Britanija signalizuoja apie norą greičiau pripažinti Palestinos valstybę

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102276/britani... 2024-01-31 18:27:00, skaitė 835, komentavo 0

Britanija signalizuoja apie norą greičiau pripažinti Palestinos valstybę

Didžiosios Britanijos Užsienio reikalų sekretorius Deividas Kameronas (David Cameron) pareiškė, kad jo šalis ir kiti sąjungininkai turėtų parodyti palestiniečiams „negrįžtamą pažangą“ siekiant nepriklausomos valstybės.

Deividas Kameronas davė suprasti, kad Didžioji Britanija yra pasirengusi paspartinti diskusijas dėl oficialaus Palestinos valstybės pripažinimo, sakydamas, kad jo šalis ir kitos sąjungininkės turėtų parodyti palestiniečiams „negrįžtamą pažangą” į šį ilgai siektą tikslą, praneša „The New York Times” leidinys.

Pirmadienį D. Kameronas, kalbėdamas Konservatyviojoje Artimųjų Rytų taryboje – organizacijoje, kuri skatina Konservatorių partijos diskusijas apie regioną, – sakė, kad norint derėtis dėl taikos, būtina parodyti pažangą siekiant dviejų valstybių sprendimo, o pastarųjų trijų dešimtmečių Izraelio saugumo politiką pavadino „nesėkme”.

Didžiosios Britanijos vyriausybė ilgą laiką laikėsi pozicijos, kad Palestinos valstybę pripažins tik „tinkamu metu” taikos procese su Izraeliu, o D. Kamerono komentarai Londone leido suprasti, kad Didžioji Britanija gali siekti tai padaryti anksčiau.

Svarbiausias prioritetas – „suteikti Palestinos žmonėms politinį horizontą, kad jie matytų, jog bus padaryta negrįžtama pažanga siekiant dviejų valstybių sprendimo ir, svarbiausia, Palestinos valstybės sukūrimo”, – sakė D. Kameronas, kurį cituoja BBC.

Antradienį ministro pirmininko atstovas spaudai sakė, kad D. Kamerono pastabos nėra nukrypimas nuo ilgalaikės vyriausybės pozicijos dėl Palestinos valstybės.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir kiti sąjungininkai spaudžia Izraelį sutikti su Palestinos valstybės sukūrimo sąlygomis, nors Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu išlieka užsispyręs, vadindamas tokį planą „egzistenciniu pavojumi Izraeliui”.

D. Kameronas, kuris praėjusią savaitę per susitikimą Izraelyje bandė daryti spaudimą B. Netanyahu, pirmadienį savo komentaruose Izraeliui išsireiškė griežtai, pareiškęs, kad svarbu pripažinti pastarųjų metų klaidas, kad būtų rastas kelias į priekį.

„Jei pastarieji 30 metų mums ką nors sako, tai yra nesėkmės istorija”, – sakė jis. „Tai yra Izraelio nesėkmės istorija, nes, taip, jų ekonomika augo; taip, jų gyvenimo lygis kilo; taip, jie investavo į gynybą, saugumą, sienas ir visa kita, tačiau jie nesugebėjo užtikrinti to, ko labiausiai siekia valstybė, ko trokšta kiekviena šeima, t. y. saugumo.”

Palestinos savivaldos užsienio reikalų ministerija teigė sveikinanti D. Kamerono komentarus ir pavadino tarptautinę paramą galimai Palestinos valstybei „būtinu strateginiu žingsniu siekiant išspręsti konfliktą ir užtikrinti saugumą bei stabilumą Artimuosiuose Rytuose ir pasaulyje”.