Įsiskverbimas: JAV užgrobė Europos užsienio politiką - pasekmės pražūtingos. Thomas Palley

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-02-20 21:50:00, skaitė 1118, komentavo 3

Įsiskverbimas: JAV užgrobė Europos užsienio politiką - pasekmės pražūtingos. Thomas Palley

Įsilaužimas, įsiskverbimas: Taip Europos profsąjungos ir Vokietijos žalieji buvo priderinti prie JAV. Grėsmė demokratijai ir saugumui. Svečio straipsnis, 1 dalis.

Grėsmė pasauliniam saugumui kyla dėl to, kad Europa įsitraukė į JAV neokonservatorių karą prieš Kiniją ir Rusiją. Grėsmė demokratijai kyla dėl to, kad Europos rinkėjai pradeda suvokti, jog buvo išduoti, ir tai paaiškina jų nepritarimą politiniam isteblišmentui.

Hakerių atakos pasekmės yra paprastos ir baisios, tačiau jas atskleisti sunku. Status quo yra privilegijuotas, o nemalonūs faktai nenoriai pripažįstami. Šioje esė šie faktai išdėstyti.

Kas yra neokonservatizmas ir kas yra neokonservatoriai?

Pirmiausia reikia suprasti neokonservatizmą ir neokonservatorius. Neokonservatizmas yra JAV politinė doktrina, išryškėjusi XX a. devintajame dešimtmetyje.

Joje teigiama, kad daugiau niekada neturi būti tokios užsienio jėgos kaip buvusi Sovietų Sąjunga, kuri galėtų mesti iššūkį JAV pasaulinei hegemonijai. Ši doktrina suteikia JAV teisę primesti savo valią bet kurioje pasaulio vietoje, ir tai paaiškina, kodėl JAV turi daugiau kaip 750 bazių 80 šalių, įskaitant Rusiją ir Kiniją.

Europos užsienio politiką užgrobė ir ja manipuliuoja JAV neokonservatorių interesai. Šis užvaldymas kelia rimtą grėsmę ir Europos demokratijai, ir pasauliniam saugumui.

Pirmiausia šią doktriną propagavo griežtosios linijos respublikonai, tokie kaip Dickas Cheney ir Donaldas Rumsfeldas, o vėliau ją perėmė demokratai, tokie kaip Hillary Clinton ir Barackas Obama. Dėl to ji tapo dar pavojingesnė, nes įsitvirtino abiejose JAV politinėse partijose.

Be to, demokratai dabar suteikia klastingą priedangą teigdami, kad JAV yra įsipareigojusios ginti demokratiją ir žmogaus teises.

Šaltasis karas, Lovestono modelis ir Vokietijos žaliųjų partija

JAV turi ilgą politinio įsilaužimo istoriją. Bene garsiausias incidentas Europoje yra 1948 m. Italijos rinkimai, kuriuos, kai kurių manymu, nulėmė didžiulė slapta JAV finansinė parama krikščionims demokratams. 

Tačiau daug daugiau šiandieniniam pasauliui atskleidžia JAV kišimosi į Europos profesinių sąjungų judėjimą Šaltojo karo metais istorija. Šią istoriją iliustruoja Džėjaus Lovestono (Jay Lovestone), JAV profsąjungų veikėjo ir CŽV agento, kuris, kaip teigiama, buvo vienas iš penkių svarbiausių žmonių slaptoje Šaltojo karo galios struktūroje, karjera.

Lovestonas vadovavo slaptai įsilaužimo operacijai, dėl kurios jis įgijo didelę įtaką Europos ir tarptautiniame profesinių sąjungų judėjime, ir šios įtakos pėdsakai tikriausiai tebėra išlikę.

Lovestone'o modelis buvo operatyvinis šablonas manipuliuoti profesinių sąjungų judėjimu ir jį užgrobti, tačiau yra pagrindo manyti, kad jis taip pat buvo naudojamas įsilaužiant į Vokietijos žaliųjų partiją.

