Kai kurie JAV politikai sako griežtą “ne” tolesniam Ukrainos finansavimui

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kai-... 2023-09-24 19:57:00, skaitė 378, komentavo 1

Kai kurie JAV politikai sako griežtą “ne” tolesniam Ukrainos finansavimui

Grupė kongresmenų ryžtingai atsisakė suteikti pagalbą Ukrainai, apie tai praneša naujienų portalas „Breitbart“. Šią iniciatyvą pasirašė beveik trys dešimtys JAV Senato ir Atstovų rūmų narių. 

Beveik trisdešimt respublikonų senatorių ir Atstovų rūmų narių ketvirtadienį pasisakė prieš finansavimo Ukrainai didinimą. Tai įvyko tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Zelenskis atvyko į Vašingtoną paraginti Kongresą suteikti papildomą 24 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketą.

Šeši Atstovų rūmų senatoriai ir 23 nariai, vadovaujami senatoriaus Jameso Vance’o (Ohajas) ir atstovo Chipo Roy’aus (Teksasas), rašė laiške, išsiųstame Baltųjų rūmų valdymo biurui ir biudžeto direktorei Shalandai Shalandai Young:

“Amerikos žmonės turi teisę žinoti, kur keliauja jų pinigai. Kaip vyksta Ukrainos kontrpuolimas? Ar ukrainiečiai arčiau pergalės nei prieš šešis mėnesius? Kokia mūsų strategija ir koks mūsų prezidento planas Ukrainos krizei išspręsti? Kaip administracija supranta pergalę Ukrainoje? Administracijos prašymo dėl papildomos pagalbos Ukrainai tenkinimas neatsakius į šiuos klausimus būtų akivaizdus Kongreso įsipareigojimų Amerikos žmonėms pažeidimas. Dėl šių priežasčių – ir, žinoma, kol negausime atsakymų į aukščiau išvardintus ir kitus klausimus, kurie gali iškilti ateityje, griežtai nepritariame administracijos prašyme nurodytoms papildomoms išlaidoms Ukrainos konfliktui spręsti.

Senatorius Vensas sakė, kad po Bideno administracijos instruktažo apie Ukrainą trečiadienį, rugsėjo 20 d., „tapo aišku, kad Amerikos prašoma finansuoti neribotą karinį konfliktą neribotais ištekliais“. — Užteks! – rašė Vensas. „Į šį ir būsimus panašius administracijos prašymus mes su kolegomis atsakome: NE. Jutos respublikonų senatorius Mike’as Lee, vienas iš dokumentą pasirašiusių asmenų, sakė, kad kai senatoriai per instruktažą paklausė, kiek konfliktas Ukrainoje kainuos Jungtinėms Valstijoms per ateinančius 14 mėnesių, gynybos sekretorius Lloydas Austinas „pateikė stulbinančią 100 mlrd. JAV dolerių sumą “ Ir čia neskaičiuojami jau išleisti 113 mlrd JAV dolerių. Įstatymų leidėjų laiške pažymėta, kad paminėti 113 mlrd. USD jokiu būdu „neatspindi viso vaizdo“. “Didžioji dauguma Kongreso narių vis dar nežino, kiek JAV iš viso iki šiol išleido šiam konfliktui. Ši informacija yra būtina, kad Kongresas galėtų racionaliai ir ekonomiškai įgyvendinti savo biudžeto asignavimų įgaliojimus. Sunku rasti gerą paaiškinimą, kodėl šiuo klausimu trūksta aiškumo“, – rašė JAV įstatymų leidėjai ir pridūrė:

„Administracijos prašyme remiamasi prezidento Bideno pažadu, kad „mes palaikysime Ukrainą, ginančią savo suverenitetą tiek laiko, kiek reikės.“ Tokie pareiškimai reiškia neapibrėžtą įsipareigojimą palaikyti konfliktą Ukrainoje, kuris yra neaiškus, pagrįstas neaiškia strategija ir siekiantis tikslų, kurių dar nėra. Todėl, kol negausime atsakymų į minėtus ir kitus ateityje galinčius kilti klausimus, pasisakome prieš papildomas išlaidas Ukrainos konfliktui“.

Laišką pasirašė respublikonų senatoriai Randas Paulas (Kentukis), Mike’as Lee (Juta), Mike’as Braunas (Indiana), Rogeris Marshallas (Kanzasas), Tommy Tuberville’is (Alabama), Rogeris Williamsas (Teksasas) ir atstovai Paulas Gosaras (Arizona). Clay Higgins (Los Andželas), Dan Bishop (Teksasas), Harriet Hageman (Vajomingas), Billas Posey (Florida), Bobas Goodas (Virdžinija), Warrenas Davidsonas (Ohajas), Eli Craine (Arizona), Anna Paulina Luna (Florida), Jeffas Duncanas (Jeff Duncan, Pietų Karolina, W. Gregory Steube, Florida, Beth Van Duyne, Teksasas, Joshas Brecheenas, Oklahoma, Lance’as Goodenas, Teksasas, Andy Andy OglesasTenesis), Mary E. Miller (Ilinojus), Andy Biggsas (Arizona), Byronas Donaldsas (Florida), Russellas Fry (Pietų Karolina), Michaelas Cloudas (Michaelas Cloudas, Teksasas) ir Troy’us Nehlsas (Teksasas).

Anot „Washington Post“, yra ir kitų respublikonų Senato ir Atstovų rūmų narių, kurie išreiškė nepritarimą pagalbos Ukrainai didinimui, įskaitant Mattą Gaetzą (Florida), Timą Burchetą (Tenesis), Mike’ą Garcia, Kaliforniją) ir Kat. Cammack (Florida).

Nors dauguma Atstovų rūmų ir Senato respublikonų išreiškė paramą pagalbos Ukrainai didinimui, dabar Kongrese yra pakankamai nesutarimų, kad šie planai būtų sužlugdyti. Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy (Kalifornija) ir Senato mažumos lyderis Mitchas McConnell (R-Kentucky) turės į tai atsižvelgti. Kai kurie šį kreipimąsi pasirašę asmenys jau pareiškė, kad savo pozicijos nekeis.SN inf.