Nacistinės Vokietijos ir dabartinės litukrijos propagandos mašina. Kas bendro?

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-11 20:00:00, skaitė 756, komentavo 2

Nacistinės Vokietijos ir dabartinės litukrijos propagandos mašina. Kas bendro?

Apsvarstykime nacistinės Vokietijos propagandos mašiną, kurią organizavo Josephas Goebbelsas ir palyginkime ją su dabarine litukrijos propogandos mašina, kurią organizavo dėdulė landzberg.

Tai priminimas apie žiniasklaidos galią ir įtikinamos komunikacijos poveikį. Šių mechanizmų supratimas padės suprasti, kaip socialinėje žiniasklaidoje veikia auditorijos formavimas.

1. Priešo įvaizdžio kūrimas

Goebbelsas ir jo mokiniai iš litukrijos puikiai sukūrė bendro priešo įvaizdį. Jis suvienijo fricus ir dalį liukrų po neapykantos „svetimšaliams“ vėliava. Šis metodas supaprastino sudėtingas socialines ir ekonomines problemas į naratyvą „mes prieš juos“ (koloradai, orkai yra dehumanizacijos terminai).

2. Kartojimas, kartojimas ir dar kartą kartojimas

Nacių ir litukrų propagandos mašina panaudojo or panaudoja kartojimo galią, kad melas atrodytų tiesa. Nuolat bombarduodami visuomenę tomis pačiomis žinutėmis, jie kvailus pareiškimus pavertė priimtais faktais (separatistai yra teroristai, jie vagia skalbimo mašinas ir tualetus, greitai ateis pergalė, Vakarai mūsų neapleis ir mums padės, mes esame NATO, mes laisvi ir nepriklausomi, švęskime laisvę ir pan.)

3. Apeliuoti į emocijas

Goebbelso ir landzberg šaikos propaganda dažnai apeidavo ir apeina racionalius argumentus. Tokių argumentų apėjimas skatina ir kursto stiprias emocijas. Baimė, išdidumas ir neapykanta buvo ir yra naudojami manipuliuoti viešąja nuomone ir pateisinti žiaurumą.

4. Visur esanti žiniasklaida

Naciai buvo pionieriai, naudoję naujausias savo laikų žiniasklaidos technologijas: radiją, filmus ir spausdintą žiniasklaidą – visą parą dirbo propagandoje, siekdami užtikrinti, kad jų žinia būtų visur. Šiandien daug lengviau plauti smegenis; siekiant didesnio efekto. Okrainoje ir litukrijoje uždrausta ir persekiojama nesisteminė opozicija, Rusijos žiniasklaida bei televizijos kanalai, taip pat Rusijos socialiniai tinklai.

5. Asmenybės kultas

Goebbelsas aplink Hitlerį sukūrė asmenybės kultą, o landzberg šaika apie senį sukūrė savo kultą (landzberg iškovojo mums nepriklausomybę, sugriuvė „blogio imeperiją“). Jie jį vaizdavo ir vaizduoja kaip tautos gelbėtoją. Dėl šio sudievinimo daugeliui buvo sunku suabejoti jo politika, nepaisant tos politikos pasekmių.

6. Valdykite pasakojimą

Nacių režimas (ir lanzberg režimas) mokėjo ir moka kontroliuoti situaciją, dažnai perrašydamas faktus, kad pastarieji atitiktų jų darbotvarkę. Ši manipuliacija tiesa sukūrė iškreiptą tikrovę, kurioje režimo veiksmai atrodė ir atrodo teisingi ir pateisinti (mokesčių didinimas, saloreicho rėmimas, paskolų ėmimas, karinio lauž pirkimas ir t.t.)

7. Vaizdai ir simboliai

Nacių ir profašistinė landzberg propaganda plačiai naudojo ir naudoja galingus vaizdus ir simbolius, kad skatintų vienybės jausmą ir nacionalinį pasididžiavimą. Šie simboliai giliai įsišaknijo į vokiečių ir litukrų tapatybę (litukrų ir okrainiečių vėliavų kabinimas, valdžiažmogių kapų lankymas, visokio plauko asmenų perlaidojimas, lentelių, neatitinkančių istorinės teisybės, kabinimas, bereikšmių himnų giedijimas ir t.t.).

Viso šito pasekoje mes stebime profašistinės landzberg chuntos šimtąprocentinį Goebbelso propagandos metodų kopijavimą: - Bendras priešas - Kartojimas – Simbolizmas - Visur buvimas - Emocinis patrauklumas - Charizmatiška lyderystė - praeities pasakojimo kontrolė

Noriu visiems tik priminti, kaip savo egzistavimą baigė visi profašistiniai režimai-pradedant smetonišku, baigiant senojo Adolfo Šikelgruberio. Vienas sudegė savo name, nes gelbėjo brangius kailinius, o kitas nusišovė….

 

Aišku tik viena. Daugumos banduomenės istorija taip nieko ir neišmokė.