Nustebusiems dėl E. Masiulio liberalų ir alkoholio magnato D. Mockaus

Autorius: Juozas Dapšauskas Šaltinis: http://www.sveikuoliai.lt/nust... 2016-05-16 10:07:37, skaitė 2204, komentavo 0

Nustebusiems dėl E. Masiulio liberalų ir alkoholio magnato D. Mockaus


Lietuva Mockaus taikiklyje

Kai kas labai nustebo ir yra šokiruoti, nesitikėjo, kad taip liberalų vadovas Eligijus Masiulis galėjo pasielgti. Tačiau tie, kurie dirba alkoholio kontrolės, blaivybės srityje, visiškai nenustebo: apie galimus korupcinius veiksmus viešai kalbėdavo, kai būdavo svarstomi alkoholio kontrolės ar liberalizavimo klausimai Seime.

Nežinau kokią sritį dabar bandė paveikti (kol kas daugiausia kalbama apie statybas), bet atkreipsiu dėmesį iš daugiametės patirties stebėjimo liberalų ir alkoholio pramonės „MG Baltic“ (savininkas Darius Mockus – jis valdo ne vieną alkoholio gamybos ir prekybos įmonę) sąsajas.

Galai dar nesuvesti, bet vien tai, kad pas E. Masiulį, partijos valdose „mėtosi“ per 100 tūks. (skelbiama net grynųjų), daug ką pasako. Ir liberalai ir kitos partijos sistemingai ir nuosekliai dirbdavo alkoholio pramonei už ačiū tik todėl, kad Masiulis ir Mockus pasveikina per šventes vienas kitą, kaip patys teigia, o daugiau jokių ryšių nėra?

Bet kažkodėl Masiulį Mockus įvardija, kaip sąžiningiausią ir geriausią politiką. Be abejo, alkoholio pramonės liberalizavimo politiką. Kaip gali teigti, jei gerai nepažįsti?

Kodėl partijos stengiasi priimti viešajam interesui nepalankius įstatymus, o naudingus alkoholio pramonei? Tik galimai gaudamos labai didelius finansinius srautus iš suinteresuotų grupių? Ir nereikia manyti, kad tos pakišos yra tokia forma ir tik tokio dydžio kaip pacientų medikams. Ne, čia sumos vartosi, kaip rodo įtarimų medžiaga, „gana normalios“. Ir ne keista, nes alkoholio verslas tikrai susigrąžina juos su kaupu. Kraupias pasekmes palikdami asmeniškai žmonėms ir visuomenei.

Prisiminkime jau prieš dešimtmetį vykusias batalijas dėl alkoholio reklamos televizijose dienos metu. Kai E. Masiulis su kitais liberalais bei kitų partijų atstovais registravo įstatymus palankius alkoholio pramonei ir tik vėliau paaiškėja, kad įstatymo aiškinamasis raštas parengtas LNK TV kompiuteryje, o jo rengėjas LNK konsultuojantis teisininkas Ąžuolas Čekanavičius. Apie tai plačiai nušvietė konkurentų televizijos.

O prisiminkime pačius naujausius įvykius susijusius su alkoholiu. Vos tik išrinktas į Seimą 2015 m. liberalas Šarūnas Gustainis tuoj pat ėmėsi vykdyti alkoholio pramonės užsakymus: registravo įstatymo pataisą, kad alkoholis nebūtų pašalintas iš degalinių. Seimo Sveikatos reikalų komitete pristatinėdamas „savo“ poziciją net nesugebėjo tai padaryti rišliai. Šalia buvęs „Legalaus verslo aljanso“ (buvusi Stipriaisiais alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija) vadovas Romas Apulskis turėjo vis patikslinti savo interesus.

Prisiminkime ir buvusį liberalų sąjūdžio frakcijos seniūną ir Seimo vicepirmininką Eriką Tamašauską – būdavo pastovus alkoholio pramonės įstatymų registruotojas ir stūmėjas. Ir taip visa partija, o ne tik vienas E. Masiulis. (Čia reitingas pagal faktinius balsavimus http://www.ntakk.lt/politiku-reitingas/ ). Tai reiškia, kad ir dabartinis įtariamas kyšis skirtas galimai ne E. Masiuliui, o partijai ir verslo interesams.

Politikos apžvalgininkai vis kalba, kad skaidrumą propaguojanti moderni partija, tai kaip čia… Už tuos verslo pinigus viešieji ryžiai žiniasklaidoje ir buvo kuriami, kad Liberalų sąjūdis yra labiausiai už skaidrumą, prieš korupciją.

Jei nuoširdžiai, aš net maniau, kad atsiskaitant išvengiama grynųjų pinigų, labiau vyrauja savotiški slapti mainų susitarimai: mes ginsim jūsų teisę į verslo laisvę, žmonių pasirinkimą kuo prieinamiau vartoti alkoholį, o žiniasklaida („MG Baltic“ nemažą gabalą valdo tiesiogiai) apie liberalus kalbės tik teigiamai, transliuos alkoholio pramonės paruoštą viešųjų ryšių skrajutę, kad verslo riboti nereikia, geriau švieskime ir pan.

Tikrai alkoholio pramonė „bendradarbiavo“ ne tik su liberalais. Štai Mockus „atvaro“ pas Viktorą Uspaskichą į Darbo partijos rinkimų štabą ir sveikina laimėjus rinkimus 2012 m. ir visur žiniasklaidoje šmėžuoja kaip kartu kelia alkoholio sklidinas taures – su pergale.

