„Ali šokoladų“ skandalas gali atlikti ypatingai gerą darbą

Autorius: Saulius Veržikauskas Šaltinis: http://www.harmonio.net/ali-so... 2016-05-19 14:15:32, skaitė 3400, komentavo 0

„Ali šokoladų“ skandalas gali atlikti ypatingai gerą darbą

Lietuvoje naujas mini kalafioro skandalas, tik dabar šią daržovę keičia saldumynai, o skandalo pirmoji auka  –  “Ali šokoladai”.

Nesekantiems Lietuvos auktualijų, trumpai paaiškinsiu, kas vyksta. Svetainės sveikasvaikas.lt facebook’o paskyroje buvo paskelbta “Ali šokoladų” parduodamo produkto  –  migdolinių sausainių sudėtis, kurioje aiškiai matosi, kad jų gamyboje naudojamas maistinis dažiklis E102, kitaip vadinamas tartrazinu.

“Ali šokoladai” skolinga neliko, pagrasino teismu, nes, kaip paaiškino, šis dažiklis naudojamas tik šių sausainių gamyboje, be to jo kiekis neviršija leistinų normų, kad nepažeidžiami jokie įstatymai ir t.t.

Viskas čia normalu: įstatymas nepažeistas, tartrazino kiekis nekenksmingas ir nepavojingas (?), visi patenkinti perka sausainukus, nes, ES patvirtintose normose teigiama, kad nuo jų nieko blogo atsitikti negali.

Tai kur čia tas skandalas, kuris ilgainiui gali prilygti kalafiorgeitui? Gal tai tik dviejų suinteresuotų pusių aršus ginčas, nenoras nusileisti, arogancija?

Deja, reikalas yra daug gilesnis ir, anksčiau ar vėliau, turėjęs išsilieti į paviršių.

Esminis klausimas: KOKIO VELNIO MUMS SIŪLOMAME MAISTE YRA NAUDOJAMI NEVALGOMI DALYKAI?

Žinoma, “Ali šokoladinė”   –  tik mažas taškelis, visokių nevalgomų priedų maisto gamyboje naudotojų sienoje. Tačiau ir kalafioras   –  tik mažytė, nekalta daržovė, tačiau ji buvo esminė kibirkštis pradėti kovą prieš maximas.

Taigi, “Ali šokoladinė”  –  naujasis kalafioras, jei tiksliau  –  akmenėlis, kuris gali nuversti milžiną.

Kodėl žmonės turi nuolat vartoti nevalgomus, sveikatai kenkiančius priedus?

Koks idiotas kada sumąstė, jog taip gaminamas maistas yra geresnis?

Kodėl sausainių gamyboje nebūtų galima naudoti paprastų miltų, paprasto cukraus ar medaus, sviesto ir, sakykim, kvapui pagerinti  –  tikrų citrinų sulčių?

Kodėl virtoms dešrelėms negali pakakti paprastos mėsos, druskos ir pipirų, kalendros?

Kokio velnio prikišama krakmolo, papildų, sojos, priberiama E raidelių, dažiklių, konservantų, stabilizatorių ir kitokio šlamšto

Ne, aš suprantu, kad taip sukomplektuotas produktas vietoj 1 savaitės, išsilaikys 1 metus, kad jis bus maloniai ružavos spalvos, kvepės visais įmanomais maloniais kvapais, kad jo sudėtis išoriškai bus tiesiog puiki!

Bet man nereikia, jog dešra laikytųsi 1 metus! Aš noriu, kad po poros savaičių obuoliai pradėtų pūti, o po kelių dienų mėsa  –  skleisti nemalonų kvapą! Aš trokštu, kad mano nupirktas pienas jau po poros dienų sugižtų. O sūris   –  pradėtų pelyti. Duona sukietėtų, o neliktų tarsi kempinė  –  minkšta, standi ir tuo pačiu ypatingai sprangi. Aš noriu justi skirtumą tarp šiandieninės ir vakarykštės duonos, noriu visaip susirangiusių, ne kaip iš inkubatoriaus išlindusių, agurkų, kuriuos perlaužus nuostabus kvapas pasklinda po visą butą!

Taip, aš noriu paprastų, kuo paprastesnių produktų. Man nereikia spalvotų sausainių, man užteks, kad jie bus gelsvi nuo ten esančio tikro sviesto, ar balti nuo kokoso aliejaus! Tik jokiu būdu ne nuo margarinų ir kitokių “riebiųjų mišinių” + krūvelės E raidelių.

Kodėl, na pasakykite, kodėl kiekviename, net pačiame “ekologiškiausiame” produkto aprašyme praktiškai visada galima rasti stabilizatorių, dažiklių, nenatūralių aromatizatorių? Kas čia per infekcija tokia  –  Į MAISTĄ KIŠTI NEVALGOMUS DALYKUS?

Va, tai dar viena labai svari (kam rūpi jo sveikata ir gerovė) priežastis nieko nepirkti iš maksimų. Ir ne tik iš jų, iš visų viešųjų pardavimo vietų, kur produktai farširuojami NEVALGOMAIS PRIEDAIS.

Manau, kad “Ali šokoladai” atliks tikrai gerą darbą: mąstančius žmones paskatins atidžiai pažvelgti į tai, kas yra jų lėkštėse. Kiek ten ko guli valgomo, o kiek  –  nenaudingo, netgi nuodingo. Už tai “Ali šokoladui” spaudžiu dešinę.