Skandalą jau pamiršo? Kremliaus lūpomis vėl čiulba dešimtys Lietuvos pareigūnų

Autorius: Vaidas Saldžiūnas Šaltinis: http://www.delfi.lt/news/daily... 2016-07-11 18:44:57, skaitė 3718, komentavo 0

Skandalą jau pamiršo? Kremliaus lūpomis vėl čiulba dešimtys Lietuvos pareigūnų

LDiena.lt: šis straipsnis - tai YPATINGOS VISUOMENEI SVARBOS informacija, todėl jo tekstas cituojamas ištisai, nepaliekant vietos iškraipymams ir galimoms klaidinančios interpretacijoms, kurias prieš laisvos ir nepriklausomos, demokratiškos, vakarietiškos, klestinčios Lietuvos visuomenę nuolatos rengia priešiškos ir agresyvios jėgos, ardančios Lietuvą iš vidaus ir grąsinančios iš išorės. NUOŠIRDUS ačiū DELFI savininkams iš laisvos ir demokratiškos skandinavijos, kad jų samdomi darbuotojai už jų pinigus nepamiršta, savo kadaise susikeltų skandalų.

LIETUVI, IŠLIK BUDRUS - ĮSITIKINK, AR PRIEŠAS NEĮSIMETĖ Į TAVE!!! 
---

Prieš 8 mėnesius Lietuvą sudrebino naujojo Viešosios saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus sukeltas skandalas. Tuomet pareigūnas perspėjo, kad VST yra Lietuvai nelojalių asmenų – esą karo atveju jie galėtų atsukti ginklą į savus. Be to, pabrėžta, kad panašių veikėjų gali būti ir kitose statutinėse tarnybose – policijoje, pasienio tarnyboje, net kariuomenėje. Po tokių pareiškimų garsiai pažadėta imtis veiksmų, trimituota apie tyrimus. O kas pasikeitė nurimus triukšmui?

„Čia yra nelojalių tarnybai, nelojalių valstybei žmonių. Net neabejoju, kad dalis jų, jei duosime jiems ginklus, karo atveju tuos ginklus atsuks prieš mus. Tačiau nelojalių valstybei žmonių yra ir ne tik mūsų tarnyboje“, – pernai gruodį DELFI sakė R. Pocius, kiek vėliau patikslinęs, kad tokių asmenų tarnyboje buvo iki dešimties.

Tai, kad dalis priesaiką Lietuvai davusių pareigūnų atsuktų ginklus prieš savos ar kitos šalies tarnybos narius, burnojama jau ne vienerius metus. Tačiau R. Pociui atvėrus Pandoros skrynią sukruto ir tyrėjai, ir politikai. Tiesa, nepaisant pažadų imtis veiksmų, panašu, kad kai kuriais atvejais įtarimų sukėlę asmenys lengvai išsisuko.

Policininkas kalbėjo Kremliaus lūpomis

Iš pirmo žvilgsnio policijos pareigūno R. S. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) feisbuko profilis – lyg pavyzdingo pareigūno, kurį negėda pristatyti ir itin aktyviai socialiniame tinkle persireiškiančiai Lietuvos policijai.

Pastarosios profilį administruojantys asmenys birželio pradžioje, regis, taip pat nė kiek nesuabejojo pasidalydami nuotraukomis iš renginių, kuriuose minėtas policininkas R.S. bendrauja su visuomene – padeda vaikui pasimatuoti policininko šalmą, pristato pareigūnų naudojamus ginklus.


Lietuvos policijos pareigūnas, kuris dalijosi rusiška propaganda.
Kas gali paneigti, kad tame šalme nėra įmontuotas psichotroninis, Kremliaus propagandą tiesiai į vaiko smegenis įrašantis, prietaisas?

Keli pasidalinti pranešimai, kuriuose reiškiamas nepasitenkinimas valdžia, išaugusiomis produktų kainomis, vargu ar gali užtraukti nelojalumo valstybei šešėlį.

Tačiau patyrinėjus R.S. feisbuko profilį atidžiau, tai jau darę asmenys galėtų pastebėti vieną akivaizdų pokytį – susidaro įspūdis, jog aktyviai socialiniame tinkle dalyvaujantis asmuo 2014 metais beveik neturėjo laiko prisijungti prie feisbuko.

