Po kiekvieno Irano ir Rusijos smūgio reikia atsakyti dviguba jėga

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/04/17/61... 2024-04-18 02:47:00, skaitė 607, komentavo 3

Po kiekvieno Irano ir Rusijos smūgio reikia atsakyti dviguba jėga

Strateginės aplinkybės

JAV lyderiai vis dažniau skamba nepavydėtiname geopolitinių vertinimų kontekste. Po Ukrainos bandymų suduoti reikšmingą smūgį Rusijos naftos perdirbimo pramonei, Kremlius pradėjo beprecedentį Ukrainos energetikos potencialo naikinimą.

Vašingtonas nepasmerkė Rusijos smūgių, tačiau nepritarė Kijevo atakoms prieš okupantų objektus. „Bloomber“ vertinimu, JAV šiuo klausimu yra toje pačioje pusėje kaip Putinas.

Džo Baideno administracija viešai pasisakė prieš Ukrainos smūgius naftos perdirbimo gamykloms, bijodama poveikio pasaulinėms naftos kainoms. Kai kam naftos kainos turi didesnę reikšmę, nei sugriauti miestai ir žmonių gyvybės.

Ar tai jau galima vadinti amerikietiškosios svajonės, dešimtmečiais buvusios laisvo pasaulio simboliu, laidotuvėmis?

Akivaizdu, jog JAV išgyvena vertybinę krizę, tačiau privalome pripažinti, kad ne mažesnis nuosmūkis ir senojoje Europoje. JAV analitikai ir žurnalistai skelbia, jog amerikiečiai negali nuolat mokėti už Europos saugumą ir juo rūpintis, kai tuo tarpu patys europiečiai mažina išlaidas gynybai.

„The Times“ žurnalistų teigimu, JAV šiuo metu gynybai išleidžia 3,5% BVP. Tuo tarpu Europos valstybės, tiek po Rusijos invazijos į Gruziją, tiek po Krymo okupacijos, gynybos biudžetus mažino.

Net ir po plataus masto invazijos kai kurios NATO šalys neįvykdė įsipareigojimo skirti gynybai 2% BVP. Belgija, kurioje yra NATO būstinė, gynybai išleido vos 1,21% BVP.

Turime pripažinti, kad JAV turi teisę reikalauti iš Europos, kad pirmiausia ruoštųsi pati save apginti, o ne sėdėtų su ištiesta ranka į Atlanto pusę.

Prie didžiojo geopolitinių žaidimų ir derybų stalo vėl sutūpė Vokietija ir Kinija. Olafas Šolcas spaudė Si Dzinpingą, kad pastarasis remtų prie sienos Putiną nutraukti beprasmį, kruviną karą. Esą tai kenkia strateginiams Europos interesams ir regiono saugumui.

Tuo tarpu kinų komunistų begemotas advokatavo Kremliui, reikalaudamas, kad derybose dėl Ukrainos būtinai dalyvautų Maskva.

„Kinijos žodis yra svarbus Rusijoje. Todėl paprašiau prezidento Si paveikti Rusiją, kad Putinas pagaliau nutrauktų savo beprasmę kampaniją, išvestų kariuomenę ir užbaigtų šį baisų karą“, – teigia Šolcas.

Si, aišku kaip dieną, Šolco paklausė, paskambino Putinui, Putinas atidavė pagarbą ir patraukė savo ordas iš Ukrainos.

Juokaujame. Visi puikiai suprantame, kad Putinas savo valia armijos iš Ukrainos neišves. Tai reikštų jo kapituliaciją, pralaimėjimą ir nulinčiavimą, greičiausiai Maskvoje, savųjų rankomis.

Kinijai kol kas padėtis, nors ir sudėtinga, tačiau pakankamai ekonomiškai palanki. Pekinas įgijo naują satelitą, kuris turi milžiniškus energetinius, metalų, kitus gamtos išteklių resursus ir kurį dabar galima melžti diktuojant savo sąlygas.

Pekinas kol kas su kliūtimis, tačiau tęsia ekonominę invaziją į Europą, kuri yra pagrindinė Kinijos rinka. Kol ši rinka pakankamai stabili, Pekinui nėra ko per daug nerimauti. Dėl karo nepralošė ir JAV. Valstijos tapo pagrindinėmis angliavandenilių eksportuotojomis pasaulyje.

