Rusija vėl parduoda Kinijai naikintuvus – dabar be plagiato

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/11/rusi... 2016-11-08 09:30:54, skaitė 3016, komentavo 0

Rusija vėl parduoda Kinijai naikintuvus – dabar be plagiato

Po daugiau kaip 10 metų trukusio „neformalaus draudimo“, Maskva „be didelio triukšmo“ atnaujino pažangios ginkluotės pardavimus Pekinui. Tai liudija apie tai, jog ekonominės ir geopolitinės problemos neramina Rusiją daugiau, nei kinų bandymai kopijuoti jos technologijas, rašo Financial Times.

Šią savaitę, aviacijos salono demonstracijos metu Žuhai mieste KLR abiejų šalių atstovai paskelbė, jog šių metų bėgyje Rusija perduos Kinijai pirmąją partiją savo naikintuvų Su-35. „Mes vykdome sutarties sąlygas“, pasirašytos praėjusį lapkritį, aiškina Federalinės tarnybos karinio-techninio bendradarbiavimo klausimais (Rusijos FSVTS (ФСВТС)) direktoriaus pavaduotojas Vladimiras Drožovas. Jis pabrėžia: Pekinas pasirašė susitarimą dėl Rusijos intelektualios nuosavybės.

Šiuo momentu kinų lakūnai praeina pasirengimą Rusijoje ir, matomai, grįš namo jau su naujais lėktuvais. Sandėris, kurio bendra vertė siekia 2 milijardus dolerių, numato 24 naikintuvų pristatymą per tris metus.

Leidinys pastebi, – Kinija užima antrą vietą pasaulyje pagal ginkluotės pirkimo apimtis, – praėjusiais metais šalies biudžeto projekte buvo numatyta 215 milijardų dolerių skirti šiai sričiai. Šiandien susitarimas dėl Su-35 tiekimo, o taip pat rusiškų ZRK S-400 (ЗРК С-400) pardavimas Kinijai, liudija apie „neoficialaus draudimo“, bendradarbiavimui su Kinija šioje sferoje, kuris veikė nuo 2004 metų, anuliavimą.

Ekspertas Kinijos gynybos pramonės klausimais Vasilijus Kašinas įsitikinęs, jog „tai aiškus ženklas, kad Kinija vėl tampa viena iš pagrindinių Rusijos ginkluotės importuotojų“: Specialistų nuomone, šie pirkiniai padės kinams efektyviau pasipriešinti amerikiečių manevrams Azijos Ramiojo vandenyno regione.

„Turint omenyje, kad šiandien Rusija stengiasi daryti viską, kas įmanoma, kad sugriautų strateginius JAV ir jos sąjungininkių planus, nieko stebėtino tame, jog ji pasirengusi perduoti dalį savo pažangios ginkluotės Kinijai“, – komentuoja australų gynybos ekspertas Alanas Bimas.

Strategijų ir technologijų analizės Centro vadovas Ruslanas Puchovas primena, jog 1990-aisiais Kinija kartu su Indija aktyviai supirkinėjo rusų karinę techniką, tuo pačiu padėdami Maskvai išsilaikyti paviršiuje. Tačiau tada santykiai pateko į aklavietę, kaip Rusija demaskavo Kiniją tame, kad pastarosios „liaudies meistrai“ pagamino garsaus naikintuvo Su-27 kopiją Shenyang J-11.

To pasekoje susidarė savotiška pauzė, tačiau 2014 metais atsitiko taip, kad šalys „vėl susiėjo“. Kinija nutarė, jog jai vis dėlto reikalingos rusų technologijos, o Rusijai – pinigai ir politinis palaikymas sudėtingų jos santykių su Vakarais metu.

Ekspertai tikina: tikimybė to, jog šįkart kinai sugebės „klonuoti“ rusišką ginkluotę, labai nedidelė – sutartis nenumato gamybos technologijos perdavimo. Tačiau netgi ir tada, jei pas juos kažkas gausis, tas truks taip ilgai (sukūrimas), kad kita pusė per tą laiką spės sukurti kažką naujo.

Beje, yra dalykai, kurių Rusija Kinijai neparduos. Pavyzdžiui, technologijos, kuri suteikia „Iskander“ raketoms galimybę manevruoti esant neįtikėtinai dideliems greičiams, apsunkinant jų perėmimo tikimybę. Arba palydovines sistemas, sugebančias atpažinti ir aptikti balistinių raketų paleidimą.