Tremtinių lyderio pergalė prieš žydus: teisė turėti savo nuomonę apie žydus esesininkus apginta teisme

Autorius: Laimis Kavoliūnas Šaltinis: http://www.panskliautas.lt/tre... 2016-11-09 05:45:08, skaitė 4001, komentavo 0

Tremtinių lyderio pergalė prieš žydus: teisė turėti savo nuomonę apie žydus esesininkus apginta teisme


Raimondas Pankevičius, A.Švelnos nuotr.

Žydus baisiais nusikaltimais prieš savo tautiečius viešai apkaltinęs ir dėl to teismo slenksčius minti turėjęs vienas iš Panevėžio tremtinių lyderių Raimondas Pankevičius po išteisinamojo nuosprendžio pareiškė daugiau nieko nebebijąs.

Po teismo sprendimo – plojimai

Ketvirtadienį Panevėžio apylinkės teismas vieną iš miesto tremtinių lyderių, buvusį miesto tarybos narį 62 metų R.Pankevičių išteisino dėl holokausto neigimo.

Teismas nustatė, kad iš R.Pankevičiaus pasisakymo per 2014 metų rugpjūčio mėnesį vykusį miesto tarybos posėdį, kurio metu politikas žydus apkaltino per Antrąjį pasaulinį karą savo tautiečių žudymu, negalima daryti išvados, kad R.Pankevičius neigė holokaustą.

Paskelbus išteisinamąjį nuosprendį R.Pankevičiui, teismo salėje pasigirdo jį palaikyti atvykusių būrelio politinių kalinių ir tremtinių plojimai.

Baudžiamąją bylą nagrinėjęs teisėjas Česlovas Kulikauskas sakė, kad R.Pankevičiaus pasisakymas yra neetiškas ir nukreiptas prieš žydų tautybės asmenis bei „Joint“ fondo įamžinimą Panevėžyje. Tačiau vertintina ir tai, kad Žurnalistų etikos komisija R.Pankevičiaus kalboje taip pat neįžvelgė noro diskriminuoti žydų tautybės žmones, kurstyti neapykantą jiems ar smurtauti prieš juos.

Vertino visą pasisakymą

Teismas nustatė, kad R.Pankevičiaus žodžiai, jog Antrojo pasaulinio karo metais būrys žydų esesininkų pietvakarių Lietuvoje per dieną sušaudydavo po 5 tūkst. žydų, neatitinka istorinės tiesos.

Anot Č.Kulikausko, formaliai šiuos R.Pankevičiaus žodžius būtų galima vertinti kaip holokausto neigimą, nes tai yra holokausto faktų iškraipymas, tačiau teismas negali apsiriboti tik formaliu išsakytų žodžių vertinimu.

Č.Kulikauskas sakė, kad buvo vertinamas visas R.Pankevičiaus pasisakymas, jo forma, vieta ir kam jis buvo skirtas. Teismas nustatė, kad R.Pankevičiaus pasisakymas buvo ne apie holokaustą, ši tema jo kalboje buvo paliesta tik keliais sakiniais.

Teismas taip pat nusprendė, kad iš R.Pankevičiaus pasisakymo negalima daryti išvados, jog Lietuvoje holokausto aukos didžiąja dalimi pačios viena kitą išžudė, kaip tai nurodoma kaltinime.

„R.Pankevičiaus veika nesiekia tokio pavojingumo lygio, už kurią jam turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė. Įvertinęs visas aplinkybes, teismas skelbia išteisinamąjį nuosprendį“, – teismo posėdį užbaigė Č.Kulikauskas.

Nepasakė, ar skųs sprendimą

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas, po teismo posėdžio paklaustas, ar skųs nuosprendį, aiškiai neatsakė: „Pagyvensim – pamatysim. Čia negalutinis teismas.“

Pasiteiravus, ar vis dėlto neskaudu po tokio teismo sprendimo, G.Kofmanas pasiūlė korespondentui pačiam pabandyti atsakyti į klausimą, teisus R.Pankevičius ar ne.

