Neliečiamieji. Centriniai bankai ir finansinis internacionalas

Autorius: Valentinas Katasonovas Šaltinis: http://sauksmas.lt/nelieciamie... 2016-07-11 11:51:28, skaitė 2494, komentavo 0

Neliečiamieji. Centriniai bankai ir finansinis internacionalas

Centrinis bankas – svarbiausias institutas, kuris vykdo grynųjų pinigų emisijos funkciją, privačių bankų kontrolę, pinigų-kredito politiką valstybėje. Pagal įtaką šalies ekonomikai Centriniai bankai viršija visas vykdomosios valdžios ekonomines žinybas, įskaitant ir finansų (iždo) ministeriją. Centriniai bankai nepriklauso nei vienai iš trijų valdžios šakų (įstatymų leidybos, vykdomosios, teismų). Konstitucijose ir specialiuose įstatymuose yra užfiksuotas jų ypatingas statusas, kas daro juos nepriklausomais nuo valstybės.

Neva, tokia nepriklausomybė reikalinga tam, kad vykdyti išorės pinigų-kredito politiką. Tariamai, nepriklausomybė centriniams bankams reikalinga tam, kad valstybė negalėtų piktnaudžiauti spausdinimo staklėmis ir padengti savo išlaidas nepadengtų pinigų emisija. Šiandien, tiesa, apie šį argumentą neprisimenama, nes JAV Federalinė rezervo sistema (Centrinis bankas), Anglijos bankas, Japonijos bankas, Europos centrinis bankas ir eilė kitų Vakarų pasaulio centrinių bankų įjungė savo spausdinimo stakles pilnu pajėgumu, pridengiant šią veiklą „kiekybinio suminkštinimo programa“.

Finansinės valdžios piramidė

Šiandien jau akivaizdu, kad paraleliai su valstybės mašina, egzistuojančia daugelį šimtmečių ir įtvirtinančia nacionalinį suverenitetą, pasaulyje pastatyta nauja konstrukcija, kuri laipsniškai turi pakeisti nacionalines valstybes. Ją vadina pasauline vyriausybe, o centriniais ramsčiais šitos konstrukcijos yra centriniai bankai. Konstrukcija yra piramidės formos. Jos viršūnėje yra JAV Federalinė rezervo sistema, kuri emituoja dolerius, gavusius pasaulinės valiutos statusą prieš 72 metus Bretton-Vudso konferencijoje.

Sekanti piramidės pakopa - centriniai bankai, emituojantys rezervines valiutas. Tai, visų pirma, Europos centrinis bankas (ECB), Anglijos bankas, Japonijos bankas. Vienu aukštu žemiau yra centriniai bankai, įeinantys į euro zoną ir esantys ECB akcininkais (svarbiausi tarp jų – Bundesbank ir Prancūzijos bankas). Čia pat yra centriniai Kanados, Australijos, Naujosios Zelandijos, kai kurių skandinavų šalių bankai. Piramidės apačioje yra dauguma pasaulio centrinių bankų, kurie tokiais yra tik nominaliai. Faktiškai tai „valiutų valdybos“, emituojančios nacionalinius pinigus pirkdamos JAV dolerius arba kitas rezervines valiutas. Iš tikrųjų „nacionaliniai“ pinigai - tik perdažyti Federalinio rezervo doleriai. Diriguoja šitai centrinių bankų bendrijai JAV FRS kartu su Tarptautinių atsiskaitymų banku (TAB) Bazelyje. TAB – savotiškas uždaras centrinių bankų klubas, sukurtas dar 1930 metais ir suvaidinęs nemažą vaidmenį pasiruošime Antrajam pasauliniam karui.

Centriniai bankai gali turėti statusą valstybinių organizacijų, privačių arba mišrių (valstybinių-privačių). Nuosavybės forma jokiu būdu neįtakoja į jų „nepriklausomumą“. Pavyzdžiui, JAV Federalinė rezervo sistema – privati uždarojo tipo korporacija. Anglijos ir Prancūzijos bankai buvo privatūs, bet vėliau buvo nacionalizuoti. Japonijos ir Italijos centriniai bankai yra mišrios nuosavybės organizacijos. Su kiekvienais metais centriniai bankai plečia savo funkcijų ir įgaliojimų ratą. Dauguma iš jų tampa „finansiniais megareguliatoriais“, uzurpuojančiais ekonomikos kontrolę ir paverčiančiais ministerijas ir žinybas ekonomikos bloko vykdančiosios valdžios į grynai dekoratyvinius institutus.

