FIOKLA KIURE: Švedija užtikrintai ruošiasi karui. O ką daro Lietuva?

Autorius: Vilma Fiokla Kiure Šaltinis: https://www.facebook.com/fiokl... 2024-03-14 22:11:00, skaitė 869, komentavo 9

FIOKLA KIURE: Švedija užtikrintai ruošiasi karui. O ką daro Lietuva?

Švedija nekariavo 200 metų, neturi sienų su šalimis agresorėmis – rusija ir baltarusija, tačiau užtikrintai ruošiasi karui. Žiūriu reportažą apie tai ir stebiuosi, negi taip sunku tą patį padaryti pas mus?

Švedijos Civilinės gynybos ministras Carl-Oskar Bohlin per TV paprasta žmonių kalba paaiškina, kad Švedijai gali tekti kariauti ir kad piliečiai privalo tam ruoštis. Žmonėms dalinamos brošiūros (tiksliau gausiai iliustruotos knygelės), kad kiekvienas suprastų, ką jam daryti prasidėjus puolimui. Socialiniai darbuotojai lankantys senukus, patikrina ar globotiniai turi vaistų ir maisto atsargų. Besišypsantis diedukas ne tik aprodo dėžes, kur sukrauti būtiniausi produktai, bet ir radijuką, kuris, anot jo, jam leis gauti žinias, kai dings mobilus ryšys.

Pasitelkus namų bendrijas, žmonėms aiškinama, kur artimiausios slėptuvės. Slėptuvės! O ne priedangos, kaip kad Lietuvoje. Slėptuvėse žmonės gali būti ilgiau, nes ten yra vandens rezervuarai, sanitariniai mazgai ir oro filtrai.

Švedai atnaujina senas slėptuves (likusias nuo šaltojo karo) ir stato naujas. Stato tiek, kad tilptų visi civiliai. Ir nemanau, kad eiliniai švedai viešose vietose pripuola prie uniformuotų karo pareigūnų, kad paklaustų „ką man daryti, jei karas?" Ir jų politikams nereikia gesinti „karo isterijos" ir samdyti visokius niekšus, kurie piltų pamazgas ant žmonių, raginančių ruoštis karui, nes Švedija turi aiškų planą, o jos žmonės turi atsakymus.