Remigijaus Šimašiaus komanda sudorojo „Žiniją“

Autorius: Jaunius Pocius Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/05/remi... 2016-05-13 23:29:03, skaitė 2672, komentavo 0

Remigijaus Šimašiaus komanda sudorojo „Žiniją“

Beveik šešis dešimtmečius sostinės Vilniaus gatvės 22-uoju numeriu pažymėtame pastate viešpatavusi „Žinijos“ draugija laukia antstolių. Savivaldybei nusprendus, kad statinys gali atnešti gražaus pinigo, jos prašymą nutraukti su draugija sudarytą panaudos sutartį tenkino visų instancijų teismai.

Sostinės centre esantis pastatas, kuriame veikia 1948 m. įsteigta draugija, seniai masino verslininkus. Pasak organizacijos pirmininkės Tatjanos Simaškienės, jų apetitas pradėjo ryškėti dar „Zuoko laikais“. Tada pasisvečiuoti užsukęs tuometinis savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius liberalas Vytautas Grinius siūlė pirmininkei dalį patalpų išnuomoti. Ir suinteresuotą asmenį buvo atsivedęs – šalia, buvusioje vaistinėje, įsikūrusio baro savininką. Tačiau T.Simaškienė nesusigundė, nes neturėjo tokių įgaliojimų. Be to, šito neleido ir su savivaldybe sudaryta panaudos sutartis.

Tada „Žiniją“ imta atakuoti sakant, kad patalpos panaudojamos neefektyviai, organizacija įklimpusi į skolas.

„Iš tikrųjų buvęs pirmininkas draugiją buvo įklampinęs į didžiules skolas. Kai aš atėjau vadovauti 2012 m., skola buvo perkopusi 200 tūkst. litų“, – pripažįsta T.Simaškienė.

Dėl skolos už šildymą savivaldybė padavė „Žiniją“ į teismą. Bet tąkart pavyko atsilaikyti, skola už sunaudotą šilumą „Vilniaus energijai“ buvo sumokėta. Pamažu pradėtos dengti ir kitos skolos.

„Mūsų niekas nefinansavo. „Žinija“ sugebėjo surinkti pinigus iš savo veiklos tame pastate. Dalis mūsų teikiamų paslaugų pagal įstatus yra iš dalies mokamos – kalbų, profesinio mokymo kursai. Iš to dalyko mes surenkame pinigus, sugebame išlaikyti šitą pastatą bei teikti labai daug nemokamų paslaugų – seminarų, paskaitų ir panašiai“, – teigia pirmininkė ir tvirtina, kad per porą metų iš skolų pavyko išlipti.

Nepavykus palaužti pirmuoju teismu, savivaldybė pabandė nutraukti panaudos sutartį. „Žinija“ apkaltinta nemokanti komunalinių paslaugų, nevykdanti veiklos, neremontuojanti pastato ir pernuomojanti patalpas kitiems. Kaip subnuomininkai buvo įvardyti „Žinijos“ klubai, 25 metus gyvuojanti „Pepės mokyklėlė“, „Virtuvės“ klubas.

Vilniaus apylinkės ir apygardos teismuose dalis kaltinimų subliuško. Bet pripažinus, kad draugija ne laiku mokėjo komunalinius mokesčius ir kad draugijos įsteigta viešoji įstaiga „Žinijos“ švietimo ir mokymo centras yra subnuo-
mininkė, nors pati savivaldybė buvo leidusi registruoti šiuo adresu, panaudos sutartis nutraukta. Abiejų teismų sprendimus balandžio 28-ąją patvirtino ir Aukščiausiasis Teismas.

„Mes turime būti išvaryti į gatvę. „Žinija“ lieka be patalpų, nors 1991 m. Vyriausybės nutarimas įpareigojo Vilniaus savivaldybę suteikti mums patalpas. Dabar mums sako, kad tos patalpos buvo suteiktos, bet mes prasikaltome, tad patalpų mums nebeteiks“, – aiškina organizacijos vadovė ir priduria nebesuprantanti, galioja ar ne tas Vyriausybės nutarimas.

T.Simaškienė teigia, kad pastatas Vilniaus g.22 ir greta esantys Radvilų rūmai buvo atstatyti ne iš biudžeto, o iš „Žinijos“ uždirbtų pinigų. Todėl šiandienos situacija jai primena sovietinius laikus: „Atėjus sovietams viskas buvo nusavinta valstybės naudai, o dabar išeina atvirkščiai – „Žinijos“ statyti pastatai yra nusavinami, o savivaldybė dar ir uždirbs.“

Prasidėjus teismams draugijos atstovams pernai gegužę buvo pavykę patekti pas naująjį merą Remigijų Šimašių. Jis tąkart nurodė savo klerkams ginčą teisme baigti taikos sutartimi. Bet, teigia pirmininkė, atsirado „eilinė komisija“, o ji nusprendė su „Žinijos“ draugija nebesudarinėti jokių sutarčių.

Pats meras tuo klausimu kalbėtis nebenorėjo, nes esą jau buvo pakeitęs nuomonę. Kodėl – paaiškina neseniai gautas administracijos direktorės pavaduotojos Vilūnės Urbonienės raštas. Valdininkė informuoja, kad pastatą ketinama parduoti aukcione, o lėšas skirti darželių ir mokyklų renovacijai ir įvažiavimams į kiemus tvarkyti.

Visoje šitoje istorijoje šviečiamąją veiklą plėtojančios draugijos vadovė T.Simaškienė įžvelgia ne tik savivaldybės siekį pasipelnyti.

„Dabartinėje mūsų valstybėje patogiau turėti žmogų, kuris yra neišprusęs, neišlavėjęs, kuris gyvena skurde ir nesugeba nei pasipriešinti, nei išsiaiškinti savo teisių. „Žinijos“ žlugdymas ir susijęs su tuo, nes ji duodavo žmogui ne žuvį, o meškerę jai susigauti“, – liūdnai konstatuoja ji.

Aurelija KLEMANSKYTĖ, Vilniaus savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja:

Pastatas Vilniaus g.22 yra įtrauktas į viešame aukcione parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą, todėl sutvarkius žemės sklypo dokumentus ateityje savivaldybė planuoja šį pastatą parduoti viešo aukciono būdu, o gautas lėšas panaudoti Vilniaus miesto ir miestiečių poreikiams.

Lietuvos „Žinijos“ draugijai buvo siūloma pagal suderintą grafiką naudotis salėmis ir kt. patalpomis Mokytojų namuose ir kituose savivaldybės kultūros centruose, tačiau draugijai toks variantas nebuvo tinkamas.

Respublika.lt