Kyla pavojus žodžio laisvei Latvijoje

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/kyla-pavoju... 2016-04-13 08:35:44, skaitė 2044, komentavo 0

Kyla pavojus žodžio laisvei Latvijoje

Latvijos socialistų partija ir judėjimas “Par Neatkarīgu Latviju!” (“Už nepriklausomą Latviją!”) surengė piketą prie Latvijos seimo, pranešė Baltnews.lv. Piketuojantys palygino ruošiamas Baudžiamojo kodekso pataisas su tomis, kurios veikė nacistinėje Vokietijoje.

Šių pataisų įsigaliojimas buvo numatytas jau balandžio mėnesį. Žmogaus teisių gynėjai jas pavadino „įrankiu politinio spaudimo į viešumą ir žodžio laisvę Latvijoje.“

Latvijos Konstitucijos 100 straipsnis garantuoja, kad „bet kuris žmogus  masinėse informavimo priemonėse laisvai gali kritikuoti politinę Latvijos sistemą, Europos parlamento nutarimus, NATO ir t.t. Tai vadinama žodžio laisve“, – rašoma Baltnews.

Pagal ruošiamas pataisas „bet kokia politinė veikla, nukreipta į struktūrinius ir ekonominius valstybės pakeitimus, gali būti baudžiama kalinimu iki penkių metų.“

Pataisos išplečia galimybę juridinių traktuočių, pavyzdžiui iš prokuratūros ir specialiųjų tarnybų pusės ir palengvina galimybę persekioti bet kurį žmogų, kuris neįtinka valdžiai.

Briuselis nesuprato tokios Latvijos iniciatyvos. Iš ES pusės pasigirdo raginimai neriboti žodžio laisvės Latvijoje. Skandalingojo įstatymo svarstymai buvo atidėti iki balandžio 21 dienos. Nepaisant to, piketas prie Latvijos seimo įvyko.

Piketuotojų nuomone, toks antidemokratinis įstatymas reikalingas seimo daugumos partijai “Vienotība”, kad išsaugoti valdžią, antirusiškos isterijos kurstymui, o pirmiausiai, JAV užsienio interesams, nes yra planuojama, kad 2017 metais įsigalios slapta JAV ir ES prekybos ir investicijų sutartis (TTIP). Baudžiamojo Kodekso 81-ojo straipsnio pataisos prieštarauja ne tiktai Latvijos konstitucijai, bet ir eilei kitų tarptautinės teisės pagrindinių dokumentų, pažymėjo piketuotojai.

Šauksmas