Amerikos vadovaujama pasaulio tvarka pasibaigė

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/amerikos-va... 2016-10-20 08:12:23, skaitė 4233, komentavo 0

Amerikos vadovaujama pasaulio tvarka pasibaigė

Pasaulis stovi ant naujų ekonomikos modelių sukūrimo slenksčio, Amerika ten jau nevaidins tokio žymaus vaidmens. Iš esmės dėl Breton Vudo sistemos žlugimo kaltas pats Vašingtonas, kuris pernelyg aktyviai diktuoja savo žaidimo taisykles kitoms valstybėms.

Tokią nuomonę pareiškė savo darbe „Atskaita nuo nulio. Susiskaldymo įveikimas“ Eurasia Group prezidentas, Niujorko universiteto profesorius Janas Bremeris.

Bremerio ataskaita paskelbta TVF tinklapyje. Savo paaiškinimuose Fondas pabrėžė, kad ataskaita išsako autoriaus nuomonę, o ne šio finansinio instituto poziciją.

Janas Bremeris – amerikiečių politologas, kurios specializuojasi užsienio politikoje ir globalinėse politinėse rizikose. Bremeris įsteigė kompaniją Eurasia Group, jam dirba 40 analitikų ir pardavimų vadybininkų Niujorke bei 480 etatinių bei neetatinių tyrinėtojų 65-iose pasaulio šalyse. Tarp jo klientų – ExxonMobil, Morgan Stanley ir fondas Caxton.

„Pasaulio tvarka, kuri viešpatavo nuo II Pasaulinio karo pabaigos, griūva. Disbalansas atsiliepė šalių, regionų ir tarptautinių santykių sferai. Rezultatas – pasaulis vėl pradeda nuo nulio, pasaulyje vėl viešpatauja globalinio valdymo vakuumas. Tačiau amžinai tai nesitęs. Anksčiau ar vėliau toks nulinis lygmuo užleis vietą naujai pasaulio tvarkai“ – įsitikinęs Bremeris.

Jo nuomone, nemenką vaidmenį griaunant šią paradigmą, vaidina pernelyg akivaizdi Amerikos lyderystė. Amerika pastaraisiais metais vadovaujasi „Karinės ekonomikos“ principais ir varo sankcijų politiką.

Ekspertas prisimena JAV finansų ministro Džeikobo Lju žodžius, pastarasis pripažino, kad „jeigu (Amerikos sankcijos) pernelyg smarkiai kišasi į finansinius srautus visame pasaulyje, tai finansinės operacijos gali aplenkti Jungtines Valstijas, o tai išklibins Amerikos, kaip finansų centro, statusą“.

Tiesioginiai nuostoliai, kurias patiria kompanijos dėl politinių rizikų, kasdien daro žalą pasaulio ekonomikai, žlugdo pasitikėjimą Amerikos vadovaujama finansų sistema ir gadina reputaciją trejetui reitingo agentūrų – Fitch, Moody’s, S&P.

Dėl to valstybės kuria naujus aljansus, alternatyvius finansinius institutus ir alternatyvias reitingų agentūras. Pavyzdžiui, Kinija inicijavo „Azijos investicijų į infrastruktūrą banką“, su kuriuo jau pasirengęs bendradarbiauti TVF ir prie kurio prisijungė daugybė šalių.

Ekspertas pridūrė, kad ekonomikos politizavimas kelia nepasitenkinimą Europoje, kuriai norima vietoje sutarties dėl partnerystės prekyboje ir investicijose (TTIP) įpiršti „ekonominį NATO“. Pirmąja nepasitenkinimo kregžde ekspertas laiko britų sprendimą pasitraukti iš ES.

Kalbėdamas apie NATO, ekspertas pažymi, kad aljansas išgyvena ne pačius geriausiu laikus ir kad kiekvieno aljanso padalinio akivaizdžių pažeidžiamų vietų išsiaiškinimas galėtų įkvėpti jam kur kas daugiau gyvybės nei Ukrainos krizė.

Apibūdindamas kitą Amerikos projektą – Ramiojo vandenyno partnerystę – Bremeris pasinaudojo Kinijos sugalvota formuluote: tai mėginimas parašyti tokias prekybos taisykles, kad galima būtų nesiskaityti su Pasaulio Prekybos Organizacijos egzistavimu.

40 metų trukmės ideologinių kautynių su TSRS pabaiga ir TSRS žlugimas atvėrė galimybę padvigubinti statymus Breton Vudso lošime.

Brangiai kainuojančios amerikiečių invazijos Artimuosiuose Rytuose, amerikiečių troškimas išplėsti savo įtaką užsienyje vangios postkrizinės ekonomikos fone ir tuo pat metu didėjanti geopolitinė bei ekonominė Kinijos galia sumažino Vašingtono įtaką. – rašo ekspertas.

Jis pažymi, kad tokios augančios rinkos kaip Indija ir Brazilija vargu ar trokšta gyventi pasaulyje, kur viešpataus Kinija ir Rusija, tačiau indai ir brazilai pasirengę bendradarbiauti su bet kuo, kas padės jiems sutramdyti amerikiečių viešpatavimą.

Ir priduria, kad net europiečiai jau nebėra tokie solidarūs, tačiau kai Amerika vėl tempiasi juos į savo pusę, jie su apgailestavimu supranta, kad Vašingtonas nepakenčia alternatyvių nuomonių.

„Rezultatas – prasidėjo atskaita nuo nulio, užgimė nauja pasaulio tvarka, kurioje niekas nevaldo. Tai jau nebe Amerikos pasaulis, bet tuo pat metu jis dar netapo kažkieno kito. Mes gyvename sudėtingoje geopolitinėje neutralioje zonoje, kurioje vieno poliaus tvarka pasibaigė, o kas ją pakeis, kol kas neaišku“ – reziumuoja autorius.