Gaukite JAV kalėjimo steigėjo Lietuvoje Valdo Adamkaus premiją

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gauk... 2024-01-17 22:40:00, skaitė 747, komentavo 1

Gaukite JAV kalėjimo steigėjo Lietuvoje Valdo Adamkaus premiją

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį priteisė Saudo Arabijos piliečiui Mustafa al Hawsawiui 100 tūkst. eurų dėl neteisėto prieš du dešimtmečius vykusio kalinimo, įtariama, slaptame amerikiečių CŽV kalėjime Lietuvoje. Tuo metų prezidento pareigas ėjo Valdas Adamkus.

Sausio 17 dieną prasideda nominacijų teikimo laikas Prezidento Valdo Adamkaus premijai gauti. Ketvirtoji, jau tradicija tapusi Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus ir Danos Gedvilienės Fondo premija bus įteikta už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus bei pastangas apsaugoti ir atstatyti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje bei užtikrinti išteklių tvarumą.

Premijos steigėjai laukia nominacijų mokslo, visuomenės, politikos ir verslo srityse. Paraiškos Prezidento Valdo Adamkaus Premijai gauti priimamos nuo šių metų sausio 17 d. iki kovo 18 d.

Premijos nugalėtojas tradiciškai bus paskelbtas Tarptautinės motinos žemės dieną – balandžio 22 d., o iškilmingas Premijos įteikimas vyks birželio 5 d. – Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną. Laureatui bus įteikta 5 tūkst. eurų suma ir skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra.

Nugalėtoją rinks Premijos komitetas, kurį sudaro eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, primatologė dr. Birutė Galdikas, VDU Botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis, KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro direktorius dr. Visvaldas Varžinskas, žurnalistas Donatas Puslys ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

Tai bus jau ketvirtoji Prezidento Valdo Adamkaus Premija. Atnaujintu formatu 2021 metais, premijos laureatu tapo dokumentinio filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila, atkreipęs plačiosios visuomenės dėmesį į neeksploatuojamų miškų išsaugojimo būtinybę, 2022 m. už darnios gyvensenos populiarinimą, socialines ir menines iniciatyvas įvertinimo sulaukė visuomenininkas Giedrius Bučas. Pernai laureate buvo paskelbta mokslininkė ir išradėja, Klaipėdos universiteto prof. Tatjana Paulauskienė. Ji buvo įvertinta už inovatyvių ir aplinkai draugiškų technologijų, skirtų naftos teršalų valymui iš vandens, kūrimą, ekologinį visuomenės švietimą bei už pasiekimus ir lyderystę ekologijos ir aplinkotyros mokslų srityje.

Premijos steigėjai – Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus ir Danos Gedvilienės fondas. Fondo valdytojas Gabrielius Gedvila yra Prezidento Valdos Adamkaus jaunystės draugas. Jo velionė žmona Dana buvo aistringa aplinkosaugos gerbėja. Po jos mirties šeima nutarė įsteigti fondą ir jos sukauptas lėšas skirti Lietuvos aplinkosaugos gerinimui.

Prezidentas Valdas Adamkus iki 1997 m. buvo JAV Aplinkos apsaugos agentūros Didžiųjų ežerų regiono vadovas. 17 metų jis buvo šio regiono vadovas, iš viso joje pradirbo 26 metus. 1992–2005 metais buvo teikiama paties V. Adamkaus inicijuota aplinkosaugos premija, kuria buvo siekiama prisidėti prie aplinkosaugos plėtros Lietuvoje. 2021 metais atkurta premija remiasi Jungtinių Tautų „Žemės čempionų“ („UN The Champions of the Earth“) formatu.

Apie kategorijas, kuriose galima teikti nominantus, ir visą kitą informaciją galima rasti čia: (https://adamkuslibrary.lt/adamkaus-premija/)

Parengta pagal Vytauto Didžiojo universitetas inf.