Lietuvos mokesčių mokėtojų žvakutės graikiškam hemorojui nepadės, teks jį operuoti

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://ldiena.lt... 2016-05-17 17:35:01, skaitė 2581, komentavo 0

Lietuvos mokesčių mokėtojų žvakutės graikiškam hemorojui nepadės, teks jį operuoti

Daug chroniškų ligų pas Europos Golemą – Europos Sąjungą: ES narių finansinės skolos, nedarbas, pabėgėliai, integracija, Merkel, Erdoganas, Ukraina ir t.t…., ir, žinoma, chroniškas graikiškas skolų hemorojus.

ES Tėvams, ES Golemo lipdytojams, matyt, imponavo graikų Olimpinės žaidynės, Akademijos kalva, Aeropago uola, 7 graikų išminčiai, o gal narsusis Spartos karalius Leonidas, o gal Sirtakio melodija, Graikas Zorba? Kas ten dabar supras, kad jie prie išsivysčiusių pramoninių valstybių, pamiršę visus Otto fon Bismarko perspėjimus ir pamokymus dėl nevienodo išsivystymo lygio problemų integruojant į vieną valstybę, ėmė klijuoti kažkada Osmanų imperijos nualintus ar tų pačių išsivysčiusių šalių nugyventus užkampius prie sveiko pramoninio Europos kūno. Dar ant viso šito ES Golemo, jie užmovė puskvaišę galvą – Europos komisiją, į kurią krauna iš visų šalių deleguotus komisarus. Gali jie būti buvę komunistinių režimų agentai, gali būti chroniški ligoniai, kad ir paskutinės vėžio stadijos, žodžiu bet kas, kad tik Europos bankinio-pramoninio oligarchato programas vykdytų, jiems vienos minkštos vietos pašluoste būtų. O 500 milijonų žmonių, šio ES Golemo statybai čia ne prie ko, tai masė, kurios niekas nieko niekada nesiklausė. Taip jau 2000 metų Europoje yra, nepriklausomai, kaip vykstanti bachanolija kada bebuvo vadinama: ar demokratija, ar monarchija, ar socializmu, ar komunizmu, ar fašizmu, ar liberalizmu.

Taigi, išėjo kas išėjo, o iš 10 milijonų Graiko Zorbos giminaičių, ėmusių pinigus ir žadėjusių kažką sukonstruoti, išėjo lygiai kaip tame garsiame filme, kur Zorba žadėjo, svetimus pinigus iššvaistė, o viskas, ką jis statė, sugriūvo. O tada jie visi linksmai Sirtakį sušoko. Štai tokia to Graikijos finansinio hemorojaus esmė. Tokie jie graikai ir jiems gera. Jiems gera su tuo jų finansiniu hemorojumi sirtakius šokti. Tik kodėl už šitą chronišką graikišką finansinį hemorojų mokėti turi Lietuvos mokesčių mokėtojai? Kodėl, jei tas lietuviškas mokesčių mokėtojas gyvena tris kartus blogiau už sirtakius šokantį ir jo pinigus švaistantį „Graiką Zorbą“?

Šokiruojantys skaičiai

Pensija Graikijoje daugiau nei trigubai didesnė negu Lietuvoje. Lietuvoje – 240 eurų, Graikijoje neatskaičius mokesčių– 953 eurai. Graikų ūkininkai gauna trigubai didesnes išmokas už deklaruotų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių hektarą. Graikai – 384–544 eurus, lietuviai ūkininkai – 144 Eur/ha. Vidutinis atlyginimas – beveik dvigubai didesnis. Graikų – 1200 eurų neatskaičius mokesčių, lietuvių – beveik 700 eurų. Tačiau BVP, tenkantis vienam gyventojui, yra bene tūkstančiu eurų mažesnis nei Lietuvos.

Būdami gerokai mažesni esam produktyvesni, sukuriam daugiau, o gaunam, deja, mažiau. Graikų radikalų skundai dėl mažų pensijų ar per mažos paramos tokiame kontekste skamba mažų mažiausiai kaip tyčiojimasis“, – sako politikas Antanas Guoga. Jo nuomone, „norėdami užsitikrinti ilgalaikį ekonominį poveikį, graikai neturi kito kelio, kaip laikytis finansinės drausmės ir įgyvendinti reformas, net jeigu „troika“ (Tarptautinis valiutos fondas, Europos centrinis bankas ir Europos Komisija) atrastų kompromisinius sprendimus dėl prailginto skolos mokėjimo ar kitus.“

Guoga tvirtina: „Negalime leisti, kad eurozonos narėms galiotų skirtingos taisyklės.“

Manau, – rašo Lietuvos politikas, – ne vienas Lietuvos senjoras palaikytų idėją, kad, jeigu graikams paliekamos jų pensijos, privalu, kad ir lietuviškos pensijos susilygintų su graikiškosiomis. Kitu atveju, graikų radikalų derybos ir reikalavimai – nelygiaverčiai. Lietuva privalo užkirsti kelią Graikijos nepamatuotų reikalavimų įgyvendinimui. Kodėl skurstantis lietuvis turi mokėti už veltėdžio graiko puotą?“

Lygybė

Kokie teisingi Antano Guogos žodžiai, kad taip ES Golemui į ausį! Kol kas lygybė tarp ES piliečių sutinkama tiktai vienoje vietoje – Briuselyje: Europos parlamente ir Europos komisijoje. Nepriklausomai, ar parlamentaras ir komisaras yra iš skurdžios Lietuvos, ar dar skurdesnės ir prasiskolinusios šimtams metų Graikijos, ar iš turtingos Švedijos. Visų algos vienodos – karališkos, ir priedai karališki. Komunizmas ten, lygybė ir brolybė. Bet, tiktai ten. O štai pensijos visoje ES – ne po lygiai, minimalios pajamos – ne po lygiai. Čia niekas nepasiklausia lietuvio, kaip jis jaučiasi gaudamas tris kartus mažesnę pensiją negu graikas. Nepaklausia, ar skurdinamas lietuvis nori mokėti už graiko puotą?

