Geras politikos metodas: už klyno ir lauk

Autorius: Petras Gulbinskas Šaltinis: http://sauksmas.lt/geras-polit... 2016-04-11 09:29:58, skaitė 2225, komentavo 0

Geras politikos metodas: už klyno ir lauk

Lenkai prisipažįsta, kad jų Rytų politika – bankrotas. Jie bent gali džiaugtis sveika Lenkijos ekonomika. Ar pakaks drąsos mūsų politikams prisipažinti, kad jie ne tik sugriovė Lietuvos ūkį, bet sugriovė ir Lietuvos užsienio politiką? Aplink mus vieni „priešai“, arba bankrotai, kaip Ukraina.

„Olandai atvėrė mums akis, kad ukrainiečių pastangos Maidane buvo veltui“, – Lenkijos dienraštį „Ržečpospolitą“ cituoja Radiopolska. „Jų uostu nebus Vakarai. Olandai grubioje formoje atvėrė mums akis į tai, kad mūsų rytų politika patyrė pralaimėjimą. Suvereni, susieta su Vakarais Ukraina – toks buvo tikslas Lenkijos diplomatijos kelių dešimtmečių laikotarpyje. Dabar galime pasakyti, kad ir kiti lenkų tikslai nepasiekiami.“ (1)

Vien ko vertas SNO Generalinis sekretorius Pan Gi Muno pasakymas apie Ukrainą, kaip „nepageidaujamą žaidėją Europos aikštėje“. Jo nuomone, Ukraina ir Pabaltijo valstybės taip ir nesugebėjo per 25 nepriklausomybės metus sukurti orias gyvenimo sąlygas savo piliečiams. Dar daugiau, progresuojanti korupcija ir nusikalstamumas, jo nuomone, sunaikino, likusias po Tarybų Sąjungos, geras starto sąlygas ekonomikos vystymuisi, o gyventojų išvykimas ir bendras valstybinis regresas byloja apie neteisingą kelią, kurį pasirinko sau šios valstybės (2).

Visų dėmesys šiuo metu yra nukreiptas į Ukrainą, į trys žydų kilmės veikėjus (3), sėdinčius ant Ukrainos politinio Olimpo: Parošenko (Valcmaną), Jaceniuką (Bakai) ir Groismaną. Visiems parūpo ar Jaceniukas liks, ar nubalsuos šiandien Ukrainos Aukščiausioje Radoje, kad jis pasitrauktų?

O koks skirtumas kuris iš jų ten bus pirmas, o kuris tračias. Visų jų istorinė tėvynė – Izraelis, o Ukraina – vieta, kur uždirbami pinigai. Dėl pinigų uždirbimo pas juos nėra problemų. Per metus Valcmanas +100 milijonų JAV dolerių, Forbes duomenimis (4), per du metus Bakai +1 milijardas USD (5) , apie Groismano uždirbtus milijonus – tylu, viešai juokaujama apie 1,5 milijono grivnų (6), kol kas.

Ukrainos politologo Michailo Pogrebinskio nuomone „po Porošenkos vizito į Jungtines Valstijas, matomai, buvo gautas sutikimas premjero pakeitimui“ ir pritarimas Groismano kandidatūrai (7).

„Dabar reikia balsuoti. Balsuos, matomai, už atsistatydinimą. O kaip bus su nauja vyriausybe paaiškės antradienį”, – mano politologas.

Rusų rašytojas Ivanas Krylovas pasakėčioje „Kvartetas“ yra rašęs: „А вы, друзья, как ни садитесь; Всё в музыканты не годитесь” (O jūs, draugai, kaip nesisėskit; niekam tikę esate muzikantai).

Taigi, nuo to, kad ponai Ukrainos groismanai susikeis kedėmis, nepagerės jų muzika. Ir toliau radoje premjerus, matyt, teks nešioti už klyno.

O gal ir Lietuvos seimui reikia perimti šią “išnešimo paėmus už klyno” patirtį, nes 26 metus mūsų parlamentarai kėdėmis keičiasi, o muzikos – kaip nėra, taip nėra.

Petras Gulbinskas

Šauksmas