Ugnikalnio papėdėje arba “rusai puola”

Autorius: Saulius Veržikauskas Šaltinis: http://www.harmonio.net/ugnika... 2016-07-14 16:59:44, skaitė 1934, komentavo 0

Ugnikalnio papėdėje arba “rusai puola”

–  Sveiki, aš esu iš Ugnikalnių Keliamų Pavojų Stebėjimo Organizacijos, norėčiau su jumis pakalbėti.

–  Labas. Prašau.

–  Matote štai tą kalvelę, ten, prie miško?

–  Na, matau. Ir ką?

– Žinote, iš kur ji atsirado?

–  Na… buvo ji čia , tikriausia, per amžių amžius. Ką aš žinau? Ledynai sustūmė gal?

–  Taip, jūsų pasakyme racionalumo yra, tačiau viskas daug sudėtingiau.

–  Nagi.

–  Maždaug prieš 100 milijonų metų čia vyko dideli tektoniniai judėjimai, ko pasekoje susiformavo štai toks paviršius. Būtent čia jungiasi dvi tektoninės plokštės, o jų sandūroje, plokštėms judant, iškilo ši kalva. Ir dar galiu pasakyti  –  plokščių briaunos nėra sandarios, pro jas gali veržtis lava.

–  Eik tu!

–  Rimtai. Tereikia kiek didesnio spaudimo iš planetos gelmių, ir iš tarpų, pro kalvą, ištekės įkaitusi magma, kuri nušluos viską aplinkui 100 km spinduliu!

–  O kada nors čia jau buvo kažkas panašaus?

–  Kol kas dar ne, tačiau visada yra pirmas kartas. Ir jam reikia ruoštis.

–  O gal nereikia? Tėvai čia mano gyveno, seneliai, proseneliai… Nesu girdėjęs, kad būtų kokie nors padavimai apie lavos pavojų… Gal tai išpūstas reikalas?

–  Nejuokaukit! Ar žinote, kiek lėšų šiems tyrimams skiriama mūsų organizacijai?

–  Kiek?

–  Kiek… Daug, labai daug. Užtat turime dirbti, pateisinti pasitikėjimą.

–  Gal geriau tirkite ką nors kitką? Pavyzdžiui  –  dirvožemio taršą, paukščių migraciją ar dar ką nors?

–  Ai, tie dalykai jau daugiau  –  mažiau ištirti, ir jie beveik nieko nelemia. O štai apie ugnikalnio išsiveržimo pavojų čia dar niekas negirdėjo! O jis realus!

–  Eik, jau eik…

–  O taip! Jūs net neįsivaizduojate, koks baisus gali būti išsiveržimas! Iš pradžių į kelių kilometrų aukštį išmetamas didžiulis pelenų kiekis, kuris po to dar ilgai skraido atmosferoje, po truputį leidžiasi žemės ir taip nuodiją visų gyvų padarų organizmus… Jei sprogimas stiprus  –  gali prasidėti net branduolinė žiema! Bet tai dar ne viskas: nuo kalno dideliu greičiu pradeda tekėti įkaitusios lavos upės, kurios pakeliui viską naikina, degina, nuo jų apsiginti tiesiog neįmanoma.

–  Ne, nu rimtai baisu, bet vis tiek   –  tikimybė, kad sprogs būtent ši kalvelė pamiškėje  –  minimali.

–  Minimali! Tai nereiškia, kad jos nėra! Tegul tai bus tik vienas šansas iš milijono, tačiau jis bus pražūtingas! Juk ir loterijoje išlošti nesitikima, bet, va, išlošia žmonės ir milijoną, ir du. Ne, kol tikimybė egzistuoja, tol mums visiems gręsia baisus pavojus. Tam reikia ruoštis.

–  Kaip?

–  Pradžiai, jūs turėtumėte įstoti į mūsų organizaciją, mokėti įnašą, o šios lėšos bus panaudotos prevencijai ir kovai prieš ugnikalnio išsiveržimą. Mes visi turime vienytis ir reikalauti iš valstybės, kad būtume saugūs. Atitinkamai  –  valstybė turėtų įsigyti daug gelbėjimo priemonių, pristatyti bunkerių, atsparių karščiui bei nepralaidžių pelenams, reiktų kaupti Neliečiamąsias Atsargas išsiveržimo atvejui. Reikalinga visuotinė mobilizacija, apmokymai, pasiruošimas išsiveržimui. Mokyklose vaikai iturėtų būti mokomi elementarių išgyvenimo taisyklių. Visuomenė, dieną ir naktį turėtų būti pasiruošusi išsiveržimui, lavos atakoms. Ne, jei labai norėtume, viską galima organizuoti dar geriau!

–  Žinai ką, aš manau, kad išsiveržimo nebus.

–  Oi, jūs labai klystate!

–  Ne, neklystu. Ir žinote ką? Eikite jūs… kuo toliau nuo to ugnikaln…, tpfu!… nuo to kalnelio, kad aš jūsų nematyčiau!

–  Tik nereikia taip nervintis… Einu, jau, einu… Atleiskite, su tačiau su jumis dar norėtų pakalbėti mano kolega…

–  Trauk jį devynios: lai kalba!

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

–  Laba diena…

–  Labas. Kalbėk!

–  Aš esu iš Tautos Gynimo Nuo Ateivių Fondo. Ar jūs kada nors pagalvojote, kad visatoje yra begalė galaktikų, jose  –  žvaigždžių, o aplink jas sukasi planetos, kuriose, garantuotai egzistuoja mums nedraugiškos civilizacijos, kurios vieną dieną atras mūsų Žemę ir pabandys mus užkariauti…

–  Eik po velnių! Sekantis!

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

–  Sveiki!

–  Labas.

–  O jūs žinote, kad jau kelinti metai mus aktyviai puola rusai?…