Kai kurie pasaulyje vykstantys įvykiai gali būti suprasti tiktai atsižvelgiant į tai, kad centriniai bankai turi imunitetą, apsaugantį juos nuo bet kokių valstybių bandymų kėsintis į jų „ypatingą“ statusą.

Slovėnija pastatė ECB į vietą

Liepos 7 pasaulio agentūros išplatino dvi naujienas. Pirmosios naujienos šaltiniu buvo BBC, antrosios šaltinis – agentūra Reuters. ВВС pavadino savo pranešimą taip: „Teismas įšaldė buvusio Argentinos prezidentės Kiršner“ aktyvus. Agentūra Reuters pateikė savo naujieną pavadintą „ECB grasina Slovėnijai teismu už kratas pas reguliatorių“. Iš pirmo žvilgsnio, naujienos tarpusavyje nei kiek nesusijusios. Bet ryšys tarp jų egzistuoja.

2013 metais vienas iš didžiausių privačių Slovėnijos bankų atsidūrė ant bankroto slenksčio. Banko žlugimas galėjo nutempti iš paskos visą valstybės bankų sistemą. Slovėnijos vyriausybė, esanti nare ne tiktai Europos sąjungos, bet ir euro zonos, negavo reikiamos finansinės Briuselio pagalbos, buvo priversta savarankiškai gelbėti savo bankus, išduodama iš biudžeto per 3 milijardus eurų. Išdalinimas valdiškų pinigų vyko remiantis rekomendacijomis ir pasiūlymais, kuriuos parengė Slovėnijos centrinis bankas. Ir štai praėjus trims metams pasirodė svarūs faktai, verčiantys suabejoti tuo, kad Centrinis bankas pateikė vyriausybei objektyvų atskirų bankų, įeinančių į šalies kreditinę sistemą, finansinės būklės paveikslą. Atsirado įtarimai dėl korupcijos požymių toje informacijoje, kurią Slovėnijos centrinis bankas buvo pateikęs vyriausybei. Slovėnijos policija padarė kratą Centriniame banke ir išėmė eilę dokumentų, kompromituojančių Slovėnijos Banko vadovybę.

Ir staiga Slovėnijos policijos veiksmai sukėlė aršią Europos centrinio banko reakciją. Kontroliuoti šį klausimą ėmėsi ECB vadovas Mario Dragi. Jis pareiškė, kad smerkia turto ir informacijos užgrobimą ir įvardino tai, kaip ECB teisių ir imuniteto pažeidimą. Jis pakvietė Europos komisijos pirmininką Žaną Klodą Junkerį ištirti situaciją. Mario Dragi taip pat pasiuntė laišką Slovėnijos Generaliniam prokurorui, kuriame sakoma: „Paimti įrenginiai turi ECB informaciją, o tokia informacija yra apsaugota ES įstatymais“. Europos CB pagrasino Slovėnijai teismo ieškiniu (suprantama, kad ieškinys bus paduotas į Nacionalinį Slovėnijos teismą). Paaiškėjo, kad bet kokie bandymai nacionalinės valdžios kontroliuoti ir tikrinti savo centrinius bankus yra kvalifikuojami automatiškai kaip pasikėsinimas į Europos centrinio banko „nepriklausomybę“ . Slovėnijos istorija akivaizdžiai parodė visų ES valstybių įeinančių į ES valdžioms, kad jų „nacionaliniai“ centriniai bankai – iš tikrųjų viso labo ECB filialai.

Pinigų šeimininkai keršija moteriai

Dabar apie Argentinos įvykus. Buenos-Aires teismas priėmė nutarimą įšaldyti aktyvus buvusios Argentinos prezidentės Kristinos Fernades de Kiršner, kuriai yra inkriminuojama tai, kad paskutiniaisiais savo prezidentavimo mėnesiais ji manipuliavo Argentinos Centriniu banku, kad dirbtinai palaikyti Argentinos peso kursą. Pagal Kristinos Kiršner nurodymą reguliatorius neva pardavinėjo JAV dolerius terminuotoje rinkoje pagal „sumažintą kainą darant žalą šalies finansų sistemai). Tai, kad teismas „siuva“ užsakomąją byla buvusiam prezidentui, nekelia abejonių. Šita tvirta moteris priešinosi JAV ir pinigų šeimininkų spaudimui, gindama Argentinos suverenitetą.

