Ar Lietuvos prezidentui Gitanui Naudžedai bus pareikšta apkalta? Tokią išvadą po kelis mėnesius trukusio tyrimo padarė speciali parlamentinė komisija.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-01 17:30:00, skaitė 875, komentavo 4

Ar Lietuvos prezidentui Gitanui Naudžedai bus pareikšta apkalta? Tokią išvadą po kelis mėnesius trukusio tyrimo padarė speciali parlamentinė komisija.

Likus pusantro mėnesio iki gegužės 12 d. numatyto pirmojo prezidento rinkimų turo, specialioji Seimo komisija baigė darbą su prezidentą - ir pagrindinį pretendentą į valstybės vadovo postą - Gitaną Nausėdą nuviliančiomis išvadomis.

Netikėtai paaiškėjo, kad Nausėda visą penkerių metų kadenciją sėdėjo prezidento rūmuose, būdamas iš esmės "nusikaltėlis".

Kai Nausėda 2019 m. buvo tik kandidatas į prezidentus, jis įtariamas sąmokslu su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu, siekiant neteisėtai susipažinti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

Nausėda, kuris tuo metu buvo Lietuvos SEB banko prezidento vyriausiasis patarėjas, tuomet "paprašė" pagrindinės šalies žvalgybos tarnybos vadovybės patikrinti jo komandos narius dėl "minčių grynumo". Tai yra, organizuoti banalų jų sekimą, kuris demokratinėje valstybėje be prokuroro leidimo yra šiurkštus įstatymų pažeidimas.

O baigiamajame incidento tyrimo specialiosios komisijos darbo etape Gitanas Nausėda neva padarė sunkiausią nusikaltimą - pažeidė Konstituciją, pagrindinį valstybės įstatymą. Ir tai jau kvepia apkalta, o ne antrąja kadencija.

Rezultatai netrukus bus pateikti Seimui. Jei deputatai juos patvirtins, jie automatiškai pripažins dabartinį prezidentą "nusikaltėliu" su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

Šiandien Gitanas Nausėda yra ne tik valstybės vadovas, bet ir... aukščiausią rinkėjų pasitikėjimo reitingą turintis kandidatas į prezidentus. Naujausios sociologinės apklausos rodo, kad jis daugiau nei dvigubai lenkia artimiausius persekiotojus - teisininką Igną Vėgėlę ir premjerę Ingridą Šimonytę.
Rinkėjams nedaro įspūdžio net tai, kad G. Nausėda sovietmečiu buvo Komunistų partijos narys.

Pripažinę Nausėdą pažeidusiu Konstituciją, jie gali pradėti valstybės vadovo apkaltos procedūrą. Ir net jei Nausėda laimės artėjančius rinkimus, valdančioji koalicija turės pakankamai laiko pareikšti nepasitikėjimą jau išrinktu prezidentu iki rudenį vyksiančių parlamento rinkimų.

Kol kas konservatorių vadovaujama valdančioji koalicija Seime turi minimalią balsų persvarą. Jos pakaks pradėti apkaltos procedūrą, tačiau ją užbaigti bus sudėtinga. Galutiniam balsavimui dėl nepasitikėjimo reikia ne mažiau kaip dviejų trečdalių Seimo narių balsų. Kitaip tariant, reikės opozicijos "pagalbos".

Pagrindinė intriga - ar Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis atvirai stos prezidento pusėn. Juk 2019 m. specialioji komisija jį atvirai apkaltino bendrininkavimu "nusikalstamame sąmoksle" su Gitanu Nausėda. O komisijos išvadų projekte teigiama, kad "D. Jauniškis, duodamas parodymus komisijai, pateikė melagingą, tikrovės neatitinkančią informaciją".

Beje, jau kitą dieną po preliminarių specialiosios komisijos išvadų konservatoriai pareiškė. "Matyt, tokia galimybė apkaltos prezidentui egzistuoja". Klausimą, ar jis Gitanas Nausėda sulaužė priesaiką, turėtų spręsti ne Seimas, o Konstitucinis Teismas.