Britų Karališkojo jūrų laivyno flagmanas pasitraukia iš NATO pratybų dėl sraigto gedimo

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102483/britu-k... 2024-02-06 17:00:00, skaitė 966, komentavo 6

Britų Karališkojo jūrų laivyno flagmanas pasitraukia iš NATO pratybų dėl sraigto gedimo

HMS Queen Elizabeth lėktuvnešis turėjo išplaukti į pratybas sekmadienį, tačiau neišplaukė.

Karališkasis karinis jūrų laivynas patyrė gėdingą nesėkmę, nes dėl mechaninių problemų buvo atšauktas lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth” išvykimas vadovauti didžiausioms nuo Šaltojo karo laikų NATO pratyboms, praneša britų „The Times” leidinys.

Gynybos ministerija pranešė, kad per paskutinius patikrinimus buvo pastebėta „problema” su sraigto velenu, todėl laivas sekmadienį neišplaukė, kaip buvo planuota.

Tai įvyko praėjus vos 18 mėnesių po to, kai šio laivo giminaitis „HMS Prince of Wales” sugedo prie Vaito salos, išplaukęs į JAV, nes sugedo dešiniojo sraigto jungtis.

Dabar „HMS Prince of Wales” bus parengtas užimti 3 mlrd. svarų sterlingų vertės laivyno flagmano vietą per dideles pratybas, kuriose dalyvaus daugiau kaip 40 laivų.

Manoma, kad inžinerinių dalių, maisto ir kitų atsargų perkėlimas iš vieno laivo į kitą gali užtrukti apie savaitę, be to, reikės užtikrinti, kad laive būtų reikalingų F-35 naikintuvų.

Flagmano gedimas yra pažeminimas Karališkajam kariniam jūrų laivynui, nes jis turėjo tapti pagrindiniu NATO pratybų akcentu, pripažįsta „The Times”.

Buvo tikimasi, kad HMS „Queen Elizabeth” tam tikru metu bus nukreiptas į Raudonąją jūrą ir pakeis JAV lėktuvnešį šiame regione, tačiau dabar neaišku, ar HMS „Prince of Wales” taip pat galėtų imtis šio vaidmens.

Tačiau buvęs karinio jūrų laivyno vadas Tomas Šarpas (Tom Sharpe) teigė, kad ši problema reiškia, jog dabar Didžioji Britanija nebegalėtų siųsti lėktuvnešio į Raudonąją jūrą, net jei ir norėtų. „Dabar kuriam laikui tai nebegalima”, – sakė jis.

Laivo „HMS Prince of Wales” komandai tik vakar buvo pranešta, kad vietoj flagmano jie turės dalyvauti pratybose.

Pranešdamas apie lėktuvnešio išplaukimą, Jungtinės Karalystės lėktuvnešių smogiamosios grupės vadas, komodoras Jamesas Blackmore’as pareiškė:

„pratybos „Steadfast Defender” demonstruoja aljanso vienybę, mūsų įsipareigojimą jam ir tai, kad Jungtinė Karalystė ir toliau atlieka vieną pagrindinių vaidmenų NATO.”

infa.lt: Galime pasidžiaugti, kad tai tik pratybos, o ne realus karas.