Pentagono svajotojai ir 58 tuščiai iššvaistyti milijardai

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/pentagono-s... 2016-11-24 08:51:04, skaitė 2483, komentavo 0

Pentagono svajotojai ir 58 tuščiai iššvaistyti milijardai

JAV gynybos ministro pavaduotojas Frenkas Kendalas paskelbė ataskaitą, pagal kurią Pentagonas nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio pradžios išleido apie 58 milijardus dolerių gynybos projektams, kurie taip ir nebuvo realizuoti. Čionai papasakosime apie keisčiausius ginkluotės pavyzdžius, kurių taip ir nepamatysime, nežiūrint į daugiamilijardinį finansavimą.

Kreiseris CG (X)

Šio laivo kūrimas prasidėjo dar 10-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Pasikeitus projekto finansavimo sąlygoms, iš jo buvo išskirti atskiri projektai kurti eskadrinius minininkus SS (X) ir Zumwalt. 2010 metais CG (X) projektas buvo uždarytas dėl to, kad savo kovinėmis užduotimis sutapo su jau egzistuojančiais Arleigh Burke klasės laivais. Viso programai buvo išleista daugiau kaip 200 mln dolerių. Iš programos išsirutuliojęs DDG-1000 Zumwalt projekto minininkas, tiksliau, vienintelis jo egzempliorius, stojo į rikiuotę šių metų gegužės mėnesį.

XM 2001 Crusader

Savaeigė haubica Crusader irgi kuriama nuo praėjusio šimtmečio pabaigos. Buvo numatyta, kad ji taps lengvesniu pakaitalu jau egzistuojančiai M109A6 Paladin. Projekto užbaigimo momentu JAV štabų viršininkų komitetas nutarė, kad ginklas, kurtas šaltojo karo laikų armijai, neatitinka naujos kariavimo koncepcijos. Programa, kainavusi 2 milijardus dolerių, buvo uždaryta 2002 metais. Tai padarė prezidento Bušo gynybos ministras Donaldas Ramsfeldas.

Plaukiojantis šarvuotis EFV

Naujas plaukiojantis šarvuotis, aprūpintas sunkiąja ginkluote, pavadintas „Ekspedicine kovine mašina“ (Expeditionary Fighting Vehicle — EFV) ir skirtas jūsų pėstininkams, buvo pradėtas kurti dar 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Po daugybės nukrypimų nuo projekto grafiko, projekto vertei padidėjus, lyginant su pradine kaina, 270-čia procentų, EFV kūrimas buvo nutrauktas 2011 metais. Iš viso projektui buvo išleista 3,3 mlrd dolerių.

Sraigtasparnis RAH66 Comanche

Žvalgybinių sraigtasparnių RAH66 Comanche kūrimas pareikalavo 22 metų darbo ir 6,9 mlrd dolerių. „Komančiai“ turėjo pakeisti Huey, Kiowa ir Cobra klasių mašinas. Tačiau vystantis dronų technologijoms, RAH66 koncepcija spėjo pasenti dar prieš tai, kai buvo parengta gamybai. Be to, visiškai parengti prototipai bandymų metu paprasčiausiai negalėjo atsiplėšti nuo žemės. Projektą uždarė 2004 metais.

Boeing YAL-1

1996 metais Amerikos KOP pradėjo realizuoti eksperimentinio lėktuvo, aprūpinto lazeriniu įrenginiu, skirtu naikinti ore balistines priešo raketas, projektą. Praėjus 15 metų į orą pakilo tik vienas prototipas, sukurtas seno Boeing 747, pirkto iš Air India, pagrindu. 2011 projektas buvo uždarytas dėl brangumo ir techninių reikalavimų, bei didelių abejonių dėl jo praktinės naudos. Viso lėktuvo kūrimui buvo išleista 5 mlrd dolerių.

„Ateities kovinė sistema“ – FCS

Projektą Future Combat System (FCS) 1999 metais pateikė JAV armijos štabo viršininkas Erikas Šinsekis. Sistema turėjo apjungti savyje ištisą valdomų ir nepilotuojamų kovinių mašinų bei skraidymo aparatų šeimą, o tai būtų užtikrinę amerikiečių armijai pranašumą XXI amžiaus mūšių laukuose. Nuolat besikeičiantys kariškių reikalavimai, atsiveriant vis naujiems karinių veiksmų teatrams po rugsėjo 11-osios, pristabdė projektą ir padidino programos kainą 25-iais procentais. 2009 metais, kai projektas buvo sisteminio dizaino stadijoje ir buvo parengtas pirmosioms demonstracijoms, jis buvo uždarytas. Iš viso buvo išleista 19 milijardų dolerių, ir tai pavertė FCS pačiu brangiausiu ateities ginklų projektu, kurio taip ir neužbaigė Pentagonas.