1990 metų Nobelio taikos premijos laureatas Michailas Gorbačiovas: NATO ruošiasi karui

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/1990-metu-n... 2016-07-10 13:53:21, skaitė 2227, komentavo 0

1990 metų Nobelio taikos premijos laureatas Michailas Gorbačiovas: NATO ruošiasi karui

Žinių agentūra „Interfax“ pranešė, kad buvusio TSRS prezidento Michailo Gorbačiovo nuomone NATO susitikimo Varšuvoje rezultatai liudija, kad aljansas žengė žingsnį nuo šaltojo karo į pasiruošimą realiam karui. „NATO nuo šaltojo karo pradėjo pasiruošimą jo peraugimui į karštąjį“, – pareiškė Gorbačiovas šeštadienį žinių agentūrai „Interfaks“. „Visa retorika Varšuvoje tiesiog šaukia apie siekimą vos ne karo paskelbimo Rusijai. Jie tiktai kalba apie gynybą, o faktiškai ruošiasi puolamiesiems veiksmams“, – pabrėžė Michailas Gorbačiovas.

Jo žodžiais, priimti Varšuvoje sprendimai įtraukia Rusiją į augančią priešpriešą. „NATO nariai bando vaidinti, kad jie nieko nebijo, ir tai labai įtartina, jie tuo pačiu ir mus, ir visą pasaulį bando įtraukti į dar didesnę priešpriešą”, – pasakė Gorbačiovas.

Nobelio taikos premijos laureatas mano, kad tarptautinė bendruomenė privalo skirti maksimalias pastangas, kad sustabdyti šliaužimą į karą.

„Žinoma, Rusija turės tęsti gynybos liniją, būtina sustabdyti šį siaubingą procesą. Visos tautos, SNO, SNO Saugumo Taryba, turi labai kietai sureaguoti, kad sustabdyti tai kas vyksta. Prie šio proceso turi prisijungti ir patyrę politikai, ir kariškiai, kurie gerai supranta, į ką visa tai gali išsilieti. Tautos turi sustabdyti šliaužimą karo link, kad niekam nekiltų noro žaisti su pasaulinės padėties apsunkinimu, stumiant pasaulį karštojo karo link“,- pasakė Gorbačiovas.

Jis mano, kad Varšuvoje priimti sprendimai atspindi NATO politikos krizę. Gorbačiovo žodžiais Varšuvos susitikimas pademonstravo vidinę ir išorinę šių Rusijos partnerių politikos krizę. Jis konstatavo, kad NATO nariai provokuoja tarptautinės padėties komplikavimą, kas tuo pačiu metu yra siekis išprovokuoti Rusiją griežtoms atsakomosioms priemonėms.

Išvakarėse NATO generalinis sekretorius Jens Stoltenberg Varšuvos susitikime pareiškė, kad aljansas pradės 2017 metais Lenkijoje ir Baltijos valstybėse dislokuoti keturis batalionus.

Michailas Gorbačiovas 1990 metais gavo Nobelio taikos premiją už indėlį mažinant tarptautinę įtampą ir viešumo politiką. Gorbačiovas prisidėjo prie Vokietijos susijungimo, bet tuo pačiu atvedė prie TSRS griūties. Rusijoje netyla balsai, kviečiantys teisti Gorbačiovą už jo žalą padarytą Rusijai.

Algimantas Lebionka

Šauksmas