Po Trumpo pareiškimo NATO sudrebėjo ir pasibaisėjo – aljanso pabaiga?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102691/po-trum... 2024-02-12 02:22:00, skaitė 957, komentavo 4

Po Trumpo pareiškimo NATO sudrebėjo ir pasibaisėjo – aljanso pabaiga?

D. Trampas (Donald Trump) pareiškė, kad „skatintų” Rusiją pulti NATO sąjungininkes, kurios nepakankamai išleidžia gynybai. Baltieji rūmai pasmerkė buvusio prezidento komentarus kaip „pasibaisėtinus ir nevaldomus”, praneša „Politico” leidinys.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trampas šeštadienį pareiškė, kad „paskatintų” Rusiją pulti bet kurią NATO valstybę narę, kuri nevykdo savo finansinių įsipareigojimų gynybos aljansui.

Europoje vis labiau nerimaujama dėl dešimtmečius trunkančio JAV įsipareigojimo Europos saugumui patikimumo – tai išryškino partijų aklavietė Vašingtone dėl itin svarbaus pagalbos paketo JAV sąjungininkei Ukrainai neskyrimo – tačiau D. Trampo žodžiai verčia europiečius rimtai svarstyti apie transatlantinio aljanso pabaigą.

„Tai rimto kandidato į prezidentus žodžiai, todėl juos reikėtų vertinti rimtai”, – sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Zalewskis portalui POLITICO. „Jei taip pasielgsime, tai reikš, kad keičiasi JAV buvimo NATO logika. Tai kelia didelį nerimą.  Jis teisingai ragina šalis nares skirti daugiau lėšų gynybai, bet taip pat ragins Rusiją jas pulti. Tai visiškai nesuprantama.”

Kalbėdamas per rinkimų kampanijos mitingą Pietų Karolinoje, D. Trampas pareiškė, kad būdamas prezidentu sakė NATO lyderiams, jog „skatins [Rusiją] daryti ką tik nori” Aljanso narėms, kurios „vėluoja” vykdyti grupės gynybos išlaidų tikslus.

„Vienas didelės šalies prezidentas atsistojo ir paklausė: „Pone, jei nemokėsime ir mus užpuls Rusija, ar mus apsaugosite?” – prisiminė D. Trampas per mitingą. „Aš atsakiau: „Jūs nesumokėjote. Jūs prasiskolinote. Jis atsakė: „Taip, tarkime, kad taip atsitiko”. Ne, aš jūsų nesaugosiu. Tiesą sakant, paskatinčiau juos [rusus] daryti, ką tik jie nori”.

Atrodo, kad šios pastabos leidžia manyti, jog D. Trampas, kuris yra respublikonų favoritas tarp kandidatų į prezidentus, gali nesilaikyti NATO kolektyvinės gynybos nuostatos dėl nepakankamai mokėjusių narių.

D. Trampo pastabas griežtai kritikavo visos Europos pareigūnai, apsimetę, kad jų įsipareigojimai aljansui jų niekuo neįpareigoja, o įpareigoja tik Ameriką.

„Bet koks pasiūlymas, kad sąjungininkai negins vieni kitų, kenkia visų mūsų, įskaitant JAV, saugumui ir kelia didesnę grėsmę Amerikos ir Europos kariams”, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. „Tikiuosi, kad JAV išliks stipri ir atsidavusi NATO sąjungininkė, kad ir kas laimėtų prezidento rinkimus.”

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Šarlis Mišelis pavadino D. Trampo pastabas „neapgalvotomis” ir sakė, kad jos „tarnauja tik V. Putino interesams”.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija pareiškė: „Vienas už visus ir visi už vieną” – šis NATO credo užtikrina daugiau kaip 950 mln. žmonių saugumą.