Viskas visiems tiktų, tačiau… ak, na žinoma, ta Ukraina… ką su ja daryt? Padėt? Bet juk prieš Rusiją nelaimės? Užsimerkt? Tylūs driskyno rėmėjai įeis į istoriją, kaip karo nusikaltėlių bendrininkai.

Istorijos puslapiai apie masines civilių žudynes Mariupolyje ir kituose miestuose dar bus atversti. Fašistinės Rusijos rėmėjai rikiuosis greta karo nusikaltėlių ir ukrainiečių genocido kaltininkų.

Reikšmingi postūmiai

Kai Iranas ir Rusija smogia, reikia jiems smogti atgal dvigubai stipriau ir nesustoti, kol jie nesupras, pareiškė buvęs Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Voalesas.

Politikas paragino reaguoti į kiekvieną Rusijos bei Irano smūgį ir nesustoti, kol jie nesustabdys karinių veiksmų. Eksministras taip pat mano, kad reikia ryžtingo atsako į Irano išpuolį.

Taip. Būtent tokia yra ir mūsų pozicija. Į kiekvieną driskių ataką – dvigubai stipresnis atsakas. Jei šlapiuojantys minkštaklyniai gebėtų daryti tokius ėjimus, seniai būtumėte miegoję ramiai ir pamiršę „kada bus karas“.

Donaldas Trampas, pritarė paramos Ukrainai suteikimui, tačiau pareiškė, jog ji turėtų būti suteikta kredito pavidalu. JAV Kongresas dėl išskaidyto ar vientiso paramos paketo turėtų balsuoti penktadienį.

Tačiau užkulisiniai ginčai rodo, kad sprendimo priėmimas vėl gali pakibti dėl nesibaigiančių ginčų.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jam visai nesvarbu, kokia forma bus suteikta JAV parama. „Mums reikia išgyventi“, – teigia V. Zelenskis.

Veiksmai ant žemės

Ukrainos prezidentas dėl oro gynybos situacijos šaukia skubų Ukrainos ir NATO tarybos posėdį. Kijevo derybos su partneriais dėl oro gynybos sistemų kol kas vyksta labai vangiai.

„Dirbame tam, kad sulauktume daugiau realios pagalbos. Siekdami tikros lygybės saugant nuo terorizmo, kai mums čia, Ukrainoje, Europoje ir kitur pasaulyje galios tos pačios, tikrai vienodos taisyklės, kai susiduriame su tomis pačiomis teroro apraiškomis, tomis pačiomis raketų ir dronų atakomis“, – pabrėžė V. Zelenkskis, pažymėdamas, kad kiekvieno žmogaus gyvybė turi būti vertinama vienodai.

Deja, žmogaus teises ginančios valstybės jas traktuoja skirtingai. Zelenskis pripažino, kad šalies gynėjai negalėjo apsaugoti Tripolio šiluminės elektrinės, nes rusai į taikinį paleido 11 raketų. Pavyko numušti 7, tačiau gynybos raketos baigėsi.

Panaši padėtis visose kitose oro gynybos sistemose. Todėl ukrainiečiai labai supyko ir nuliūdo, kuomet JAV, JK ir Prancūzija panaudojo savo naikintuvus, kad numuštų Irano bepiločius orlaivius, o Ukrainai nesuteikiama net gyvybiškai svarbi ginkluotė.

Fronto linijoje įvyko 68 susirėmimai. Kariniame Krymo Džankojaus aerodrome griaudėjo sprogimai.

Lietuvoje

Po susitarimo su vokiečiais dėl „Rheinmetall“ karinės gamyklos įkūrimo Lietuvoje, daugelis atsipūtė. Vakariečių investicijos, jų kapitalas – pats didžiausias saugumo garantas. Ir tai yra tiesa.

Kuo daugiau Vakarų šalių įmonių gigančių įsikurs mūsų šalyje, tuo mažiau Kremliaus operacijų planuotojams kils minčių užsiimti kokia nors destrukcija Lietuvoje ir net ją planuoti.

Ir būtent toks, strateginių, saugumą lemiančių investicijų pritraukimas, o ne apsimyžusių valkatų demonstravimas privalo būti mūsų šalies įvaizdžio simbolis.