R. Selvenis. Renovacijų pinklės ar bankų klasta?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/08/r-... 2024-01-09 15:25:00, skaitė 713, komentavo 1

R. Selvenis. Renovacijų pinklės ar bankų klasta?

Norėdamas paviešinti čia išdėstytus savo pastebėjimus, siunčiau juos į visas pagrindines „žiniasklaidos“ priemones, ir žinote ką? Jie visi iki vieno ne tik kad nepaskelbė, bet net nepasivargino atsakyti kodėl.

Man kyla abejonių, ar tik nebus renovacijų lobistai užmetę savo tinklus ir ant žiniasklaidos, kuri atsiliepia tik teigiamai apie renovacijos plėtrą.

Pasirodo ne tik moralė ne šių laikų dimensija, bet ir paprasčiausias etiketas bei mandagumas taip pat jau nebeprivalomas žurnalistams. Nors, kad pagal redaktorių nurodymus „kepami“ užsakyminiai tendencingi straipsniai bei ignoruojamas  objektyvumas, niekam ne paslaptis.

Beje, tai tikrai ne pirmas mano bandymas kreiptis į masmedijas, bet rezultatas toks pat. Sprendžiant pagal turinį, jiems svarbesni visokių ale žvaigždūnų, influencerių ir nuomonių formuotojų reklamavimai, jų gyvenimo užkulisiai. Nėra ko stebėtis – mūsų, šešiasdešimtmečių karta nueina nuo pjedestalo ir viską baigia perimti jaunimas, auklėtas darželiuose, mokyklose bei universitetuose Sorošo dvasia.

Pradėsiu nuo to, kad žinodamas atnaujinimų (renovacijų) kaštus, nesąžiningai išpūstas sąmatas ir t.t., kai jos sudaro beveik pusę būsto vertės, o tai yra visiškas nesusipratimas, buvau prieš daugiabučio atnaujinimą, nes mūrinis namas ne toks jau senas, 1992 m. statybos ir gana šiltas.

Namo bendrijos pirmininko neturime, ėjau per namo kaimynus, aiškinau visas peripetijas, ką reiškia 20-čiai metų pasirašyti sutartį su banku ir pan., ir dauguma sutiko su mano argumentais.

Deja, įvykus butų savininkų balsavimams, „Mano būsto“ darbuotoja man pasakė, kad vienu balsu daugiau, laimėjo pageidaujantys atnaujinimo (renovacijos).

Nustebau, paprašiau parodyti balsavusiųjų sąrašus, bet man buvo atsakyta, kad tai konfidencialūs duomenys ir to atskleisti ji negalinti.

Na, negali, tai negali….

Atnaujinimo darbai tęsėsi porą metų, po to ir priduoti buvo neskubama.

Romualdas Selvenis | asmeninė nuotr.
Romualdas Selvenis | asmeninė nuotr.

Pagaliau buvo priduota ir atėjo mokėjimo grafikai. Pradžiai, iki 2027 m., vėliau keisis palūkanų normos, aišku didėjimo kryptimi.

Kas mėnesį priskaičiuota vidutiniškai apie 80 eur. už 47 m3 butą. Mėnesinė įmoka už kreditą 48 eur., kažkokios palūkanos dar papildomai beveik 30 eur.

Bendroj sumoj  išeina bemaž 80 eur. Ir taip kiekvieną mėnesį. Buvau nustebintas dėl palūkanų.

Susisiekus su „Mano būstu“, jo atstovė man paaiškino, kad prieš renovaciją rangovas padarė sutartį dėl kredito su Šiaulių banku ir pastarasis skaičiavo delspinigius nuo pat renovacijos darbų pradžios. Už butą renovacijos darbų metu susikaupė beveik 700 eur. delspinigių bankui.

Beje. veiksmas vyksta Radviliškyje ir galutinė renovacijos darbų suma būstui, įvertinus suteiktą valstybės paramą, 10411 eur.

Man kyla klausimas: kodėl palūkanas bankui turi mokėti gyventojai, o ne rangovas, kuris ir ėmė tą kreditą??? Gal tuomet ir neskubinami atnaujinimo darbai ir neskubama su objekto pridavimu. 

Įtariu nešvarius rangovų žaidimus su banku. Ar nesprogs jų besočiai apetitai vieną kartą?

Tai tiesiog afera, kuri tikrai prašosi teismų įsikišimo. Manau ta pati schema vyksta visoje Lietuvoje ir kokie pinigai apgaulės būdu plūsta į bankus, nesunku įsivaizduoti…