Pasak miesto žydų bendruomenės pirmininko, tokie politiko pareiškimai neigiamai veikia visą visuomenę, štai neseniai akmenimis buvo apmėtytas paminklas „Liūdinti žydų motina“, stovintis senosiose žydų kapinėse Atminimo skvere.


Genadijus Kofmanas

„Žmonės šneka va tokias nesąmones, o paskui ir sulauki neigiamų rezultatų“, – sakė G.Kofmanas.

Daugiau nebijo nieko

R.Pankevičius po jam palankaus teismo sprendimo taip pat teigė neturįs jokio džiaugsmo.

Pašnekovas tvirtino, kad prokurorė suklastojo jam bylą, parašiusi žodžius apie nacistinės Vokietijos nusikaltimų neigimą, kurių jis gyvenime nesakęs.

R.Pankevičius šią bylą vadino susidorojimu su juo, nes ji buvo iškelta tuomet, kai konservatoriai jį iškėlė kandidatu į Seimą. Šiuo metu R.Pankevičiaus narystė Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijoje sustabdyta.

„Galingas žmogus G.Kofmanas nurodė mano partijai, partija vykdo. Tai vienintelis momentas, kai aš buvau išsigandęs G.Kofmano. Daugiau nebijau nieko“, – sakė R.Pankevičius.

Nusikaltėlis tautybės neturi

Galop R.Pankevičius pareiškė svarstysiąs galimybę pats paduoti į teismą, tačiau konkrečiai nepasakė – ką. Jis tvirtino dar pagalvosiąs, bet kandidatų esą net keliolika.

Paklaustas, ar neketina bylinėtis su žydais, R.Pankevičius išrėžė: „Su žydais aš problemų niekuomet neturėjau ir neturiu. G.Kofmanas yra ne žydas, o Rusijos pilietis, sovietų majoras.“

R.Pankevičius teigė ir dabar neišsižadąs nė vieno žodžio, pasakyto miesto tarybos posėdyje prieš dvejus metus. Jis tik prisipažino dėl jaudulio per klaidą žydų policininkus pavadinęs esesininkais.

„Po šio teismo sprendimo Lietuvos genocido centrui atsirado teisinis pagrindas pateikti visas žydų nusikaltėlių pavardes. Hitlerio armijoje tarnavo 100 tūkst. žydų, jie žudė rusus, paskui 10 tūkst. jų buvo nukankinta sovietiniuose konclageriuose. Kodėl žydus reikia išskirti iš kitų tautų? Nusikaltėlis tautybės neturi“, – kalbėjo R.Pankevičius.

Žydams – baisūs kaltinimai

Kaip jau rašėme, R.Pankevičius užsipuolė žydus užpernai rugpjūčio mėnesį vykusio miesto tarybos posėdžio metu svarstant klausimą dėl labdaros fondo „Joint“ įamžinimo Panevėžyje,

Tame tarybos posėdyje politikai kone vieningai leido miesto žydų bendruomenei J.Zikaro gatvėje pastatyti stelą, įamžinančią „Joint“ organizacijos 100-ąsias metines.

R.Pankevičius tuomet nerinko žodžių kalbėdamas apie žydus ir apkaltino juos žiauriais lietuvių moterų, vaikų ir vyrų žudymais bei Lietuvos inteligentijos trėmimu į Sibirą. „Joint“ fondą jis tada apibūdino kaip stambių finansininkų įkurtą organizaciją, kuri rūpinasi tik savo tautos gerove.

R.Pankevičius tuomet taip pat tvirtino, kad Antrojo pasaulinio karo metais iš pačių žydų esesininkų suformuoti būriai pietvakarių Lietuvoje per dieną sušaudydavo po 5 tūkst. žydų.