiškų dujų, elektros ir naftos. Raginame ir kitas valstybes eiti šiuo keliu – transformuoti ir diversifikuoti savo energetikos sektorius“, – kalbėjo šalies vadovas.

Kreipdamasis į JTGA lyderių forumą dėl tvaraus vystymosi tikslų, Lietuvos vadovas akcentavo būtinybę pasitelkti naujas technologijas ir teigė, kad kitas svarbus žingsnis, kurį privalo žengti visos valstybės – mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro.

Prezidentas savo kalboje pabrėžė, kad link tvarumo veda ir būsima Ukrainos pergalė prieš agresorių. Pasak šalies vadovo, Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą destabilizuoja tarptautinę tvarką ir kelia vis naujų iššūkių, kurie tampa kliūtimi tvarumo proveržiui.

„Jeigu norime siekti tvarumo, pirmiausia turime padėti Ukrainai. Vykstant žiauriam ir kruvinam Rusijos karui, tvarus vystymasis negali vykti. Kad ir kur bežiūrėtume – ar tai būtų Europa, Azija, Afrika ar Amerika – taika yra būtina žmonijos klestėjimo sąlyga“, – kalbėjo Prezidentas G. Nausėda.

Parengta pagal LRP inf.