Keli nekaltų nuorodų pasidalijimai neturėtų kelti jokio įtarimo, ir vienintelė asmeninė nuotrauka turėtų sudaryti patikimo, lojalaus, ištikimai Lietuvai tarnaujančio policininko įspūdį: nuotraukoje R.S. užfiksuotas gavęs valstybinį apdovanojimą.

Tačiau tais metais ir vėliau akyliau R.S. paskyrą sekę dabar atkreips dėmesį, kad dalis pranešimų, pasidalintų nuotraukų bei anksčiau išdidžiai pristatytų pomėgių tiesiog dingo. 2014-ieji, žinia, sudrebino Ukrainą ir visą Rytų bei Vidurio Europą – po audringų Maidano įvykių, valdžios permainos Kijeve, Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos bei karo Donbase šalies saugumo klausimas lietuviams parūpo labiau, nei bet kada anksčiau. O ką darė R.S.?

Jis dalijosi Rusijos propagandinių tinklapių bei šiuos uoliai reklamuojančių veikėjų nuotraukomis, kuriose šaipomasi iš Lietuvos, kitų Baltijos šalių, su žemėmis maišoma Ukraina ir jos vadovybė, kuri esą tėra JAV marionetė, taip pat išjuokiama Lietuvos žiniasklaida, kurią esą papirko Vašingtonas.

Be to, R.S. aktyviai dalijosi Ukrainoje ir ne tik okupacijos simboliu tapusiomis Šv. Georgijaus juostelėmis, prisidėjo prie raginimo gelbėti Donbaso žmones nuo „Kijevo chuntos“, kritikavo NATO, kuri esą supa Rusiją karinėmis bazėmis.

Anuomet R.S. neslėpė priklausąs rusišką propagandą aktyviai skleidžiančioms grupėms „Made in CCCP“ bei „BERKUT -Ukraine“. Pastarojoje grupėje liejosi daug istorijų, kaip per Maidano įvykius Kijeve liūdnai pagarsėję specialiojo dalinio „Berkut“ vyrai vėliau ryžosi išduoti Ukrainą, o rusų kariams okupavus Krymą, davė priesaiką Rusijai.

Anot informacinius karus ir Rusijos įtaką nagrinėjančio Vilniaus universiteto dėstytojo Nerijaus Maliukevičiaus, „Berkut“ yra vienas žinomiausių pavyzdžių, kai paminamas lojalumas savo valstybei.

Nelojalus ar tik laisvas pilietis?

„Jei tik kyla kokių abejonių dėl lojalumo, tokie asmenys turi būti tiriami. Jei asmuo savo lojalumą deklaruoja Vladimirui Putinui, dedasi koloradines juosteles, tai turi būti atliekami tyrimai. Juos turi tirti pirmiausiai institucijų, kuriose jie tarnauja, atitinkamos tarnybos bei saugumo tarnybos“, – sakė N. Maliukevičius.

Tiesa, jis pripažino, kad lojalumo sąvoka gali būti slidi. Todėl iš anksto gėdinant, smerkiant asmenį, kuris viešojoje erdvėje reiškia savo prieštaringai vertinamą, tačiau asmeninę nuomonę, viskas gali baigtis raganų medžiokle.


Beje, pats Nerijus Maliukevičius savo Feisbuko paskyroje dalinasi išimtinai lojaliais vaizdeliais ir rašo vien tik aukštus vakarietiškus politkorektiškumo standartus atitinkančius komentarus

Daugelis žmonių stebisi, kad demokratinėje šalyje už pasisakymus gali būti baudžiama. Tuomet kyla klausimas – kur yra riba, kurią peržengęs pareigūnas gali būti apkaltintas nelojalumu Lietuvai?

„Vėlgi, kas yra lojalumas? Lojalumas tai yra teisėtas policijos pareigūnų elgesys. Aišku, ir lojalumas valstybei“, – sakė Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.

Nors įstatymuose „lojalumo valstybei“ sąvoka atskirai nėra apibrėžta, daugelio statutinių įstaigų vadovai teigia, jog svarstant „lojalumo“ klausimus paprastai vertinamas valstybei duotos priesaikos laikymasis.

