Apie Seimo rinkimus: „aktyvus jaunimas“ ir naujasis mesijas po konservatnikų kojomis

Autorius: Artūras Račas Šaltinis: http://racas.lt/jaunimas-nauja... 2016-10-11 22:32:07, skaitė 3147, komentavo 0

Apie Seimo rinkimus: „aktyvus jaunimas“ ir naujasis mesijas po konservatnikų kojomis


A.Kubilius ir A.Valinskas buvo ne tik labai panašūs valstybės reikalų išmanyme, bet ir kaklaraišisu tokius pačius nešiodavo. Panašūs tikriausiai bus ir G.Landsbergis bei S.Skvernelis.

Kai jau visi pagrindinių portalų apžvalgininkai, pagrindinių dešrelių televizijų šoumenai ir pagrindinių dvarų politologai pašūkavo apie Seimo rinkimų pirmą turą ir pasidžiaugė jų rezultatais, atėjo laikas profesionaliems komentarams. Juos čia ir pateiksiu, bandydamas, kiek įmanoma atsiriboti nuo savo asmeninių simpatijų bei antipatijų atskirų partijų ir politikų atžvilgiu.

Pradėsiu nuo mito apie „suaktyvintą jaunimą“, kuris neva padėjo TS-LKD (toliau juos vadinsiu konservatnikais, nes tai geriausiai šią partiją apibrėžiantis terminas), surinkti daugiausiai balsų pirmajame rinkimų ture.

Taigi, jei tikėtume naujienų agentūra ELTA, kuri sako besiremianti VRK duomenimis, tai rinkėjų iki 24 metų dalis sudarė 8 proc., 25-34 metų – 13 proc., 35-44 metų – 15 proc., 45-54 metų – 18 proc., 55-64 metų – 19 proc., 65-74 metų – 15 proc. ir nuo 75 metų – 13 proc.

Išvertus tai į skaičius ir prisimenant, kad rinkimuose dalyvavo kiek daugiau nei 1,2 mln. žmonių, išeitų, kad to jaunimo buvo apie 100 000. Jei „jaunimui“ priskirsime ir 25-34 metų amžiaus grupę, tada turėsime pridėti dar apie 150 000.

Dabar pažiūrėkime, ką sako Statistikos departamentas: tingėjau skaičiuoti tiksliai, bet apytiksliai Lietuvoje 18-24 metų amžiaus žmonių yra apie 264 000. Taigi, šioje amžiaus grupėje balsavo beveik 38 proc. žmonių. gerokai mažiau nei bendras aktyvumo rodiklis, nekalbant jau apie 55-64 metų amžiaus grupę, kurioje, labai grubiais mano skaičiavimais, rinkimuose dalyvavo 58 proc. rinkėjų. Kitas grupes galite susiskaičiuoti patys.

Ir jei jums atrodo, kad 38 proc. aktyvumas rodo „suaktyvėjimą“, tai aš su jumis, žinoma nesiginčysiu, o jūs labai tiktumėte A.Tapinui ir E.Jakilaičiui į pašnekovus.

Tai tiek apie jaunimą.

Dar noriu šiek tiek pakomentuoti konservatnikų „pergalę“. Turiu prisipažinti, kad prognozuodamas konkrečiai jų rezultatus, suklydau. Nors ir nebesu jaunas, man kažkaip nesitikėjo, kad dalis jaunimo balsuos už konservatnikų šeimos politiką ir draudimą rūkyti balkonuose ir rusofobinę isteriją. Bet balsavo. Sprendžiant pagal pirmumo balsus, kurie konservatnikų jaunimą pakylėjo aukščiau. Kita vertus 72 000 pirmumo balsų už A.Kubilių ir ir 66 000 pirmumo balsų už I.Degutienę lyg ir liudytų, kad tarp konservatnikų rėmėjų yra ir ne visai jaunimo. Arba tas jaunimas labai jau konservatniškas.

Bet svarbiausia net ne tai, kiek balsų gavo konservatnikai (nors jie iš tiesų gavo tiek, kiek seniai buvo gavę). Daug svarbiau yra tai, kiek balsų gavo konservatnikai, masiulininkai ir zuokininkai kartu sudėjus (nes neabejoju, kad tie kurie anksčiau balsavo už A.Zuoką, šiandien rinkosi E.Masiulį arba G.Landsbergį). Taigi, bendras šių trijų „dešiniųjų“ partijų balsų skaičius yra kiek mažiau nei 430 000 balsų.

Dar 2008 metais esu rašęs apie Lietuvos elektorato preferencijas ir nuolatines mesijų paieškas, tai iš esmės niekas nesikeičia ir šių metų rinkimai tik patvirtina, kad aš buvau teisus.

Geriausias konservatnikų rezultatas iki šiol buvo 243 000 balsų (2008 metai), liberalų (skirtingų) 169 000 (2007 metai). Sudėkite šiuos skaičius ir palyginkite su 430 000 spalio 9 rinkimuose gautais rezultatais? Išvadas galite daryti patys arba paklausti M.Jastramskio. Arba – A.Puklevičiaus.

O dabar pabandykite sudėti Valstiečių ir žaliųjų, N.Puteikio ir K.Krivicko bloko, Darbo partijos ir Tvarkos teisingumo balsus. Ir dar A.Maldeikienę su Lietuvos sąrašu. Gautą skaičių palyginkite su 2008 metais : Tautos prisikėlimo partija – 186.629, Tvarka ir teisingumas – 156.777, Darbo partija – 111.149, Naujoji Sąjunga – 45.061 ir Frontas – 40.016.

Truputėlį skiriasi, bet labai nedaug. Nes Lietuvos rinkėjai vis dar balsuoja taip pat: už Sąjūdį, už komunistus ir mesijus.  Nors nei Sąjūdžio, nei komunistų jau nebėra, o mesijai vis ateina ir išeina.

Todėl šiandien iš esmės viskas taip pat, kaip 2008-aiais. Nepatenkinti politika rinkėjai balsavo už A.Valinską, o kartu su juo gavo A.Kubilių, kuris visą Lietuvą pamokė kaip reikia rašyti ekonomikos vadovėlius. Neparašė, bet visi skaito iki šiol, žiūrėdami į savo pinigines. Ir dar ilgai žiūrės.

Spalio 9 dieną nepatenkinti Lietuvos rinkėjai balsavo už R.Karbauskį ir S.Skvernelį. Ir labiausiai tikėtina, kad vėl gaus A.Kubilių. Tik šį kartą G.Landsbergio pavidale. Neperskaitytų knygų bibliotekoje padaugės, panašiai turėtų atsitikti su valstybės skola, švietimu (kris tikriausiai vėl bus atiduotas liberalams), o kas bus su socialine apsauga, jei jos imsis R.Dagys, aš nenorėčiau net galvoti.

Beje, o ką šiandien veikia „trečiasis valstybėje“ klounas? O ką po ketverių metų veiks „superpolicininkas“?

Ačiū, kad balsavote.

Sėkmės jums kituose rinkimuose.