Visų pirma, ji priešinosi „finansiniams maitvanagiams“ norintiems sugriauti Argentinos skolos restruktūrizacijos sutartį, kuri buvo sudaryta 2000-jų pradžioje su pagrindiniais kreditoriais. Bendrą skolų naštą valstybei pavyko sumažinti apytikriai 100 milijardų dolerių. „Finansiniai maitvanagiai“ (keli spekuliaciniai investiciniai fondai), nepasirašę susitarimo dėl restrukūrizacijos, pradėjo veikti per Niujorko teismą, reikalaudami 100-procentinio Argentinos skolos grąžinimo pagal Argentinos obligacijas, kurias jie sugebėjo supirkti rinkoje „šiukšlinėmis“ kainomis. Buvo sukurtas precedentas ne tiktai globalios sutarties dėl suverenios skolos restruktūrizacijos. Buvo sukurtas precedentas įžūlaus spaudimo į kitas valstybes teismų nutarčių pagalba, kurios priklauso kitoms jurisdikcijoms (teismų, kurie net formaliai neturi tarptautinio statuso). Čia Kristina Fernades de Kiršner pasirodė pirmoje eilėje kovos su teisiniu imperializmu.

Antra, Kristina Kiršner dar prieš kelis metus sukūrė nemalonų pinigų šeimininkams precedentą. Ji kaip valstybės vadovė nutarė įvesti Argentinos Centrinio banko kontrolę. 2010 metais jai prireikė CB valiutinių rezervų, išorinės šalies skolos išmokėjimams. Buvo kalbama apie 6,6 milijardų dolerių sumą, kas sudarė maždaug 1/7 dalį CB tarptautinių rezervų ir pusę išorinės suverenios skolos. Padengiant valstybės skolą paskolų sąskaita šalis vis labiau grimztų į priklausomybę nuo pasaulinių lupikautojų. Panaudojusi CB rezervus Argentina nors trumpam galėtų išsivaduoti nuo išorinės skolos. Nesunku įsivaizduoti, kaip finansinis internacionalas sureagavo į šios drąsios moters bandymą. Tuometinis Argentinos CB prezidentas Martinas Redrado atsisakė vykdyti Kristinos Kiršner įsakymą, ir ji pasirašė įsakymą dėl Redrado atleidimo. Atsakydamas Redrado padavė ieškinį į Buenos-Aires teismą, ir jau po kelių dienų (koks operatyvumas!) argentinietiška Temidė atšaukė šalies prezidentės nutarimą. Bylą nagrinėjęs teisėjas motyvavo savo sprendimą tuo, kad „prezidentas neturi įgaliojimų atleisti Centrinio banko vadovą“.

Nuostabu, kad teismas priėmė nutarimą ne tiktai atstatyti Redrado į CB prezidento pareigas, bet ir pareikalavo atšaukti Argentinos prezidento nutarimą dėl panaudojimo CB tarptautinių rezervų valstybės skolos padengimui. Galų gale CB prezidentą Martiną Redrado pavyko atleisti iš pareigų, bet draudimas naudoti CB tarptautinius rezervus liko galioti. Ženklu, kad 2010 metų sausio mėnesį Nacionalinio Argentinos banko sąskaitos buvo užšaldytos Amerikos bankuose pagal Niujorko teismo nutartį. Sprendimas buvo priimtas Argentinos užsienio skolos kreditorių reikalavimų pagrindu. Formaliai Niujorko teismo nutartis nebuvo susieta su Kristinos Kiršner sprendimu. Tačiau specialistai, žinantys pasaulinės finansų sistemos žaidimo taisykles, mano, kad tai buvo finansinio internacionalo įspėjimas Argentinos prezidentei. Manau, kad tai buvo priminimas toms šalims, kurias finansinis internacionalas įpareigojo kaupti valiutinius rezervus ir spausdinti savus „nacionalinius“ piniginius ženklus tiktai padengiant juos popierėliais vadinamais „doleriu“ arba „euru“. Tik atsižvelgiant į šią istoriją galima suprasti, kodėl šiandien prasidėjo buvusios Argentinos prezidentės Kristinos Kiršner persekiojimas. Pinigų šeimininkai stengiasi sunaikinti visus pėdsakus „argentinietiško precedento“, kuomet buvo bandoma išvesti centrinį banką iš pasaulio finansinio internacionalo kontrolės.

Šaltinis:

http://www.fondsk.ru/news/2016/07/10/neprikasaemye-centralnye-banki-i-finansovyj-internacional-41328.html

Vertė Algimantas Lebionka

Šauksmas