TVF: Rusija augs sparčiau nei visos išsivysčiusių ekonomikų šalys

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/105713/tvf-rus... 2024-04-18 16:24:00, skaitė 541, komentavo 2

TVF: Rusija augs sparčiau nei visos išsivysčiusių ekonomikų šalys

Įtakinga pasaulio institucija prognozuoja, kad Rusijos ekonomika šiais metais augs sparčiau nei visos išsivysčiusios pasaulio ekonomikos šalys, įskaitant JAV, praneša britų BBC TV kanalas.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad Rusija šiemet augs 3,2%, t. y. gerokai daugiau nei Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

TVF teigimu, prie augimo prisidėjo naftos eksportas, kuris „išliko stabilus”, ir vyriausybės išlaidos, kurios „išliko didelės”.

TVF yra tarptautinė organizacija, kuriai priklauso 190 šalių narių. Ja naudojasi įmonės, kad galėtų planuoti, kur investuoti, ir centriniai bankai, pavyzdžiui, Anglijos bankas, priimdami sprendimus dėl palūkanų normų.

Organizacija teigia, kad jos prognozės dėl kitų metų ekonomikos augimo daugumoje išsivysčiusios ekonomikos šalių dažniausiai neviršija maždaug 1,5 procentinio punkto to, kas iš tikrųjų įvyko.

Nepaisant to, kad Kremliui dėl invazijos į Ukrainą buvo pritaikytos sankcijos, TVF pagerino savo sausio mėnesio prognozes dėl šių metų Rusijos ekonomikos ir teigė, kad nors 2025 m. augimas bus mažesnis, jis vis tiek bus didesnis nei anksčiau tikėtasi ir sieks 1,8%.

Pasak TVF direktoriaus pavaduotojos Petjos Koevos Brooks, augimą skatino įmonių ir valstybės valdomų įmonių investicijos bei „tvirtas privatus vartojimas” Rusijoje ir didelis naftos eksportas.

Rusija yra viena didžiausių pasaulyje naftos eksportuotojų, o vasarį BBC atskleidė, kad, nepaisant sankcijų, į Jungtinę Karalystę vis dar importuojami milijonai barelių degalų, pagamintų iš rusiškos naftos.

TVF sumažino šių metų prognozes visai Europai ir Jungtinei Karalystei, numatydamas 0,5% augimą šiais metais, todėl Jungtinė Karalystė yra antra pagal silpnumą išsivysčiusių ekonomikų grupėje G7 (po Vokietijos, kuri apskritai beveik recesijoje).

G7 taip pat priklauso Prancūzija, Italija, Japonija, Kanada ir JAV.

TVF teigimu, 2025 m. augimas turėtų pagerėti iki 1,5%, o tai, anot TVF, Jungtinę Karalystę iškeltų tarp trijų geriausius rezultatus pasiekusių G7 šalių.

Tačiau TVF teigė, kad palūkanų normos Jungtinėje Karalystėje iki 2029 m. išliks didesnės nei kitose išsivysčiusiose šalyse ir sieks beveik 4 proc.

Organizacija prognozuoja, kad 2023 ir 2024 m. infliacija Jungtinėje Karalystėje bus didžiausia iš visų G7 ekonomikų.