Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra žymiai didesnis pavojus Europai, negu „Islamo valstybė“

Autorius: Frensis Fukujama Šaltinis: http://sauksmas.lt/frensis-fuk... 2016-08-05 14:44:32, skaitė 1901, komentavo 0

Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra žymiai didesnis pavojus Europai, negu „Islamo valstybė“

Frensis Fukujama (Francis Fukuyama) yra vienas žymiausių mūsų laikų istorikų ir politologų, tapęs ypač žinomu dėl savo tezės „apie istorijos pabaigą“, savo interviu dienraščiui Die Welt pasakė„… Angela Merkel ir jos „labai pavojinga“ migracijos politika yra didesnė grėsmė Europos demokratijai, negu „islamo valstybė“. Stanfordo universiteto profesorius taip pat pasakė, kad darbininkų klasė sukilo prieš globalizmą, kas atvedė didžiąją Britaniją į Brexit, kad tai atves ir Donaldą Trampą į JAV prezidento postą.

 

Interviu die Welt Fukujama pasakė, kad Merkel „rūpinasi tik politiniais reitingais, tuo metu kai jos pasiekimai politikos srityje gana abejotini ir mažareikšmiai“. Aptardamas fundamentalistinio terorizmo pavojus ir priežastis visai žmonijai, Fukujama pažymėjo, kad didžiausiu pavojumi yra augantis populizmas silpnų politinių personalijų fone.

„Dichadizmo ideologija turi ne tiek daug pasekėjų. Nėra abejonių, ji yra rimtas pavojus, tačiau mūsų demokratijai grasina kažkas kitas. Ir greičiau tas „kitas“ pačiuose mumyse“, – pasakė Fukujama.

„Baimė, išprovokuota piliečių pasitikėjimo valdžios institutams praradimu. Būtent todėl populizmas, propaguojantis potencialiai letalius metodus, gali sustiprėti. Tenka apgailestauti, tokia situacija susiklostė dėl autoritentingo lyderio nebuvimo Europoje“.

Fukujama pasakė: „Paimkime Vokietiją. Ši valstybė turėjo vesti Europą į taiką ir klestėjimą, vietoj to kanclerė Angela Merkel rūpinasi išimtinai savo valstybės poreikiais.“ Jos elgesys Krizės Europoje metu ir kieti debatai su Graikija labai iškalbingi. Dabar tą patį ji daro su Italijos bankais.

„Svetingumo politika – tai puiku, bet slepia savyje daugybę pavojų. Ir jau Europos sąjungos ribose kils triuškinanti, naikinanti audra. …Egzistuoja limitai integracijos naujai atvykusių visuomenės narių. O Šengeno zonos sienose žioji skylės per visą jos perimetrą“, – pažymėjo Fukujama.

Į klausimą, ką reikia daryti su Islamo Valstybe, Fukujama atsakė: „Tęsti tikslinį bombardavimą, greta panaudojimo sausumos pajėgų sudarytų iš vietinių rinktinių. IV prarado paskutiniuoju metu daugelį rajonų, o taip pat El Faludžos miestą. Islamo valstybė žus, anksčiau ar vėliau. Nusiųsti į artimuosius Rytus mūsų kareiviai tik pablogins situaciją.“

„Sveiki atvykę politika verta pasigėrėjimo. Bet viskas ne taip paprasta. Tai gali iššaukti griaunančius sukrėtimus Ruropos bendruomenėje. Yra atvykėlių priėmmo ribos. O Šengenas turi skyles visose savo sienose.“

Fukujamos nuomone, „Brexit“ greičiau yra balsavimas prieš globalizaciją. Darbininkų klasė nebeturėjo balso“.

„Žemas politikų lygis“, kaip Angelos Merkel ir jos „labai pavojingos“ migracijos politikos yra didesne grėsme europinei demokratijai, negu „islamo valstybė“, – tvirtino amerikiečių profesorius.

Fukujama taip pat pasakė, kad „darbininkų klasė sukilo prieš globalizmą kas atvedė didžiąją Britaniją į Brexit, kad tai atves ir Donaldą Trampą į JAV prezidento postą.“

Profesorius taip pat padarė prielaidą, kad „opozicija globalizmui per Atlantą taps priežastimi to, kad Donaldas Trampas laimės rinkimuose.“

Paruošė Algimantas Lebionka