Derybos su Rusija galimos tik dėl jos reparacijų Ukrainai

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/29/de... 2024-02-29 21:40:00, skaitė 791, komentavo 7

Derybos su Rusija galimos tik dėl jos reparacijų Ukrainai

Strateginės aplinkybės Vienas iš fiurerio Putino paaiškinimų Vakarams ir savo visuomenės elitui dėl plataus masto invazijos į Ukrainą buvo menama NATO plėtros grėsmė. Rusijos užsienio teroro reikalų ministerija vakar pareiškė, kad imsis „karinių-techninių“ veiksmų reaguodama į Švedijos įstojimą į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją.

Kaip matome, būtent brutalus karas suvienijo Vakarus, pakeitė neutralių Suomijos ir Švedijos poziciją ir sustiprino Aljansą.

Teroristinės Rusijos vladykos kilimėlis spaudai Dmitrijus Peskovas Vengrijai ratifikavus Švedijos paraišką sakė, kad „NATO plėtra jokiu būdu neprisideda prie stabilumo ir saugumo žemyne“.

O karo nusikaltimų bendrininko S. Lavrovo gegutė Marija Zacharova per spaudos konferenciją vakar spjaudėsi grasinimais.

„Iš savo pusės atidžiai stebėsime, ką Švedija veiks agresyviame kariniame bloke, kaip ji realiai įgyvendins savo narystę, ir atitinkamai, remdamiesi tuo, suformuluosime savo atsako politikos kursą ir atsakomuosius karinio-techninio bei kitokio pobūdžio žingsnius, kad pažabotume dėl to kylančias grėsmes Rusijos nacionaliniam saugumui“, – kukavo gramatiškai įmantrius, bet nieko nereiškiančius sakinius Rusijos URM atstovė spaudai.

Be to, po Moldovos prorusiško Padniestrės regiono pareigūnų prašymo Rusijai padėti užtikrinti saugumą, Kremliaus atstovas iš to pačios Rusijos URM sakė, kad „Padniestrės gyventojų, mūsų tautiečių, interesų apsauga yra vienas iš prioritetų. Visus prašymus visada atidžiai svarsto atitinkamos Rusijos žinybos“.

Savo ruožtu, amžinas Turkijos prezidentas R. T. vėl pradėjo kalbėti apie kažkokias paliaubas ir pasiūlė surengti naują Ukrainos ir Rusijos taikos derybų raundą.

Vakar vaizdo kreipimesi į Ukrainos ir Pietryčių Europos aukščiausiojo lygio susitikimo Tiranoje (Albanija) dalyvius Erdoganas apgailestavo, kad pastaruoju metu padaryta „nepakankama pažanga siekiant taikos“. Ir išsyk pasiūlė surengti naujas derybas, kartu pabrėždamas, kad jo šalis remia „Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą, saugumą ir teritorinį vientisumą“.

Pasakysime labai paprastai. Į visus Kremliaus pareiškimus apie „atidžius stebėjimus ir tėvynainių gynimo prašymus kitose šalyse“, į „kieto bičo“, norinčio užkalti dar šaibų Turkijai iš ukrainiečių kraujo, siūlymus Vakarai turi atsakyti siųsdami dar daugiau ginklų ir amunicijos Ukrainai, įskaitant naikintuvus F-16 ir Grippen, ATACAMS raketas bei dislokuodami savo karius. Tegu pradžioje tik civilių ir kritinės infrastruktūros objektų apsaugai užtikrinti.

Okupantas iš Rusijos ir karo nusikaltėlis Kremliuje nėra pajėgus suprasti, kas jam sakoma žmonių kalba. Kai Maskvoje ir Leningrade ims sproginėti administracijos pastatai ir gubernatorių vilos, tada bus galima sėsti prie taikos ir derybų stalo.

Ir derėtis bus galima tik dėl vieno – kaip, kokio dydžio, kiek ilgai Rusija mokės reparacijas Ukrainai.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos trečiosios šturmo brigados vado pavaduotojas Maksimas Žorinas pranešė, kad perėmė Krasnogorovkos miesto kontrolę Donecko srityje, o okupantams atsisakius pasiduoti, juos likvidavo okupuotose namuose.

Iš viso į pavėsį per parą buvo padėta daugiau nei 1000 driskių.

Tačiau kitose vietose rytų fronte ukrainiečiams teko gintis, kai kur ordai pavyko prasiveržti į priekį. Avdejevkos kryptimi, priešas pasistūmėjo į pietus nuo Berdyčių, Orlovkoje gynėjai buvo priversti trauktis.

Rusai kaip pamišę šturmuoja pozicijas į pietus nuo Tonenkoje ir netoli Nevelsko.

Per pastarąją parą fronto linijoje įvyko 99 kariniai susirėmimai, o karščiausia buvo Kupjansko kryptimi, kur okupantai didelėmis pajėgomis puola Sinkovkos ir Tabajevkos vietovėse, Charkovo srityje. Jei Kupjansko gynybos linijos būtų pralaužtos, ukrainiečiams tektų trauktis ir užleisti atkovotas teritorijas.

