Už politinių rietenų dūmų uždangos – tolimojo nuotolio raketos driskiams daužyti

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/09/23/uz... 2023-09-23 17:28:00, skaitė 411, komentavo 1

Už politinių rietenų dūmų uždangos – tolimojo nuotolio raketos driskiams daužyti

Geopolitinė padėtis

Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis penktadienį Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui liepė „neįžeidinėti“ lenkų ir taip pratęsė kietą retoriką, kilusią nesutariant dėl grūdų ir kitų žemės ūkio gaminių iš Ukrainos eksporto.

Praėjusią savaitę Lenkija nusprendė pratęsti draudimą importuoti ukrainietiškus grūdus, o V. Zelenskis Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke pareiškė, kad tuo metu, kai Kijevas stengiasi išsaugoti sausumos kelius grūdų eksportui, kelių valstybių „politinis teatras“ dėl grūdų importo tik padeda Maskvai.

Ukrainos galva tiesiai neįvardino, bet visiems buvo aišku, kad kalbama apie Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją.

„Noriu pasakyti prezidentui Zelenskiui, kad jis daugiau niekada neįžeidinėtų lenkų, kaip neseniai padarė per savo kalbą Jungtinėse Tautose“, – vakar sakė Lenkijos premjeras rinkiminiame mitinge. Rinkimai į Seimą Lenkijoje vyks spalio 15 d., o M. Moravieckio valdančioji nacionalistinė partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sulaukė kraštutinių dešiniųjų kritikos dėl, anot jų, paklusnaus vyriausybės požiūrio į Ukrainą.

Būtent dėl artėjančių rinkimų, manome, PiS lyderis ėmė demonstruoti konfrontacinį požiūrį į Kijevą, norėdamas į savo pusę palenkti ir ūkininkus, ir ultranacionalistinių pažiūrų rinkėjus, kurių daugėja ne tik natūraliai dėl įprasto žmogaus kvailumo, bet ir aktyviai veikiant Kremliaus agentūrai.

Standartinės žinutės, kurias skrebena FSB pasakų departamentas remdamasis SVR pranešimais yra lengvai nuspėjamos: pabėgėliai iš Ukrainos turi daugiau teisių Lenkijoje nei patys lenkai, pigūs ukrainietiški žemės ūkio gaminiai ir grūdai lenkų ūkininkus paliks skurdžiais ir jie neturės patys, ką valgyti, ukrainiečiai yra nedėkingi korumpuoti kiaulės, kurie ištaško ir išparceliuoja visą gaunamą paramą, ir, galiausiai, Bandera atsakingas už lenkų genocidą Vakarų Ukrainoje.

Visos šios Kremliaus propagandinės nesąmonės ne tik atliepia mažą nedideliu raštingumu ir sąmoningumu pasižyminčią Lenkijos visuomenės dalį, bet taip pat randa pritarimą ir Lietuvos „urapatriotų“ gretose. Kremliaus GRU Psyops analitikai yra gerai išstudijavę Lenkijos (ir Baltijos šalių) auditorijas ir žino, kad „konspirologijos“ lygis jose yra, deja, tikrai aukštas.

Sunku pasakyti, kodėl Lenkijos premjeras vardan rinkėjų balsų nusprendė eiti Kremlių džiuginančiu keliu. Galbūt, jis yra įsitikinęs, kad tokios jo kalbos atlieps tik rinkėjų dalies lūkesčius Lenkijoje, nepadarydamas didesnės žalos Ukrainos paramai tarptautinėje arenoje.

Tačiau turint galvoje, kad pesimistinės ekstremistinių kairiųjų ir dešiniųjų jėgų kitose rytų Europos šalyse nuotaikos stiprėja, tikėtina, kad PiS vado kalbos jau yra sniego gniūžtė, lenkianti nuo kalno žemyn.