Žaliųjų partijos politinės šaknys siekia XX a. septintojo dešimtmečio taikos judėjimą, kuris priešinosi JAV taktinių branduolinių ginklų dislokavimui Vokietijoje. Tačiau šiandien, vadovaujant Annalenai Baerbock, žalieji tapo pagrindine karo partija ir pagrindine JAV neokonų interesų sąjungininke.

Be to, kaip bus aptarta toliau, ši sąjunga padarė didelę žalą aplinkai, o tai visiškai prieštarauja žaliųjų politiniam tikslui.

Įsilaužimo mechanizmai

Šiandien JAV vyriausybė ir jos verslo partneriai daro spaudimą kitoms šalims. Jie tai daro remdami draugiškus politikus ir skatindami naudingus žurnalistus bei mokslininkus.

Jų politiniams interesams palankūs asmenys naudojasi finansine ir žiniasklaidos parama. Kalbinti profesionalai, t. y. intelektualai, apdovanojami karjeros kilimu ir didesniais atlyginimais, kuriuos lemia didesnė prieiga, matomumas ir parama iš valdžios institucijų.

"Think tank" yra svarbi priemonė. Jie yra vieta ir scena politikams ir nuomonių formuotojams, jie kuria politinius naratyvus, kurie perduodami į didesnę visuomenės politinę sceną.

Jie taip pat suteikia intelektualinį patikimumą, įteisinantį neokonų naratyvą ir jo autorius. Gerai žinomi analitiniai centrai yra Vokietijos Maršalo fondas, Nacionalinis demokratijos fondas, Užsienio santykių taryba, Karnegio tarptautinės taikos fondas, Atlanto taryba ir Huverio institutas Stanfordo universitete.

Siaubingi honorarai paklusniesiems

Svarbus vaidmuo tenka ir pranešėjų honorarams bei konsultavimo sutartims. Dabartiniams politikams atlyginama gerai apmokamomis kalbomis ir papildomais darbais.

Politikai, laikinai pasitraukę iš politikos, gauna dar geriau apmokamus įsipareigojimus, kurie yra investicija į ateitį. Buvusių vadovų paslaugomis taip pat naudojamasi, gaunant neįtikėtinus honorarus už kalbas ir ad hoc konsultacinį darbą.

Tokia praktika ypač akivaizdi Didžiosios Britanijos politikoje. Mokesčiai ir atlygis priklauso nuo suvokiamos vertės, o sistema yra atvira įvairaus plauko politikams.

Tarp gaunančiųjų tokias paslaugas yra tokių įžymybių kaip Tony Blairas ir Borisas Johnsonas, mažiau žinomų veikėjų, tokių kaip Theresa May ir Gordonas Brownas, ir Liz Truss. Panašu, kad Keiras Starmeris, atsižvelgdamas į tai, kad remia JAV politiką Ukrainos ir Artimųjų Rytų atžvilgiu, turi tvirtas ateities perspektyvas.

Vokietijoje buvęs Žaliųjų partijos lyderis Joschka Fischeris yra sistemos naudos gavėjas ir pareiškė esąs tvirtas JAV pozicijos Ukrainos ir Rusijos atžvilgiu šalininkas.

AVvXsEiIdR0kHQ6aS9WhzDnK6CKiuKBT9wVj6mXsohglDgLPwzGm3QNv04MEMjGXy8wpauxc38iEf24c1J8U7tGZI2DqCXfXcCWTmLQQS0WkxPZS0Lxfbx05dZRPrvMkS9hTVTy3PEzIDDsjTmPP7VNvgn7NhEwARwoXEKD9C4eDQp9GTZ4c9Lhzoa3dRMFXnTQ

Thomas Palley - JAV ekonomistas, dirbęs vyresniuoju ekonomistu JAV vyriausybėje.

https://www.telepolis.de/features/Hacking-Europas-Aussenpolitik-wurde-von-den-USA-gekapert-die-Folgen-sind-fatal-9631313.html

Tęsinys