Viktoras Orbanas: Europos politinis elitas neišlaikė egzamino per Miuncheno tragediją. Europa nesugeba apginti savo piliečių

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/viktoras-or... 2016-07-24 06:11:14, skaitė 2810, komentavo 0

Viktoras Orbanas: Europos politinis elitas neišlaikė egzamino per Miuncheno tragediją. Europa nesugeba apginti savo piliečių

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas apkaltino aukščiausią ES vadovybę dėl jos nevykusios pabėgėlių politikos. „Europa šiandien nepajėgi apginti savo piliečių ir savo išorinių sienų“, pareiškė Orbanas šeštadienį Fidnes partijos renginyje Rumunijoje Baile Tusnad kurorte, rašoma  die Welt. Orbanas pareiškė, kad niekada nebuvo taip sunerimęs kaip po atakos Miunchene, nes Vokietija yra vertinama kaip stabilumo garantas, pranešė TAAS su nuoroda į agentūrą Agerpres.

„Aš niekada gyvenime nebuvau taip sunerimęs, kaip vakar po užpuolimo Miunchene”, – pasakė Orbanas. „Pastaruosius 30-40 mes vertinome vokiečius kaip mūsų demokratijos garantiją. Bet jūs matote, kas įvyko vakar, prieš kelias dienas įvyko Nicoje. Tai artinasi prie mūsų, bet dar rimčiau, kad šita ataka įvyko būtent pas vokiečius, šalyje, kurią mes laikome mūsų atramos tašku, ir reiškia, net ten daugiau nėra šimtaprocentinės garantijos“.

Vengrijos premjero nuomone, nacionalinių vertybių pakeitimas viršnacionalinėmis buvo klaida. Jo žodžiais, būtina atsisakyti nuo „Europos idealizavimo“, o taip pat nuo „apgaulingo savęs vertinimo“, kaip pavyzdžiui, neva, Europos sąjunga yra globalus žaidėjas, nes po Brexit ji tapo tiktai „Regioniniu žaidėju“, kuris geriausiu atveju gali veikti į įvykius aplink save.

Problema Briuselyje

„Europa prarado globalų vaidmenį ir yra regioniniu žaidėju, kuris negali apginti savo sienų ir piliečių, išlaikyti savo žmonių kartu, – pabrėžė Orbanas. – Europos politinis elitas neišlaikė egzamino, negali pasiekti nei vieno tikslo. Kada mes susirinksime Bratislavoje (būsimo ES susitikimo vieta), nereikės pleistro, nei paaiškinimų, o reikės atvirai pasakyti: mes turime aptarti Europos ateitį, nes europinė politinė vadovybė neišlaikė egzamino“.

„Mūsų problema ne Mekoje, o Briuselyje. Mums kliūtis ne islamas, o Briuselio valdininkai. Mes žinome, kaip reikia žiūrėti į islamą, jeigu mus paliks ramybėje“, – papildė jis.

„Mes kalbame apie ekonomikos krizę, o aš galvoju, kad ši krizė yra sukelta vakarietiško elito, – tęsė Vengrijos vyriausybės vadovas. – Todėl kad pastaruosius 50-60 metų laimėdavo ir dešiniosios partijos, ir kairiosios, bet faktiškai visi politikai ateidavo iš vieno ir to paties politinio veislyno, nepriklausomai nuo to, kairieji ar dešinieji, visi priklausė vienai ir tai pačiai mokyklai. Ši elitų krizė ir atvedė į demokratijos krizę“.

Orbanas pripažino, kad ne retai yra kritikuojamas už savo nuomonę, o Vengrija tapo „balta varna“ Europoje, tačiau pastarieji įvykiai parodo, kad šios nuomonės pasitvirtino, pasakė jis.

Apie Europos karines pajėgas

Europai reikalinga savo kariuomenė, šį klausimą būtina išnagrinėti per Didžiosios Britanijos išėjimo iš ES ir migracijos srauto iš Azijos ir Afrikos prizmę, pareiškė Orbanas.

„Aišku, kad mums ir ateityje reikės NATO ir privalome likti aktyviais aljanso nariais, – pasakė jis. – Tačiau Didžioji Britanija, penktoji ekonomika ir branduolinė valstybė, išėjo iš ES struktūrų, ir todėl, aš manau, mes privalome labai rimtai susimastyti apie sukūrimą bendros kariuomenės bendrijos teritorijoje. Mums reikalinga tikra kariuomenė, kurioje būtų bendra kalba, kurioje įsakymai atiduodami viena kalba, armija ne tiktai pagal uniformą, bet ir iš esmės“. Orbanas pasakė, kad Višegrado grupės valstybės (Čekija, Sovakija, Lenkija, Vengrija) galėtų sukurti bendras karines pajėgas. „Mes norime turėti bendras karines pajėgas Višegrado valstybių, mes turime pasisemti narsumo, ir armija šitų keturių valstybių turi vykdyti bendrus mokymus. Tai neturi reikšti, kad mes norime konkuruoti su bendra Europos valstybių kariuomene“, – pažymėjo jis.

Orbano nuomone, dabartiniu metu „Europa nusilpusi“ ir negali pasipriešinti migraciniam fenomenui, kuris plėsis, nes ateinančiais metai žymiai padaugės Azijos ir Afrikos gyventojų skaičius. Jis priminė, kad spalio mėnesį bus organizuotas referendumas ryšium su Briuselio bandymu įvesti ES valstybėse migrantų priėmimo kvotas, ir pakvietė vengrus, gyvenančius už valstybės ribų, pasakyti „ryžtingą ne“ šiai priemonei.

Eilės Vengrijos visuomeninių organizacijų ir Karpatų regiono politinių partijų atstovai pasirašė Baile Tusnad bendrą deklaraciją, kurioje pareiškė nesutikimą su migracinių kvotų primetimu ES valstybėms ir pasisakė už suteikimą teisės kiekvienai ES valstybei pačiai spręsti problemą savarankiškai.

Vasaros universitetas ir studentų stovykla Baile Tusnad organizuotas Fondu mažumoms (Pro Minoritate) iš Budapešto ir Vengrijos jaunimo tarybos iš Rumunijos. Orbanas reguliariai dalyvauja renginyje, kuris vyksta čia jau 23 kartą. Šiais metais susitikimo devizas: „Mes buvome, esame ir būsime Europoje savo namuose“.

Paruošė Algimantas Lebionka