Į “galimai prokurorų” klausimus neatsakė

Autorius: Kazimieras Juraitis Šaltinis: http://www.kazimieras-juraitis... 2016-05-03 21:31:49, skaitė 3703, komentavo 0

Į “galimai prokurorų” klausimus neatsakė

2016m. gegužės 03 d. į Vilniaus miesto vyriausiąjį policijos komisariatą specialiais liudininkais iškviesti Kazimieras Juraitis ir Jaras Valiukėnas. Jie turėjo būti apklausti byloje, su kuria siejamos 2015m. kovo 19 dienos Lietuvoje įvykdytos masinės kratos. Abu jie į ypatingai sunkių bylų tyrėjos klausimus atsakyti atsisakė. Kodėl?

kazimieras

Kazimieras Juraitis. Ši byla – politinė, dirbtinai kurpiama. Jos organizatoriai kėsinasi į demokratinės valstybės valdymo pamatus, nes nori įbauginti Lietuvos politinę opoziciją, siekia užčiaupti jai burną. Atsakydamas šioje antivalstybinėje byloje į tyrėjų klausimus – aš iš esmės dalyvaučiau demokratinės politinės sistemos perversme. Būtent taip aš ir motyvavau savo atsisakymą liudyti šioje byloje.

Kita vertus, šioje absurdo byloje ir klausimai absurdiški.  Pavyzdžiui, kaip atsakyti į klausimą, ar priklausai radikaliam judėjimui? Pasakysi “taip” – bus melas “pagal mane”, bet gal “tiesa pagal juos”? Pasakysiu “ne” – sakys, kad meluoju, nes juk “judėjote kartu su dar keturiais spec. įtariamaisiais automobilyje tokiame – anokiame Kauno kryptimi tada ir tada? Akivaizdu, kad esate organizuotas judėjimas”.  O už melagingus parodymus juk yra baudžiamoji atsakomybė.

Demokratinės valstybės priešų – bylos organizatorių – ir bylos aukų supratimas apie pamatines demokratines vertybes ir sampratas visiškai skirtingas. Šios bylos autoriai labai savotiškai suvokia demokratijos esmę, nuomonės ir žodžio laisvę. Todėl pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar vienodai suprantame terminus “radikalus”, “judėjimas”, “priklausyti”… Ir tai – tik viename klausime!
---

jaras

Jaras Valiukėnas. Atsisakymą liudyti šioje byloje motyvavau taip: į idiotiškus klausimus aš neatsakinėju. Vieno klausimo esmė: ar aš kažkaip prisidėjau prie socialistinės revoliucijos galimo perversmo Lietuvoje? Na, kvailesnių klausimų prigalvoti sunku… Ir iš viso – kas per maniera atsirado, kai norėdami apkaltinti, prideda žodelį “galimai” – ir gali laužti iš piršto kad ir didžiausias nesąmones. Nei patvirtinti, nei paneigti tų kvailysčių neįmanoma – viską pateisina “galimai” prielipas.

Pasakyčiau: “prokurorė Edita Mikalionienė galimai trenkta”. Aš jokiu būdu jos taip nevadinčiau, tik spėliočiau:  kaip, kur, kodėl? Aš, kaip pilietis, juk galiu spėlioti? Kaip pilietis, aš galiu ir ne tokių dalykų prisapalioti, bet kad valstybė, kurią atstovauja ši “galimai pareigūnė”, taip kaltinimus ar klausimus formuluotų – tai jau reikštų, kad ir pati valstybė nusirito iki “galimai valstybės” lygio… O jeigu taip, tai aš į “galimos valstybės” “galimų prokurorų” “galimus klausimus” tikrai neatsakinėsiu. Aš dar savigarbos nepraradau. Ne “galimai”, o tikrai.
---

Kazimieras Juraitis su Jaru Valiukėnu išsiuntė šios bylos prokurorei Editai Mikalionienei prašymus susipažinti su bylos medžiaga, kuri liečia juos tiesiogiai, su galimybe šią medžiagą kopijuoti ar daryti išrašus. Kazimieras Juraitis jau pralaimėjo tris teismus, per kuriuos norėjo išsireikalauti kratos nutarimo kopiją.

LDiena.lt: papildyta Mildos Bartašiūnaitės komentaru feisbuke.

Milda Bartašiūnaitė

Yra toks fainas filmas: "Oсобенности национальной рыбалки". Jis apie žvejybą, degtinę, draugystę ir visą tai ir ne tik tai sutalpinančią rusiškąją sielą...
Mano postas bus apie Lietuvos nacionalinės teisėsaugos ypatumus.

Panašu kad be alkoholio ir durnių žvejybos čia neapsieinama.

Skambina man šiandien viena ponia. Prisistato tyrėja iš Vilniaus policijos kriminalinio skyriaus ir sako, kad aš kviečiama kaip spec. liudytoja duoti parodymus.

Jokio oficialaus rašto, kad esu spec. liudytoja, o, žmoniškai kalbant,be 5min. kaltinamoji nebuvau gavusi. 

Ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad mūsų politinių bylų kurpiai žvejoja teisiškai neišprususius žmones tiesiog telefonu. Tai reiškia, kad nėra jokios bylos, kurios pagrindu būtų galima kažką išsikviesti liudyti apskritai. GALIMAI pribaubę brendžiuko jie mėto net ne meškeres, o dinamitines šaškes - a vos kokia žuvelė išplauks pilvu į viršų.

Spec. liudytojas reiškia, kad reiks liudyti prieš save. Mano atveju liudyti prieš save byloje, kurios jie dar net neturi, o tik bando susiūti baltais siūlais. O gal staiga imsiu ir pasakysiu, kas gali būti panaudota prieš mane teisme.

Figuški.

Nesulauksit.

Iš pradžių byla, po to gausit ir savo liudininkę.

Dengi utrom - stulja dniom. Dniom dengi - stulja večerom. Dengi večerom - stulja nočju....

Aš jums ne koks durnas prūdo karosas, brakonieriai nelaimingi.

Lietuviškos teisėsaugos ypatumai (fintai) taip lengvai nepraeis.

Samdykitės normalų žvejybinį laivą ir pirkit žmoniškas meškeres, nes turit reikalą su akūla, tai yra manim, Milda Bartašiūnaite.

Vieni plaukioja in the deep deep waters, kiti plaukioja in the deep deep shit.

Let it stay this way

Bučkis