Lenkija slysta į teisinę anarchiją – valdžia nebepaiso net Konstitucinio Teismo sprendimų

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101819/lenkija... 2024-01-20 18:34:00, skaitė 1163, komentavo 3

Lenkija slysta į teisinę anarchiją – valdžia nebepaiso net Konstitucinio Teismo sprendimų

Lenkijos Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, kad komercinės teisės taikymas siekiant įgyvendinti visuomeninės žiniasklaidos valdymo pokyčius arba likviduoti visuomeninės žiniasklaidos subjektus, kuriuos praėjusį mėnesį taikė naujoji kairiųjų liberalų vyriausybė su D.Tusku priešakyje, prieštarauja Konstitucijai.

Ketvirtadienio sprendimas buvo priimtas reaguojant į PiS deputatų prašymą KT, pateiktą prieš pat tai, kai naujoji vyriausybė pasinaudojo komercine teise, siekdama pateisinti visuomeninės žiniasklaidos priemonių vadovų pašalinimą ir pakeitimą.

Vėliau vyriausybė taip pat vienašališkai paskelbė šių žiniasklaidos priemonių likvidavimą.

KT pareiškė, kad žiniasklaidos įstatymo nuostata, leidžianti taikyti komercinį kodeksą valstybiniams Lenkijos televizijos TVP ir Lenkijos radijo transliuotojams, negali būti taikoma siekiant panaikinti arba likviduoti šiuos subjektus.

Jis taip pat nustatė, kad komercinio kodekso taikymas atleidžiant šių bendrovių valdybas „neturi jokio teisinio efekto”.

Pasak PiS deputato Krzysztofo Szczuckio, kuris kreipėsi į Konstitucinį Teismą, sprendimas yra aiškus ir reiškia, kad visuomeninės žiniasklaidos valdymas išlieka toks pat, koks buvo iki ministro įvestų pakeitimų.

PiS deputatas Patryk Jaki teigė, kad nutartis visiškai aiški ir „visi Tusko uzurpatoriai turėtų nedelsiant palikti pastatus, nes visi ministro veiksmai buvo neteisėti”.

Jis pridūrė, kad „negalima apeiti įstatymų, kurie jums nepatinka, ir kad pagal Konstituciją Konstitucinio Teismo sprendimai yra galutiniai”.

Wyrok TK jest jasny. Wszyscy uzurpatorzy Tuska natychmiast powinni opuścić budynki mediów publicznych. Ich działania były nielegalne od początku zarówno jeśli chodzi o nowe władze (już KRS odmówił wpisania) oraz jeśli chodzi o likwidatora(nie można przeprowadzać likwidacji bez… https://t.co/AQeDG1OStj

— Patryk Jaki – MEP (@PatrykJaki) January 18, 2024

Kitas PiS deputatas Janas Mosińskis (Jan Mosiński) sakė, kad Konstitucinis Teismas atskleidė vyriausybės pozicijos beviltiškumą ir neteisėtumą.

Tačiau vyriausybė nedelsdama atsakė paskelbdama, kad Konstitucinio Teismo sprendimas negalioja, nes jame dalyvavo teisėjas, neteisėtai paskirtas buvusios PiS vyriausybės, ir dar du teisėjai, kurie turėjo interesų konfliktą, nes yra buvę PiS parlamento nariai.

Ji atkreipė dėmesį į Lenkijos ir Europos teismų sprendimus, kuriuose konstatuota, kad Konstitucinis Teismas nebėra teisėta institucija dėl PiS vyriausybės atliktų pakeitimų.

Konkrečiai vyriausybė pažymėjo, kad vienas iš teisėjų buvo paskirtas neteisėtai vietoj teisėtų teisėjų, kuriuos paskyrė prieš PiS vyriausybę veikęs parlamentas.

Ji taip pat teigė, kad teisėja Julia Przyłębska, kuri pirmininkavo teisėjų kolegijai, buvo neteisingai paskirta KT vyriausiąja teisėja, o ketvirtadienio sprendime dalyvavę KT teisėjai Krystyna Pawłowicz ir Stanisławas Piotrowiczius buvo buvę PiS deputatai, kurie dalyvavo keičiant patį žiniasklaidos įstatymą, dėl kurio teismas priėmė sprendimą.

Tačiau daugelis teisės ekspertų išreiškė abejonių dėl to, kad vyriausybė naudoja komercinę teisę visuomeninės žiniasklaidos valdymui.

Prieš dvi savaites komercinio registro teismas faktiškai su jais sutiko, atmesdamas vyriausybės žingsnį.