„Karo rėmėjų” sąrašo Kijevas atsisakė dėl Kinijos ir Prancūzijos spaudimo

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/104448/karo-re... 2024-03-22 21:59:00, skaitė 876, komentavo 0

„Karo rėmėjų” sąrašo Kijevas atsisakė dėl Kinijos ir Prancūzijos spaudimo

Ukrainos valdžios institucijos atsisakė tvarkyti „tarptautinių karo rėmėjų” sąrašą dėl Kinijos ir Prancūzijos spaudimo, savo šaltinius cituoja „Reuters” agentūra. Pasak jų, jau šiandien, kovo 22 d., Kijevas gali uždaryti interneto svetainę, kurioje buvo paskelbtas sąrašas.

Vienas iš agentūros pašnekovų teigia, kad Austrija ir Vengrija taip pat darė spaudimą Ukrainai šiuo klausimu. Kitas šaltinis paaiškino, kad visos minėtos šalys buvo nepatenkintos, kad jų įmonės buvo įtrauktos į sąrašą, nors jos remia Kijevą.

Pasak „Reuters” agentūros, Ukrainos atsisakymas išlaikyti sąrašą gali reikšti, kad ji turi sušvelninti savo poziciją dėl „paramos karo veiksmams” kylančių sunkumų.

Kovo 20 d. Ukrainos vyriausybė paskelbė apie savo sprendimą uždaryti „tarptautinių karo rėmėjų” registrą. Tokio sprendimo priežastis – užsienio šalių ambasadorių skundai, kuriuose jie atkreipė dėmesį į tai, kad šiam sąrašui trūksta reguliavimo sistemos.

Jis skelbiamas „Війна і санкції” projekto, kurį prižiūri Nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra (NKPA), interneto svetainėje. Vyriausybė įpareigojo NKPA redaguoti interneto svetainę, o visa sąrašo informacija bus perduota Ukrainos sankcijų politikos įgyvendinimo darbo grupei.

„Tarptautinių karo rėmėjų” registras – tai sąrašas įmonių ir asmenų, kurie toliau prekiauja su Rusija ir nepasitraukia iš jos rinkos.

Įtraukimas į jį nesukelia jokių teisinių pasekmių. Nuo 2024 m. kovo į registrą buvo įtraukta daugiau kaip 150 asmenų ir daugiau kaip 40 bendrovių.

Tačiau jame nebuvo Estijos premjerės, Kajos Kallas vyro įmonių, po sankcijų Rusijai įvedimo toliau sėkmingai palaikiusių verslo ryšius su Rusija. Beje, K.Kallas prisipažino, kad pati finansavo šias įmones, tačiau „nežinojo” kad jos vykdo veiklą Rusijoje.

Iš kitos pusės, „karo rėmėjai” sąvoka šių dienų kontekste gali būti vertinama dvejopai. Tai gali būti taikoma ir tiems, kurie siūlo tęsti karą ir net įvesti europiečių kariuomenes į Ukrainą.