O gal tam, kad išgyventi ES būtina daužyti vitrinas ir deginti automobilių padangas, mėtyti molotovo kokteilius, daryti, ką daro graikai? O gal pagaliau Lietuvos vyriausybė ims ginti lietuvių interesus ir liausis tarnauti mazgote, į kurą Briuselyje visi valosi kojas?

Tiesa, lygybė yra dar pabėgėliams, pagrindinei ES vertybei. Jie Eurokomisijos projekte įvertinti po 250 000 eurų už galvą metams! Tiek turėtų mokėti nenorintys tų Angelos Mekel sukviestų „pabėgėlių“.

O kaip kitaip, juk tai genetinė medžiaga baltosios rasės naikinimui, pagal ES Tėvo Kudenchove Kalergi „Praktinį idealizmą“. Mes, tie baltieji, pvz. lietuviai, prieš kuriuos vykdomas tikras genocidas, visai nevertingi, mes nieko nekainuojam, mes nemokami kvalifikuoti vergai, iš mūsų nepadarysi žemo intelekto „kiekybės žmogaus“, tarno tam „kokybės žmogui“, o štai į ES priprašytas „pabėgėlis“ – kaip tik tai ko reikia, todėl – didžiausia vertybė!

Briuselio pelių vazonės

ES finansinių pelių vazones aplink graikų skolas, kurios vyko pirmą gegužės mėnesio savaitę Atėnuose, gražiau už vokiško portalo „Handelsblat“ auksaburnius vargu ar pajėgtų aprašyti net pats Jaroslavas Hašekas.

Graikijos derybos su kreditoriais nutrauktos po ilgos nakties. ES, TVF ir ECB reikalauja griežtos ekonomijos.“

Finansų ministras Šoiblė išplatino įsitikinimą.“ (?!) “Derybos su kreditoriais vyko visą naktį ir pirmadienį bus tęsiamos“. „Graikijos Finansų ministras Euklidas Tsakalotos atrodo pavargęs iš ryto. Jis nieko nepasakė derybų metu.“ (?!)

O ką pasakys Graikas Zorba kreditorių „trojkei“? Kad Sirtakį visiems reikia šokti!?

Dar buvo pranešama, kad „vykstant deryboms buvo nesutarimai tarp Atėnų ir kreditorių dėl priemonių kurios gali sutaupyti 5,4 milijardus eurų. Kalbama apie pensijų sumažinimą, mokesčių padidinimą ir netiesioginius mokesčius, o taip pat apie taip vadinamus „blogus kreditus“, kurie šiandien viršija 100 milijardus eurų.

Graikijai labai skubiai reikia eilinės finansinė 86 milijardų eurų injekcijos, kurią šiam finansiniam narkomanui praėjusią vasarą žadėjo mainais į griežtos ekonomijos politiką ir struktūrines reformas. Bet Atėnai negaus pinigų, kol kreditoriai nepabaigs dar spalio mėnesį prasidėjusio reformų įvertinimo procedūros. Aleksio Cipro vyriausybė sukrapštė pakankamai pinigų algoms ir pensijoms gegužę. Birželio 20 Graikijai sueina terminas susimokėti 2 milijardus eurų už obligacijas. Graikija vėl ant bankroto slenksčio, dar vadinamo „Grexit“ribos, kuris iš Graikijos niekur nebuvo pasitraukęs.

Europos komisija krauna į kelnes dėl referendumo Anglijoje, ji su viskuo sutiktų, toliau kaišiotų mokesčių mokėtojų žvakutes. Jiems nereikalinga Graikiška tragedija, Briuselyje pareiškė, kad derybos su Graikija pabaigtos “99%”.

Bet kitas kreditorius – Tarptautinis valiutų fondas (TVF) – mažesnis optimistas. TVF nelinkęs tikėti graikų tradiciniu melu, stebint sumažėjusį mokesčių surinkimą ir užstrigusias reformas. Jie netiki, kad Graikija gali pasiekti numatytą biudžeto proficitą 3,5% iki 2018 metų.

Gegužės 9 dieną euro zonos finansų ministrai susitiko Briuselyje, bet taip ir nepaskelbė apie naujus kreditus Graikijai.

Tuo laiku, Graikijos ekonomika ir bankų sektorius vis greičiau skęsta. Nepaisant skambių Graikijos premjero Cipro pareiškimų daugumą reformų (teismų, darbo rinkos, produkcijos realizavimo rinkų) Graikijoje nevyksta, ir nuolatos atidedamos, kas atbaido investuotojus.

Investuotojai tai ne Euro biurokratai, jie galvoja su galvomis, ir supranta, kad graikiškam hemorojui ES mokesčių mokėtojų žvakutės nepadės, Graikijos hemorojų reikia operuoti, o tada … tegul sau šoka graikas Zorba savo sirtakius laisvas ir laimingas po šilta Graikiška saule.