Donaldas Tuskas: turime susitaikyti su karo pradžios grėsme

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/104841/donalda... 2024-03-29 18:06:00, skaitė 850, komentavo 9

Donaldas Tuskas: turime susitaikyti su karo pradžios grėsme

„Gyvename kritiškiausiu momentu nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Artimiausi dveji metai viską nulems”, – pareiškė Lenkijos premjeras, Donaldas Tuskas, pokalbyje su penkiais Europos laikraščiais, praneša lenkų „onet” leidinys..

Premjeras taip pat pridūrė, kad „laisvosios prekybos su Ukraina idėją reikia permąstyti” ir kad jis nori „sąžiningo susitarimo” šiuo klausimu.

„Nenoriu nieko gąsdinti, bet karas nebėra praeities sąvoka. Jis yra realus, iš tikrųjų konfliktas prasidėjo daugiau nei prieš dvejus metus. Dabar didžiausią nerimą kelia tai, kad galimas tiesiog bet koks scenarijus”, – sakė D. Tuskas Europos laikraščiams, paklaustas, ar mano, kad „karas neišvengiamas”.

„Žinau, kad tai nuskambės katastrofiškai, ypač jaunosios kartos žmonėms, tačiau turime susitaikyti su naujos eros atėjimu. Prieškarinės eros. Aš neperdedu”, – pridūrė premjeras.

Donaldas Tuskas: privalome ruoštis gynybai

Donaldas Tuskas taip pat citavo pokalbį su Ispanijos kolega Pedro Sanchezu, kuris Europos Vadovų Tarybos susitikime primygtinai reikalavo, kad ES oficialiuose pareiškimuose nebenaudotų žodžio „karas”.

Pasak ispanų politiko, taip siekiama tik „išgąsdinti europiečius”. „Atsakiau, kad mano dalyje Europos karas nebėra abstrakcija ir, kad mūsų pareiga yra ne kalbėti, o veikti ir rengtis gynybai”, – sakė D. Tuskas. Pasak jo, Europos laukia „dar daug darbo”.

D. Tuskas taip pat įvardijo, koks, jo nuomone, yra pagrindinis Europos tikslas šiandien konflikto Ukrainoje kontekste. „Mūsų pagrindinis uždavinys turėtų būti apginti Ukrainą nuo Rusijos ir išsaugoti Ukrainą kaip nepriklausomą ir vientisą valstybę”, – sakė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad „jos [Ukrainos] padėtis šiandien yra daug sudėtingesnė nei prieš metus, bet ir daug geresnė nei karinio konflikto pradžioje”.

Donaldas Tuskas apie ginčus su Ukraina: lenkai moka didelę kainą

Ministras Pirmininkas taip pat buvo paklaustas apie ginčus su Ukraina žemės ūkio ir prekybos politikos kontekste. „Esu turbūt labiausiai proukrainietiškai nusiteikęs politikas Europoje, tačiau esu atsakingas už savo piliečius. „Kaip ministras pirmininkas turiu ginti pagrindinius Lenkijos interesus”, – sakė D. Tuskas.

„Lenkai moka didelę kainą. Niekas negali prilygti Lenkijai, kai kalbama apie paramą Ukrainai (…) Mes labai norime padėti Ukrainai. Tačiau per paskutinį Europos Vadovų Tarybos aukščiausiojo lygio susitikimą įtikinėjau, kad laisvosios prekybos su Ukraina idėją reikėtų persvarstyti. Noriu sąžiningo susitarimo su Ukraina šiuo klausimu”, – teigė D. Tuskas.

Priminsime, trečiadienį ES šalių ambasadoriai pasiekė susitarimą dėl neapmuitinamos prekybos su Ukraina pratęsimo. Tačiau į produktų, kuriems taikomi kiekybiniai apribojimai, sąrašą nepavyko įtraukti kviečių ir miežių.

Donaldas Tuskas po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su Ukrainos ministru pirmininku pareiškė, kad „ginčytinais klausimais žengėme žingsnį į priekį”.

Kalbėdamas Europos laikraščiams Donaldas Tuskas taip pat sakė, kad „mums reikia tvirto aljanso su Amerika, bet kartu turime būti nepriklausomi ir savarankiški gynybos srityje”. „Mūsų uždavinys – išlaikyti transatlantinius ryšius, nepaisant to, kas bus JAV prezidentas”, – pridūrė jis.

Ministras Pirmininkas taip pat sakė, kad NATO narėms būtina skirti 2% BVP dydžio išlaidas gynybai. Priminsime, kovo viduryje Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pateikė pasiūlymą šią ribą padidinti iki 3% BVP.

Lenkija gynybai skiria 4% BVP.

infa.lt: Lietuvoje gi, atsirado aktyvistai, įkalbinėjantys žmones pritarti karo išlaidų didinimui iki 4% BVP. Pagrindinė šio aktyvizmo pasireiškimo erdvė – Facebook soc. tinklas, kuriame nuolat pasirodo ši reklama, kuri, panašu, inicijuota valdančiųjų, kaip žinia, stumiančių didesnių mokesčių karo reikmėms idėją. Jie ją vadina „gynybos mokesčiu”.