Baltijos jūroje „sunaikintas“ JAV karo laivas „Donald Cook“

Autorius: Petras Gulbiskas Šaltinis: http://sauksmas.lt/baltijos-ju... 2016-04-15 22:30:30, skaitė 3678, komentavo 0

Baltijos jūroje „sunaikintas“ JAV karo laivas „Donald Cook“

Baltijos jūroje „sunaikintas“ JAV karo laivas „Donald Cook“ atsisakė rusų pagalbos, rašo portalas whatdoesitmean. Jį „sunaikino“ rusų radioelektroninės trikdžių sistemos “Chibinai”, sumontuotos bombonešiuose Su-24. Tai jau trečias toks JAV karo laivų radioelektroninis „sunaikinimas“.

Ketvirtadienį, balandžio 14 dieną, JAV karinių oro pajėgų vadovybė Europoje pareiškė, kad balandžio 11 ir 12 rusų fronto bombonešiai Su-24 praskrido virš eskadrinio minininko „Donald Cook“ („Arleigh Burke“ klasės, DDG 75), kuris dalyvavo pratybose Baltijos jūros tarptautiniuose vandenyse.

„Nacionalinis saugumas“ žurnalo vyriausias redaktorius Igoris Korotčenko leidiniui AiF pasakė:

— Rusų pilotai profesionaliai atliko savo pareigas, aptiko ir identifikavo taikinį. Atitinkamai, visos procedūros buvo atliktos tinkamai, todėl jokio pavojaus amerikiečių laivui Su-24 nesukėlė.

Kas liečia tokią isterišką amerikiečių reakciją – na neįpratę jie, kad užsienio valstybių lėktuvai apskrenda jų karinius laivus. Jie įprato viešpatauti ir nešti „demokratiją“, o čia prisiartino prie Rusijos Federacijos pakrantės ir iškart pamatė šiandieninių Rusijos karinių pajėgų galybę.

Matomai, tai jiems padarė didelį įspūdį. Aš noriu pasakyti, kad „Donald Cook“ apsišvietė ne tiktai Baltijos jūroje, bet ir Juodojoje, iš kur gėdingai pabėgo, po ko dešimtys jūreivių padavė raportus dėl demisijos arba perkėlimo į krantą. Tegul amerikiečiai pripranta, kad jeigu jie prisiartina prie mūsų krantų, mes atitinkamai reaguosime ir reikalui esant imsimės apsaugos priemonių. Todėl, kas liečia paskutinį incidentą Baltijoje, tai mes turėjome pilną teisę skristi virš neutralių vandenų…“

MIP tapo žinomos smulkmenos manevrų dviejų rusijos bombonešių Su-24 virš amerikiečių laivo. JAV šaltinio duomenimis, lėktuvai skrido maksimaliai žemai, denio lygyje. Dviejų dienų bėgyje Rusijos lektuvai ne kartą prisiartino prie eskadrinio minininko „Donald Cook“, kuris dalyvavo mokymuose tarptautiniuose vandenyse, pranešė karinis šaltinis agentūrai Reuters. Taip, balandžio 11 dieną Su-24 apskrido JAV laivą ne mažiau 20 kartų. Skridimo aukštis buvo apie 30 metrų, o atstumas iki laivo — mažiau 900 metrų.

Sekančią dieną, rusų Su-24 praskrido virš denio „Donald Cook“ taip žemai, kad vandens paviršiuje atsirado nedidelės bangos nuo oro srovės iš reaktyvinių variklių. Lėktuvas skrido net žemiau denio antstatų. Aplink laivą taip pat skraidė rusų malūnsparnis Ka-27, iš kurio buvo fotografuojama.

2014 metais tas pats eskadrinis minininkas „Donald Cook“ buvo pakliuvęs į panašią situaciją Juodosios jūros ekvatorijoje. Rusų bombonešis Su-24 pritaikė prieš JAV laivą radioelektroninės kovos kompleksą “Chibinai“, nuslopinusį elektroninę gynybos valdymo sistemą „Aegis“, po ko 12 kartų imitavo ataką beginklio laivo. Po tokio „apakinimo“ eskadrinis minininkas greitai išplaukė iš Juodosios jūros, o kai kurios MIP pranešė apie dešimtis raportų iš JAV karinio laivo komandos.

Po bombonešio Su-24 fiuzeliažu įtaisomas konteineris su radioelektroninio blokavimo sistema „Chibinai“. Be to, kad jis išveda iš rikiuotės priešo elektroniką, kompleksas sukuria aplink lėktuvą savotišką radioelektroninį debesį, kuriame pameta taikinį ir nukrypstą į šalį netgi valdomos raketos.

„Donald Cook“ – laivas apginkluotas raketomis „Tomahawk“ su skridimo nuotoliu 2500 km. Jos gali nešti branduolinį užtaisą. Priklausomai nuo misijos, tokių raketų būna nuo 56 iki 96. Be to laive yra informacinė valdymo sistema „Aegis“ apjungianti PRO ir priešlėktuvines sistemas visų analogiškų laivų į bendrą tinklą. Tai leidžia jiems vienu metu lydėti ir apšaudyti šimtus taikinių. Kartu su „Tomahawk“ universaliuose paleidimo įtaisuose yra pusė šimto įvairios klasės zenitinių raketų.

„Atrodytų, pasirodymas tokio laivo Juodojoje jūroje turėjo sukelti šoką ir drebulį. Bet ne. Kada praeitais metais ant Krymo kranto mūsų kariškiai atvežė paleidimo įtaisą „Bastion“ su dviejomis viršgarsinėmis raketomis „Jachont“ ir įjungė radiolokacijos kompleksą „Monolit-B“, šokas ir drebulys apėmė amerikiečius. Jų borto aparatūra ėmė signalizuoti: laivas yra rusų raketų pažeidimo zonoje”, rašoma maxpark.

Kranto raketinis kompleksas – K300 „Bastion“- skirtas naikinti įvairios klasės laivus. „Bastionas“ – neturi analogų pasaulyje. Komleksas paruošiamas per 5 minutes. Raketos „Jachont“ skrenda 300 km atstumu ir pasiekia 751 m/sek. greitį. Intervalas tarp paleidimų – 2,5 sekundės. Vienas kompleksas apsaugo 600 km kranto juostą.

Petras Gulbiskas

Šauksmas