„Aš prisiekiu būti ištikimas (-a) Lietuvos Respublikai, gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, negailėti jėgų gindamas (-a) žmogaus teises ir laisves, visuomenės ir valstybės interesus, sąžiningai atlikti man patikėtas pareigas ir visada saugoti gerą vidaus tarnybos sistemos pareigūno vardą. Tepadeda man Dievas“, – taip kalbama Vidaus reikalų sistemos statute.

Jame taip pat apibrėžta, kas yra pareigūno vardo pažeminimas – tai kaltas pareigūno veikimas ar neveikimas, susijęs ar nesusijęs su tarnybinių pareigų atlikimu, tačiau akivaizdžiai žeminantis vidaus tarnybos sistemos autoritetą, griaunantis pasitikėjimą vidaus reikalų įstaiga arba ją kompromituojantis. Panašūs reikalavimai keliami ir kitų statutinių tarnybų atstovams.

Dar pernai išaiškėjus, kad ne tik VST, bet ir kitose tarnybose gausu galimai nelojalių asmenų, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauksas pasisakė už griežtesnes priemones

Tuo metu statutinių įstaigų vadovai kartojo, kad jų tarnybose tokie asmenys aptinkami ir, įrodžius jų nelojalumą, atleidžiami, glaudžiai bendradarbiaujant už imunitetą atsakingoms valdyboms ir specialiosioms tarnyboms. Be to, pareigūnams reguliariai skaitomos paskaitos ar organizuojami patriotiškumą ugdantys mokymai.

Kas realiai nutinka įtarimą sukėlusiems asmenims, dažniausiai nėra viešinama. Tačiau pripažįstama, kad nuobaudos gali būti nuo švelniausių, pavyzdžiui, įspėjimo, iki atleidimo.

„Noriu pabrėžti, kad mes aktyviai bendradarbiaujame su Valstybės saugumo departamentu, o kilus bet kokioms minimalioms abejonėms, ypač dėl lojalumo Lietuvos valstybei, mes atliekam patikrinimus, kviečiamės asmenis pas save, oficialiai įspėjam, jei yra pagrindas ar abejonės“, – sakė E. Jablonskas.

Liaupsės – Maskvos požiūriui

DELFI Policijos departamento Imuniteto valdybai pateikė penkių įtarimą sukėlusių policininkų vardus ir pavardes. Pavyzdžiui Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnė Jelena A. kartu yra ir Lietuvos rusų sąjungos narė, 2007 m. kandidatavo Savivaldybių rinkimuose.

Tačiau svarbiau tai, kad ji yra VšĮ „VVKUR“ revizinio komiteto narė. Prieš dvejus metus Lietuvos kontržvalgybininkai skelbė, kad „VVKUR“ renginiuose dalyvauja Rusijos žvalgybos GRU agentai, kurie ieško žvalgybos taikinių Lietuvoje. Pati Jelena A.reiškė aktyvią paramą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Dirbama Lietuvos policijoje ji sugebėjo neakivaizdžiai baigti Maskvos teisės institutą ir ištekėti už Rusijos piliečio.

Keli pareigūnai internete drąsiai kėlė savo nuotraukas, kuriose užfiksuoti puošiantys Šv. Georgijaus juostelėmis savo asmeninius automobilius.

O vienas su policininko uniforma pozavęs jaunas vyras – D.I. turėjo kelias paskyras skirtinguose socialiniuose tinkluose – feisbuke bei rusiškuose „VKontakte“ ir „Odnaklasniki“.


Buvęs VST, o dabar Vilniaus policijos pareigūnas su Rusijos kariuomenės uniforma.
Lietuvi, saugokis sutikęs jį gatvėje - gali būti ištremtas gyvuliniu vagonu į Kazachstano stepes!

„Išvalęs“ savo profilį feisbuke nuo kompromituojančių nuotraukų D.I. netrynė tokių pat atsiminimų iš rusiškų socialinių tinklų paskyrų. Jose vyras užfiksuotas dėvintis rusiško pavyzdžio uniformą bei ginkluotę, pasipuošęs Šv. Georgijaus juostele ir švenčiantis gegužės 9-ąją, vadinamąją Pergalės dieną.