Interviu televizijos kanalui CBC News Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) vadovas Kirilas Budanovas pabrėžė, kad rusai būtų labai laimingi, jei viską įšaldytų taip, kaip yra dabar, ir priverstų Ukrainą „pripažinti okupuotą teritoriją rusiška“.

„Tokiu atveju jie švęstų pergalę. To niekada neįvyks“, – sakė jis.

Interviu K. Budanovas pripažino, kad Rusijai kažkokiu būdu pavyko gauti slaptos informacijos apie Ukrainos kontrpuolimo planus.

„Nepasakysiu daugiau nei prezidentas. Gavome, sakykime, informacijos, įrodymų, kad planai tapo žinomi Rusijai. Tai rimta problema ir mes imamės tam tikrų priemonių“, – pridūrė GUR generolas.

Išdavikai yra labai rimta problema. Kaip ir penktoji kolona bei „miegantys“ diversantai Lietuvoje.

Trumpai

Didžiausią branduolinį arsenalą turinčios valstybės turėtų susitarti dėl branduolinių ginklų nenaudojimo viena prieš kitą arba padaryti politinį pareiškimą šiuo klausimu, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos Ginklų kontrolės departamentas.

Departamento generalinis direktorius Sun Siaobo paragino branduolines valstybes vykdyti savo „ypatingą ir prioritetinę atsakomybę“ dėl branduolinio nusiginklavimo pagal JT nusiginklavimo konferenciją, kuria siekiama užkirsti kelią branduoliniam karui, trečiadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Žmonija apskritai turėtų išmontuoti visus turimus branduolinius ginklus. Pareiškimai ir sutartys tėra maskatavimas liežuviu aplink stalą.

Trečiadienį „Hamas“ paragino palestiniečius Ramadano pradžioje žygiuoti prie Jeruzalės Al Aksos mečetės, taip padidindama pavojų vykstančioms deryboms dėl paliaubų Gazos ruože, kurios, kaip tikisi JAV prezidentas, iki to laiko bus sudarytos.

Po „Hamas“ lyderio Izmailo Hanijos (إسماعيل هنية) raginimo, Džo Baidenas pareiškė, kad Izraelis ir „Hamas“ jau kitą savaitę gali pasiekti susitarimą dėl paliaubų per musulmonų pasninko mėnesį, kuris prasidės šių metų kovo 10 deną.

Kanada atleido du mokslininkus, dirbusius 2021 m. infekcinių ligų laboratorijoje, nes jie teikė konfidencialią informaciją Kinijai, trečiadienį pranešė laikraštis „Globe and Mail“.

Pareigūnai padarė išvadą, kad vyro ir žmonos komanda kėlė „realią ir patikimą grėsmę Kanados ekonominiam saugumui“, teigė laikraštis, remdamasis daugybe dokumentų, kuriuos vyriausybė paskelbė po ilgos kovos su opozicijos įstatymų leidėjais, reikalavusiais informacijos apie atleidimo priežastis.

Lietuvoje

Šalyje vis netylant ginčams, kiek laiko turėsime kovoti vieni, jei Rusija užpultų Lietuvą, aršiai kimbama į atlapus dėl terminų.

Dvi savaitės, dešimt dienų, du mėnesiai, pusmetis.

Tada pereinama prie tankų, bunkerių, dronų ir kasetinių šaudmenų. Braižomos tikros ar išsigalvotos gynybos linijos, logistikos grandinės ir remonto depų vietos. Kiek tankų reikia? Kiek ir kokių dronų? Ar padės prieštankiniai ežiai? Ar „drakono dantimis“ atgrasysime Rusiją?

Mums gi visa tai regisi, kaip pasiklydusio ežiuko klaidžiojimas rūke. Geriausias Rusijos atgrasymas yra Ukrainos pergalė mūšio lauke.

O dėl laiko…

Lietuva laiko neturi. Du ar trys tūkstančiai kraujo skonį pajutusių ir karo mėsmalę praėjusių driskių žudikų, be jokių tankų ir balistinių raketų sukeltų tokią sumaištį, tokį chaosą, kad mes neatsigautume dar ilgai.

Nei Lietuva, nei NATO, nei atskiros NATO šalys neturi brutalaus karo patirties, kaip ir, deja, neturi supratimo, kaip reiktų kariauti su orda, kuri eina viską siaubdama, degindama, plėšdama, griaudama, prievartaudama.

Kol ežiukai rūke ginčijasi dėl tankų ir terminų, orda įgyja vis daugiau patirties.

Todėl mes negąsdiname, mes labai ramiai patariame: pradėkime siųsti savo karius į Ukrainą jau šiandien. Ruoškime savo kariuomenę ne žaisti smėlio dėžėje, bet padėkime jai įgyti patirties realiame mūšio lauke, surėmus pečius su broliais ir seserimis Europos gynyboje.

Tada, labai tikėtina, nereikės to daryti savo pačių žemėje. Ir liks daugybė laiko ginčytis dėl gynybos linijų, brangių žaislų ir terminų.