Robertas Fico, dukart Slovakijos premjeras, kuris irgi su savo populistine kairiąja partija ruošiasi rinkimams, itin aktyviai pradėjo reikšti prorusišką poziciją. Jis žada pakeisti Slovakijos karinę ir politinę paramą Ukrainai, jei bus išrinktas per rugsėjo 30 d. balsavimą.

Bulgarijoje, kuri praėjusią savaitę panaikino draudimą įvežti ukrainietiškus grūdus, ultranacionalistinės partijos „Vazrazrazhdane“ („Atgimimas“) šalininkai išėjo į gatves protestuoti prieš provakarietiškos vyriausybės politiką, ragindami vyriausybę atsistatydinti ir uždaryti NATO karines bazes.

Šimtai protestuotojų, prieštaraujančių ES narės paramai Ukrainai kare su Rusija, susirinko prie parlamento pastato, mojavo Bulgarijos ir Rusijos (kaip keista… šypt šypt) vėliavomis, švilpė ir reikalavo surengti pirmalaikius rinkimus šalyje, kurioje per pastaruosius dvejus metus įvyko penkeri rinkimai.

Visoje šioje Kremliaus siera dvokiančioje teatro scenoje Lenkijos prezidento Andžejaus Dudos bandymas švelninti padėtį atrodo labai netvirtai.

„Neabejoju, kad ginčas dėl grūdų tiekimo iš Ukrainos į Lenkijos rinką yra absoliutus visų Lenkijos ir Ukrainos santykių fragmentas“, – sakė A. Duda verslo konferencijoje. „Nemanau, kad jis gali turėti jiems reikšmingos įtakos, todėl šį klausimą turime išspręsti tarpusavyje.“

Mus tik džiugina – kiek apskritai gali kas nors džiuginti šioje kebekneje, kurią verdant prie ugnies kurstymo prisideda ir Kremliaus pinčiukai – Lietuvos prezidento aktyvumas.

Gitanas Nausėda X platformoje kreipėsi į savo kolegas Ukrainoje ir Lenkijoje su prašymu „išspręsti dabartinius nesutarimus“ ir teigė, kad Lietuva yra pasirengusi „palengvinti“ jų dialogą.

Mums regisi, kad būtų dar tinkamiau, jei mūsų prezidentas ne tik rašytų, bet tuoj pat, viską, metęs, skristų į Varšuvą, o paskui – Kijevą su konkrečiais siūlymais.

O dar geriau – juk galime pasvajoti – nedelsiant pakviestų trišaliam susitikimui už uždarų durų, akis į akį pasikalbėti Zelenskį ir Dudą į Vilnių, ir po to išeitų į žiniasklaidos objektyvų dėmesį su labai konkrečiu ir tikslingu visų trijų lyderių bendru pranešimu, sklaidančiu bet kokias abejones ir vienu smūgiu išjungiančiu besišaipančius Peskovo ūsus.

Reikšmingi postūmiai

Dar negalime tuo patikėti ir dar neleidžiame sau būti geros naujienos šaukliais, bet, atrodo, labai greitai galime išgirsti nepaprastai reikšmingų ir gerų žinių. JAV prezidentas Džo Baidenas pranešė V. Zelenskiui, kad Vašingtonas suteiks Kijevui ilgojo nuotolio raketų ATACMS, penktadienį pranešė „NBC News“, remdamasi trimis JAV pareigūnais ir Kongreso pareigūnu.

Patys Baltieji rūmai neatskleidė jokio sprendimo dėl ATACMS, kai V. Zelenskis ketvirtadienį lankėsi Vašingtone, nors paskelbė apie naują 325 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Kijevui paketą.

Pentagonas taip pat atsisakė komentuoti NBC pranešimą. O Otavoje viešintis V. Zelenskis, paklaustas apie NBC pranešimą, tiesiogiai neatsakė, tačiau pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos yra didžiausia ginkluotės tiekėja Ukrainai.