Su Rolandu Paksu dar iki jo prezidentavimo buvo labai tamprios sąsajos. Socialdemokratų vedlys Algirdas Butkevičius labiau atstovauja aludarių interesus kartu pagerdamas alų su Aludarių girdijos prezidentu Sauliumi Galadausku.

Prieš praėjusius Seimo rinkimus Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokrtatai (TS-LKD) net į partijos rinkiminį sąraša patalpino „MG Baltic“ vicepezidentą Arūną Listavičių. Kodėl įtraukė? Nes trūko TS-LKD savų žmonių? Baigiantis 2011 m. Seimo kadencijai TS-LKD narių inicijuotas alkoholio reklamos draudimo atšaukimas buvo šio sandorio dalis. Vitas Matuzas neatsitiktinai buvo ir TS-LKD partijos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas, ir šio alkoholio projekto „stūmėjas“.

O ką bendra turi tokie susitarimai su demokratija, žodžio laisve, žiniasklaida, viešuoju interesu? Kažkaip netikėtai „Verslo žinios“ paviešino slaptą susitikimą (tikrąjį seimą, kuris valdo šalį) 2010 metų pabaigoje, kuriame nulemtas įstatymo priėmimas. Tai pasako daug arba viską, kaip vyksta „demokratiniai“ procesai: „Į uždarą renginį Vilniuje kviesti AB „Alita“, AB „Stumbras“, AB „Vilniaus degtinė“, UAB „Bennet distributors“, UAB „Liviko“, UAB“ Belvedere prekyba“ bei UAB „Mineraliniai vandenys“ aukščiausio lygio vadovai bei šalies televizijų, laikraščių, naujienų portalų ir kitų žiniasklaidos priemonių atitinkamo rango atstovai. Laurynas Vilimas, susitikime taip pat dalyvavęs Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas, VZ.LT sakė, kad tai buvo „strateginis susitikimas“ ir „diskusija“: „Buvo aptariamas reklamos draudimas nuo 2012 m. ir kaip galima tą aspektą keisti. Kalbėta apie pinigų srautų mažėjimą mūsų ir žiniasklaidos kišenėse, apie valdžios sprendimus bei kokią įtaką jie daro mums, žiniasklaidai ir valstybei“, – sako p. Vilimas. Jis sakė negalintis apie susitikimą papasakoti „kažko daugiau“, kadangi susitikimas „nebuvo spaudai.“ (http://vz.lt/archive/straipsnis/2010/11/12/Alkoholio_ir_ziniasklaidos_atstovai_svarsto_kaip_keist2#ixzz48cvqUE00)

Dabar liberalų gerbėjai vis kartoja, kad E. Masiulio pasitraukimas yra principingas ir garbingas žingsnis. Kaip politikos apžvalgininkas Kęstutis Girius pastebėjo, kam palikti ir Seimo nario mandatą jei esi nekaltas ir manai, kad čia kažkoks nesusipratimas tos kratos. Bet apžvalgininkas pastebi, kad gal būtent net labai akivaizdžių įrodymų yra ir jie bus gana greitai paskelbti, tad geriau pasitraukti visiškai, kad nešmėžuotum viešoje erdvėje, taip kenkdamas liberalams, kuriems galimai ir buvo skirti pinigai (o yra manančių, kad asmeninei naudai, o ne partijai?).

Dumia lauk, bet galiausiai išlemena, kad sieks apsiginti ir įrodyti, kad yra nekaltas, nes ši frazė trumpuoju laikotarpiu yra labai svarbi partijai, kad sudarytų vaizdą savo simpatikams, kad jis užpultas, norima susidoroti. Tad reikėtų bent jau nurodyti, kas galimai suinteresuotas bandymu sudoroti tokiais būdais? Kaip nurodo tvarkiečiai, darbiečiai…

Liberalų frakcijos atstovas Vitalijus Gailius, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (TNTT) vadovas, ne kartą iš ankstesnės profesinės patirties yra sakęs, kad, po palankaus įstatymo priėmimo alkoholio pramonei, pasipildavo pinigų srautai partijoms.

Galime kalbėti apie didelius kyšius, ekonominius nuostolius valstybei, socialiniam teisingumui taip sprendžiant reikalus, demokratijai, bet kai korupcija susijusi su psichotropinių medžiagų (alkoholio) verslu, žmonių gyvybėmis, žudymais, suluošinimais – tai ne tik pinigai. Tai kraupu. Kiek visuomenė tai kęs? Ar su piliečių iniciatyva „Už blaivią“ įvyks lūžis, valstybės išlaisvinimas iš šios nusikalstamos veiklos? Šiandien kaip tik iniciatyvinė grupė pristato Vyriausiajai rinkimų komisijai žmonių surinktus parašus, kuriais teikiamas Alkoholio kontrolės įstatymas, parengtas šios srities mokslininkų, priemones, kurios veikia, tad jų labai kai kas bijo. O kodėl bijo, juk aišku, sumažės tų 100 tūkst. (kyšiams) ir milijonais eurų skaičiuojami pelnai.

Juozas Dapšauskas – Sveikatos bangos sąjūdžio dešimtmečio iniciatorius, piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ koordinatorius