Emigracijos mastai nežabojamai didėja: šiemet Lietuvą paliks milijoninis migrantas

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2016/1... 2016-11-29 09:34:21, skaitė 5623, komentavo 0

Emigracijos mastai nežabojamai didėja: šiemet Lietuvą paliks milijoninis migrantas

Per dieną iš Lietuvos svetur ieškoti laimės išvyksta 120 žmonių. Palyginimui – kone visas Seimas, kuriame dirba 141 parlamentaras. Nors skaičiuojama, kad ekonomika auga, bet emigracijos mastai nežabojamai didėja. Ekonomistų teigimu, svetur uždarbiauti lietuviai traukia dėl itin didelės atskirties tarp didmiesčių ir provincijos. Statistika negailestinga – šiemet Lietuvą paliks milijoninis migrantas, o išvykstančiųjų amžius vis jaunėja.

Emigrantai atviri – išvyko dėl pinigų. Grįžti norėtų, bet negali. „Aš jau 5 metai dirbu. Išvažiavau užsidirbt pinigų ir susiradau draugą, darbą ir gyvenu tenais”, – sako emigrantė Gerda.

Statistika rodo ,kad emigruoja vis jaunesni žmonės. Pusė visų emigravusių šiemet yra 19 – 34 metų žmonės. Anot ekonomistų ir emigracijos ekspertų, Lietuva dirba tuščiais apsisukimais – negaudama grąžos iš žmonių, kurių mokslą mokyklose bei universitetuose apmoka. Prieš keletą metų apskaičiuota, kiek kainuoja vieno jaunuolio išmokslinimas.

„Valstybei išauginti žmogų kainuoja apie 200 tūkst. litų – dabartiniais pinigais apie 60 tūkst. eurų. Galim pasižiūrėti, kokie nuostoliai padaryti Lietuvai per 20 metų. Tai milijonas išvykusių padauginam iš 60 000, tai gaunam nei daug, nei mažai – 60 milijardų eurų. Valstybės skola šiai dienai 17 milijardų”, – sako migracijos ekspertas Dainius Paukštė.

Anot ekonomistų, emigracija pastaruoju metu galėjo paskatinti ir įvestas euras, šoktelėjusios produktų bei paslaugų kainos, nors to statistika esą ir neatspindi. Į Didžiąją Britaniją daugiau lagaminų krauti paskatino ir „Brexit“ – emigrantai, bijodami galimų judėjimo apribojimų, bando įšokti į jau nuskrendanti lėktuvą. Nors emigrantų daugėja, bet jų perlaidų į Lietuvą – mažėja.

Skaičiuojama, kad pernai emigrantai į Lietuvą atsiuntė beveik pusantro milijardo eurų. Per metus suma sumažėjo daugiau nei dešimtadaliu. Ekonomistų teigimu, tai parodo, kad įsitvirtinę lietuviai su savimi pasiima ir giminaičius – jiems siųsti pinigų nebereikia.