Mediavirusas, kurio pavadinimas – „Rusijos agresija“

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/mediavirusa... 2016-06-14 11:27:43, skaitė 2499, komentavo 0

Mediavirusas, kurio pavadinimas – „Rusijos agresija“

Idėja čia ta, kad Rusija kelia gigantišką ir vis didėjančią grėsmę taikai ir stabilumui planetoje. Rusų bombonešiai kelia grėsmę Lamanšui, tiesa, išimtinai iš tarptautinės oro erdvės. Rusija – agresorė, puolanti suverenias valstybes, tokias kaip Ukraina. Būkite budrūs – jūs sekantys!

Komentatoriai, keičiantys vienas kitą studijose buvo vieningos nuomonės, kad NATO turi priešintis šiai grėsmei. Prezidentas Putinas – pavojinga pabaisa, kuri atsisako laikytis tarptautinių taisyklių. NATO šalys turi didinti karines išlaidas, kad sustabdytų rusų agresiją.

Per diskusiją nesigirdėjo nė vieno santūraus pareiškimo. Niekas nepaklausė NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, ar kursuoja palei Rusijos sienas bent vienas aljanso lėktuvas (o būtent taip ir yra). Niekas nepareiškė apie tai kad svarbiausia Ukrainos konflikto priežastis yra ne Krymo aneksija, o pačios Ukrainos aneksija, kurią įvykdė NATO, vadovaujamas JAV.

Nė vienas dalyvis nepriminė apie tai, kad Krymo prijungimas prie Rusijos įvyko praktiškai be šūvių ir kad jį parėmė didžioji gyventojų dalis per referendumą, kuris visiškai atspindėjo žmonių valią. Jeigu kažkas dar abejoja, palyginkite šį prijungimą su iki šiol tebesitęsiančia Palestinos aneksiją, kurią įvykdė Izraelis.

MELAS PASIREIŠKIA TUO, KAD ŽINIASKLAIDA NUTYLI TIESĄ

Niekas nepanoro aptarti planų, kurie numatė išplėsti NATO iki pačios Rusijos sienos, išdėstyti raketinius kompleksus palei tą pačią sieną ir užgrobti Rusijos laivyno bazę Sevastopolyje, perduoti ją JAV laivynui. Iškyla klausimas: kaip reaguotų pati Amerika, jeigu Rusija pradėtų analogišką veiklą Meksikoje ar Kuboje.

BBC labai noriai pasakoja apie milijoną pabėgėlių iš karinių veiksmų apimtos Rytų Ukrainos, tačiau nė karto nepaminėjo fakto, kad dauguma tų pabėgėlių susirado prieglobstį Rusijoje. Gana keistas sprendimas, jei darysime prielaidą, kad Rusija išties yra agresorė šiame konflikte.

Nieko nekalbama ir apie tai, kad didžiulio masto humanitarinė krizė Rytų Ukrainoje, kuri privertė pabėgėlius palikti savo namus, sukelta iš esmės Donecko ir kitų miestų gyvenamų rajonų apšaudymu iš artilerijos ir bombardavimu raketomis. Nekalbama apie tai, kad sukilėliai sėkmingai kovėsi dėl Donecko aerouosto dėl to, kad pastarasis buvo paverstas baze sunkiajai Kijevo artilerijai, kuri apšaudė taikius Donecko gyventojus.

BBC laidose nenuskambėjo nė vienos užuominos ir apie tai, kad Malaizijos lainerį MH17 numušė visiškai ne Rusija. O kai atsirado pirmųjų ženklų, liudijančių, kad lėktuvą numušė ukrainiečiai, ši istorija apskritai dingo iš visų naujienų laidų.

Suprantama, BBC negali įsivaizduoti, kad realią grėsmę taikai ir stabilumui kelia ne Rusija, o būtent NATO.

Dar viena grėsmė, apie kurią be paliovos postringauja BBC – islamo ekstremizmas. Tačiau per naujienų laidas nė karto nebuvo pasakyta, kad dar visai neseniai trys pasaulietiški režimai buvo tikrais bastionais prieš islamo ekstremizmą – Irakas, Libija ir Sirija. O pažvelgus dar giliau, galima būtų pridėti ir Afganistaną, kur Amerika sukūrė al Kaidą, kad toji nuverstų nuosaikų islamistinį režimą.

Autorius tęsia savo negailestingus klausimus: „Argi BBC bent kartą ryžosi pasakyti, kad būtent tyčinis šių pasaulietiškų ar nuosaikių režimų nuvertimas, kurį atliko NATO ir sąjungininkai, suformavo valdžios vakuumą, kurį užpildė Islamo Valstybė? Kad po to sekė islamo fundamentalizmo įtakos išsiplėtimas šiaurinėje ir vakarų Afrikoje, įskaitant kruvinos grupuotės Boko Haram atsiradimą?“

Niekada nebuvo pasakyta ir apie tai, kad 15 iš 19 lėktuvus nuvariusių teroristų, kurie atakavo Niujorką rugsėjo 11 dieną, buvo Saudo Arabijos – svarbiausios JAV sąjungininkės Artimuosiuose Rytuose, piliečiai ir kad dėl to faktas, kad NATO pasirinko kaip pagrindinį priešą Afganistaną atrodo, švelniai tariant, paradoksaliai.