E. Jablonskas pabrėžė, kad minėtasis D.I. policijoje jau nebedirba, nes buvo atleistas. Paklaustas, ar prieš minėtus asmenis imtasi kokių nors veiksmų, Imuniteto valdybos vadas suskubo pabrėžti, kad tai esą yra „jautrūs dalykai ir jų policija viešai neeskaluos“.

„Gavę informacijos – o jos mes gauname, tik negaliu įvardyti kaip dažnai, mes visais atvejais vertiname pareigūną. Taip pat dalijamės informacija su VSD ir reaguojame. Jei nustatome rimtą pažeidimą, galite būti tikras – tas pareigūnas nedirbs policijos sistemoje“, – sakė E. Jablonskas.

Jis nei patvirtino, nei paneigė, kad prieš minėtus 5 pareigūnus vykdyti tarnybiniai patikrinimai, tačiau pripažino, kad viena pavardė jam pasirodė negirdėta.

Apie negirdėtas pavardes kalbėjo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Imuniteto skyriaus tyrėjas Evaldas Skirmantas. Jam pateikus 8 aktyviai socialiniuose tinkluose prorusišką arba antivakarietišką propagandą skleidusių asmenų pavardes, tik viena pasirodė girdėta – 52 metų A. L. Pasirodo, jis jau išleistas į pensiją.

Likę, anot pareigūno, pastaruoju metu nepateko į tyrėjų akiratį, neužkliuvo ir jų pasisakymai internete, kuriuos VSAT pareigūnai pagal išgales esą patikrina.

Tiesa, tereikia patikrinti vienos pareigūnės – visaginietės M.M. profilį. Pasieniečių mokyklą baigusi M. M. nesyk lankėsi Maskvoje, o tarnybos metu dalijosi įrašais, kuriuose švenčiama Sovietų Sąjungos pergalė Antrajame pasauliniame kare. Be to, pareigūnė dalijosi skandalingai pagarsėjusio Vaido Leksučio nuotrauka, kurioje lyginama Sovietų Sąjunga ir ES.

Kitas VSAT pareigūnas A. S. nesivaržydamas dalijosi nuotraukomis iš savo darbo vietos, kurioje užfiksuoti pasieniečių kompiuteriai. Šalia to jis nevengia pasipuošti marškinėliais su užrašu „Rossija“.

Netikėtumų netrūksta ir VST. Nepaisant R. Pociaus perspėjimų, Sergejus S. giriasi iki šiol dirbantis VST Valdymo ir veiklos priežiūros skyriuje. Socialiniame tinkle „Odnaklasniki“ jis priklauso kelioms Lietuvos pareigūno vardui garbės nedarančioms grupėms: „Vieningoji Didžioji Rusija“, „Sovietų kario diena“, „Aš gimiau SSRS“. Prie savo išsilavinimo Sergejus S. prirašė ir Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) skyrių Kaliningrado srityje.

Netrūksta sveikinančių su sovietinėmis šventėmis ir Lietuvos kariuomenėje – pavyzdžiui, vienoje nuotraukoje šypsosi dvi Lietuvos kariuomenės uniformas vilkinčios merginos. Viena jų šių metų vasario 23-ąją socialiniame tinkle „Vkontakte“ sveikino su „Tautos gynėjo diena“ – vasario 23-ąją ši šventė buvo švenčiama Sovietų sąjungoje, nors abi merginos užaugusios jau po SSRS griūties.


Lietuvos karės nuotrauka, kurioje sveikinama su Vasario 23-ja.
Atsimink, lietuvis, draugaujantis su mergina, turinčia paskyrą rusiškuose socialiniuose tinkluose - tai hidridinio karo auka ir vartai, per kuriuos bus okupuojama Lietuva!

Tiesa, dešinėje užfiksuotos merginos sesuo DELFI tikino nė nežinojusi apie sveikinimą. Kitas Lietuvos kariuomenėje tarnavęs asmuo pernai viešino nuotraukas, kuriose užfiksuotas žygiuojantis su Lietuvos kario uniforma. Tačiau kitose nuotraukose jis sveikina su Gegužės 9-ąja.

Beveik visus išvardytus atvejus vienija viena - valstybės institucijos, kuriose darbą rado minėtieji asmenys, arba nutyli apie galimus tyrimus, arba stebisi, kad tokių socialiniuose tinkluose prorusišką retoriką reiškiančių pareigūnų iš viso esama.