Amerikos likvidavimo planas

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/amerikos-li... 2016-05-04 10:53:11, skaitė 3742, komentavo 0

Amerikos likvidavimo planas

Žurnalistai iš laikraščio The New York Times paskelbė originalų pasiūlymą – kardinaliai pakeisti šalies teritorinį padalinimą, likviduojant dabartinę JAV struktūrą.

„Teritorinis šalies padalinimas, kuris susiformavo beveik prieš 200 metų neatitinka šiuolaikinių ekonomikos ir politikos iššūkių. 48 kontinentines valstijas turi pakeisti 7 didelės federalinės apygardos. Ateityje Ameriką turi sudaryti Didieji Šiaurės Rytai, Didieji Ežerai, Pietryčių pramonės Juosta, Įlankos Krantas, Didžiosios Lygumos, Vidiniai Vakarai ir Ramiojo Vandenyno Pakrantė“ – siūlo laikraštis.

Savo pasiūlymą leidinys grindžia keliais argumentais. Pirma, šiandien kiekviena valstija yra atskira valstybė valstybėje su savais įstatymais ir sava biurokratija. Praktikoje tai reikalauja nereikalingų išlaidų valdininkams išlaikyti.

Antra, istoriškai susiklosčiusios sienos tarp valstijų šiandien prarado savo aktualumą. Šiuo metu gyventojai suplaukė į stambias miestų aglomeracijas. Pastarųjų ribos ne visada sutampa su nusistovėjusiu administraciniu padalinimu. Pavyzdžiui, stambiausia aglomeracija driekiasi nuo Bostono iki Vašingtono ir turi apie 50 milijonų žmonių, kirsdama iškart kelių valstijų sienas.

Trečias argumentas – tai valstijų ekonomikų nelygybė. JAV yra klestinti Kalifornija, kurios ekonomika galėtų užimti 12 vietą nepriklausomų valstybių ekonomikų reitinge. Kitame ašigalyje – depresyvios valstijos. Pastarųjų simboliu tapo lėtai žūstantis Detroitas. Žurnalistų nuomone, administracinių barjerų tarp teritorijų panaikinimas padės toms valstijoms „nevykėlėms“ įveikti savo problemas.

XXI amžiuje bus konkuruojama ne dėl teritorijų, o dėl komunikacijų ir radikalus valstijų sustambinimas padės šaliai žengti koja kojon su laiku. Stambesnių teritorinių darinių atsiradimas padės įveikti pietinių valstijų konservatizmą ir separatizmą. Pastarosios šiuo metu aktyviai ginasi nuo agresyvių „laisvių“ bangos, plūstančios iš Šiaurės.

Laikraštis pabrėžia, kad straipsnyje aprašyti 7 regionai – tai ne kokie nors dirbtiniai dariniai ir ne fantazijų vaisius. Jie jau egzistuoja šalies ekonomikos realybėje. Vyriausybei nereikia kurti nieko naujo, tereikia tik sekti valstybės ekonominio vystymosi logika.