BESIKARTOJANTIS DEŽAVIU

Kaip ten bebūtų, dabartinė BBC informacinė ataka prieš „rusų agresiją“ labai primena karo Irake išvakares, kai žurnalistai lygiai taip pat užtikrintai ir lengvabūdiškai skleidė melą apie tai, kad Sadamas Huseinas kelia realią grėsmę ir kad jo agresyvioms ambicijoms reikia padaryti galą karine jėga.

„Visa tai kelia man baisių minčių, kad mus ruošia eiliniam karui. Tačiau šį kartą situacija kitokia, nei anksčiau. Huseino masinio naikinimo ginklą, kaip daug kas įtarė ir kaip dabar jau visi žino, išgalvojo mūsų karingi politikieriai ir spectarnybos. Tuo tarpu rusų atominis ginklas yra daugiau nei realus, kaip ir mirtinas pavojus, kurį jis kelia. Didelio masto atominis karas taps neįsivaizduojama nelaime visoms planetos tautoms. Ir vis dėlto NATO sąmoningai pradėjo pjudyti „rusų lokį“, o taip vadinamos rusų agresijos esmė yra tai, kad Rusija pradeda niršti ir šiepti iltis, ką daryti ji turi pilną teisę“. – rašo Oliveris Tikelas.

Kokie gi NATO motyvai? Viena aiški aljanso veiksmų priežastis yra ta, kad NATO buvo sukurtas kaip karinis aljansas šaltajam karui ir šiam pasibaigus dingo bet koks pagrindas blokui egzistuoti. Paprasčiau tariant, NATO daugiau nereikalingas ir pavirto nereikalingų išlaidų objektu. Tokiu būdu, sekant NATO logika, būtina sukurti egzistavimo priežastis dirbtinai. Kuo jie ir užsiima realybėje.

Antra priežastis – JAV siekis formuoti vieno poliaus pasaulį, kuriame Amerika dominuotų visose sferose. Šita idėja priklauso neokonservatoriams, kurie atėjo į valdžią valdant Bušui Jaunesniajam. Dabar idėja pavirto Amerikos Imperijos koncepcijos pagrindu ir Obama gina ją ne mažiau aršiai, nei jo pirmtakas.

NEUŽKIBKITE ANT KABLIUKO

Ką gi mes, paprasti piliečiai galime padaryti, kad sustabdytume karą, kuris gali tiesiogine šio žodžio prasme sunaikinti gyvybę Žemėje?

Pirmas dalykas – nereikia tikėti aršia antirusiška propaganda, kurią ištisą parą transliuoja BBC ir kiti naujienų resursai. Antra. Reikia kalbėti apie tai su draugais, artimaisiais ir viešumoje, dalintis mintimis internete. Trečia. Reikia pasinaudoti savo kaip rinkėjo teisėmis ir priversti savo išrinktus politikus vykdyti jų pareigas – megzti su Rusija kontaktus, o ne stumti šalį į absoliučiai nereikalingą ir kvailą karą. Būtina priminti išrinktiesiems, kad svarbiausias jo rinkėjų prioritetas yra ne sveikatos apsaugos sistema ir ne imigracija, o būtent taika.

Tai gali suveikti. 2013 rugpjūtį NATO buvo pasirengęs pradėti karinę operaciją Sirijoje be pakankamų įrodymų, kad prezidentas Asadas išties panaudojo cheminį ginklą prieš savo priešus pilietiniame kare, kurį, beje, tas pats NATO ir sukurstė.

Galingas politinis spaudimas Parlamento deputatams, tame tarpe leiboristams, privertė Edvardą Milibendą atsisakyti pasirašyti susitarimo projektą ir neparemti militaristinių Kemerono kėslų. Rugpjūčio 30 Bendruomenių rūmuose balsavimas dėl intervencijos žlugo. Otai savo ruožtu pakirto JAV ryžtą pradėti karą.

Ir nors situacija Sirijoje išlieka siaubinga, to, be abejo, negalima net lyginti su pasekmėmis po NATO bombardavimų. Pakanka pasižiūrėti į neįgalias marionetines valstybes, kurias sukūrė JAV ir NATO Afganistane, Irake ir Libijoje, kad suprastume, kokias pražūtingas pasekmes neša panašios intervencijos.

Paprastam sveikam protui ir žmonėms įprastam taikingumui išties labai sunku priešintis galingiausiai pasaulyje propagandinei ir karinei mašinai. Būtent dėl to žmonės pastoviai masiškai bombarduojami melu – kad būtų įveiktas natūralus karo baimės jausmas, kad apgaule žmonės būtų priversti rizikuoti gyvybe, sveikata ir gerove vardan beprasmiškų sugriovimų.

Tačiau vardan bendros ateities, vardan visų ateities kartų, vardan pačios planetos sveikas protas tiesiog privalo nugalėti. – įsitikinęs Olivertis Tikelas.