„Aptariame visų rūšių ginklus – tolimojo nuotolio ginklus ir artileriją, 155 mm kalibro artilerijos sviedinius, tada oro gynybos sistemas“, – per vertėją kalbėdamas per spaudos konferenciją oficialaus vizito Kanadoje metu sakė V. Zelenskis.

Plojame atsistoję ir nulenkę žilas galvas. Štai tokios strateginės komunikacijos tikimės iš pasaulio galingųjų. Tegu Kremliaus generalbalvonai laužo galvas, o driskiai apkasuose dreba iš baimės nežinodami, suteiks šią pagalbą JAV ar ne.

O gal jau suteikė? Gal ATACMS, kurios gali smogti taikiniams už 300 km jau nutaikytos į strategiškai svarbią okupantų infrastruktūrą Kryme?

Juk būtent vakar Ukraina raketomis smogė Krymo Sevastopolio Rusijos Juodosios jūros laivyno štabui. Po smūgio visiškai sudegė pagrindinis pastatas, o teroristinės Rusijos karo ministerija iš pradžių teigusi, kad žuvo vienas kariškis, vėliau paskelbė pareiškimą, kad po atakos Sevastopolio uostamiestyje jis … „dingo be žinios“.

Tuo tarpu Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas pareiškė, kad per raketų ataką nukauti mažiausiai devyni driskių kariai ir karininkai, sužeista 16, tarp jų – ir Rusijos generolai.

Jis sakė, kad tarp sužeistųjų grupuotės vadas generolas pulkininkas Aleksandras Romančiukas yra sunkios būklės, o štabo viršininkas generolas leitenantas Olegas Cekovas – be sąmonės.

Aleksandras Romančiukas – Rusijos pajėgų grupuotės Zaporožės kryptimi vadas, generolo pulkininko laipsnį gavo 2023 metais. Generolas leitenantas Olegas Cekovas yra Rusijos karinio jūrų laivyno Šiaurės laivyno 200 OMSBR pakrančių pajėgų vadas.

Budanovas nepatvirtino pranešimo apie galimą Rusijos Juodosios jūros laivyno vado admirolo Viktoro Sokolovo likvidavimą.

Štai taip. Tik taip ir ne kitaip. Ką jau sakėme šimtus, tūkstančius kartų. Karą laimėti galima tik tuomet, jei okupuota žemė degs po driskių kojomis, jei į Maskvą lėks raketos, o okupantas negalės akių užmerkti drebėdamas iš baimės dėl kiekvieno šešėlio, kiekvieno krepštelėjimo tamsoje. Ir šviesoje.

Trumpai

Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho pareigūnai ketvirtadienį susitiko aptarti saugumo garantijų ir humanitarinės pagalbos. Tačiau iki vakar dienos vakaro nebuvo pasiektas joks susitarimas, išskyrus humanitarinės pagalbos konvojaus įvažiavimą į regioną.

Šįryt Taivano gynybos ministras pareiškė, kad dėl pastaruoju metu dažnėjančių Kinijos karinių veiksmų aplink salą didėja rizika, kad įvykiai „gali tapti nevaldomi“ ir sukelti „atsitiktinį susidūrimą“.

Penktadienį Ukrainos kibernetinės gynybos vadovas agentūrai „Reuters“ sakė, kad Rusijos šnipai, pasitelkdami programišius, kėsinasi į Ukrainos teisėsaugos institucijų kompiuterių sistemas, siekdami nustatyti ir gauti įrodymų, susijusių su įtariamais Rusijos karo nusikaltimais.

Vakar teroristinės Rusijos premjero iškamša Michailas Mišustinas pareiškė, kad 2024 m. Rusija planuoja padidinti biudžeto išlaidas 25,8 proc. iki 36,6 trilijono rublių (383 mlrd. JAV dolerių), o prieš kovo mėn. vyksiančius prezidento rinkimus smarkiai padidinti karines ir socialines išlaidas.