Parduok „TikTok” arba programa JAV bus uždrausta

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/104051/parduok... 2024-03-14 19:28:00, skaitė 746, komentavo 2

Parduok „TikTok” arba programa JAV bus uždrausta

Trečiadienį Atstovų Rūmai pritarė įstatymo projektui, pagal kurį „TikTok” savininkas iš Kinijos būtų priverstas parduoti šią itin populiarią vaizdo įrašų programėlę arba uždrausti ją Jungtinėse Valstijose.

Teisės aktas sulaukė didelio abiejų partijų palaikymo, – tiek respublikonai, tiek demokratai parodė norą parodyti griežtą požiūrį į Kiniją, praneša „The New York Times” leidinys.

Šis žingsnis paaštrino Pekino ir Vašingtono nesutarimus dėl įvairių technologijų, kurios gali turėti įtakos nacionaliniam saugumui, žodžio laisvei ir socialinės žiniasklaidos pramonei, kontrolės.

Respublikonų lyderiai paspartino įstatymo projekto priėmimą Atstovų Rūmuose, surengę nedaug diskusijų, ir jis buvo priimtas 352 balsais prieš 65. Tai rodo, kad rinkimų metais plačiai pritariama teisės aktui, kuriuo būtų tiesiogiai nusitaikyta į Kiniją.

Tai buvo padaryta nepaisant „TikTok” pastangų sutelkti savo 170 milijonų JAV vartotojų prieš šią priemonę ir Bideno administracijai stengiantis įtikinti įstatymų leidėjus, kad platformos priklausomybė Kinijai kelia didelį pavojų Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui, įskaitant galimybę kištis į rinkimus.

Rezultatas – dvipartinė koalicija, palaikanti šią priemonę, kurią sudarė respublikonai ir demokratai, kurie taip pat pritarė įstatymo projektui, kurį  J. Bidenas žadėjo pasirašyti.

Įstatymo projektas sunkiai skinasi kelią Senate – net jei projektas bus priimtas Senate ir taps įstatymu, jis greičiausiai susidurs su teisiniais iššūkiais.

Tačiau trečiadienio balsavimas buvo pirmas kartas, kai projektui, galinčiam plačiai uždrausti „TikTok” vartotojams, pritarė visi Kongreso rūmai. Nuo 2020 m. programėlei iškilo grėsmė, nes įstatymų leidėjai vis dažniau teigia, kad Pekino ryšiai su „TikTok” patronuojančiąja bendrove „ByteDance” kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

Įstatymo projektu siekiama, kad „ByteDance” per šešis mėnesius parduotų „TikTok” ne kinų savininkams. Prezidentas patvirtintų pardavimą, jei tai išspręstų nacionaliniam saugumui kylančias problemas. Jei pardavimas neįvyktų, programėlė būtų uždrausta JAV.

Viskonsino respublikonų atstovas Mike’as Gallagheris, kuris yra vienas iš įstatymų leidėjų, vadovaujančių šiam įstatymo projektui, prieš balsavimą sakė, kad jis „priverčia TikTok nutraukti santykius su Kinijos komunistų partija”.