Drebėk, lietuvi, - Stalinas žiūri (kol kas tik iš knygų lentynos)

Autorius: Dovydas Pancerovas Šaltinis: http://www.15min.lt/naujiena/a... 2016-12-01 02:37:57, skaitė 4652, komentavo 0

Drebėk, lietuvi, - Stalinas žiūri (kol kas tik iš knygų lentynos)


Žurnalas "Times", skirtingai nei laisvos ir nepriklausomos Lietuvos bibliotekininkės rusiškomis pavardėmis neišigando Stalino veido ir šiuo portretu papuošė vieną savo viršelių

LDiena.lt: Visas žemiau esantis tekstas - tai ištisinė be galo svarbios visuomenei informacijos citata. Kadangi klinikiniai išgamų psichologijos tyrimai - nėra mūsų sritis, šio žydeliaujančio ir skandinavų banko organui parsidavinėjančio presstituto propagandos dozė bus palikta be komentarų. O norintiems giliau susipažinti su Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (Stalino) veikla rekomenduoju dar vieną knygą lietuvių kalba, kurią galite atsisiųsti iš ConceptualPower.com - "Laikas: apie Staliną pradedu pasakojimą..."
---

Į Lietuvos bibliotekas bandyta prakišti propagandinių knygų apie Josifą Staliną

Dovydas Pancerovas


Andriaus Kleivos nuotr. / Nikolajaus Starikovo knyga „Stalin: Prisiminkime kartu“

Prieš kelis mėnesius Lietuvos knygynai iš prekybos išėmė Kremliaus propagandisto Nikolajaus Starikovo knygą, teisinančią sovietų diktatoriaus Josifo Stalino nusikaltimus. Tačiau istorija tuo nesibaigė. Praėjusią savaitę viešosios bibliotekos sulaukė intriguojančio pasiūlymo nemokamai gauti rusų autorių kūrinių, o tarp jų – ir N.Starikovo knygų. 

„Artėjant Šv. Kalėdoms asociacija „Dr. Sinelnikovo draugų klubas Baltosios Gulbės“ ir leidykla „Baltosios gulbės“ norėtų paremti Lietuvos viešąsias bibliotekas – padovanoti leidyklos išleistų knygų“, – rašoma laiške, kurį praėjusį trečiadienį gavo kelios dešimtys Lietuvos viešųjų bibliotekų. 

Pasirašė asociacijos „Dr. Sinelnikovo draugų klubas Baltosios Gulbės“ vadovė ir viena iš steigėjų Natalija Erkelenz. Ji laiške teigė, esą knygų gali padovanoti ne tik centrinėms bibliotekų įstaigoms, bet ir jų filialams. „Jei kiltų finansinių ar kitokių sunkumų atsiimant užsakymą, ieškokime sprendimo kartu, kiek galėsime – padėsime“, – rašė N.Erkelenz. Prie laiško buvo prikabinta keliolikos knygų pristatymai ir viršeliai. Daugiausiai tai kūriniai apie rusų kultūrą ir savęs pažinimą, bet tarp jų buvo ir dvi N.Starikovo knygos – „Krizė: kaip tai daroma“ ir „Stalinas: Prisimename kartu“. Pastarosios anotacijoje rašoma: „Nėra kito tokio valstybės veikėjo, kurį kaltintų dėl daugybės nepadarytų nusikaltimų“.


Leidyklos „Baltosios gulbės“ pasiūlytos knygos

Pribloškė J.Stalino portretas ir citata

Bene pirmoji sureagavo Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė. Ji atidžiai perskaitė dosnų pasiūlymą ir išnagrinėjo siūlomų knygų sąrašą. „Panašių laiškų, ypač artėjant Kalėdoms, bibliotekos gauname ne vieną. Tiek iš leidyklų, tiek pavienių autorių, kuriems aktuali jų kūrybos sklaida. Tačiau paskutinis laiško sakinys suintrigavo. Mat leidyklos, apie kurią, prisipažinsiu, iki tol nieko nebuvau girdėjusi, siūloma dovana buvo ne tik itin dosni: siūlė užsakyt knygų ir visiems filialams, kitaip tariant, dovanos aprėptų porą tūkstančių Lietuvos bibliotekų, – pasakojo G.Bulgakovienė. – Negana to, dargi toms bibliotekoms, kurios neturėtų galimybių atvažiuoti į Vilnių ir atsiimti dovanos laiške nurodytu adresu, patarė nesikuklinti – leidykla rastų galimybę joms pristatyti, iki slenksčio.“


„Baltosios gulbės“ nuotr./Nikolajaus Starikovo knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ anotacija

Ji atkreipė dėmesį į N.Starikovo knygos viršelį su J.Stalino portretu. Ten buvo ir tariama sovietų diktatoriaus citata: „Aš žinau – kai manęs nebebus, ant mano galvos bus išpiltas ne vienas kubilas purvo. Bet esu tikras, kad istorijos vėjai visa tai išsklaidys.“ „Štai tada tapo viskas galutinai aišku, pašėlau net“, – sakė G.Bulgakovienė. Tą trečiadienį internetinėje bibliotekininkų grupėje jau buvo aptarinėjamas netikėtas ir dosnus pasiūlymas. G.Bulgakovienės kolegos pastebėjo, kad apie N.Starikovo propagandines knygas jau parašyta nemažai straipsnių.

„Esame pilietiški, neabejingi savo šaliai, savo istorijai. Kreipėmės į Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentą, prašydami įvertinti mums siūlomus leidinius“, – pasakojo Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė.

Ir kiti autoriai susiję su propaganda

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas (SKD), atsakydamas į 15min klausimus, teigė, kad „Baltosios gulbės“ leidžia knygas, iškraipančias Lietuvos istoriją ir neigiančias demokratines vertybes.

„Vienas iš autorių – Nikolajus Starikovas – gerai Lietuvoje ir Baltijos šalyse žinomas propagandistas, vienas iš pagrindinių Kremliaus skleidžiamos propagandos kūrėjų, ideologų bei ruporų, – rašoma atsakyme. – SKD specialistų bei analitikų vertinimu šios knygos neturi atsidurti Lietuvos bibliotekose ir būti prieinamos skaitytojams būtent dėl jose skleidžiamos propagandos, dezinformacijos ir atviro melo.“

Kariškiai pastebėjo, kad ir kiti siūlytų knygų autoriai, net ir rašantys apie sveiką gyvenimo būdą, taip pat dalyvauja Kremliaus propagandos sistemoje.

15min antradienį raštu kreipėsi į knygas siūliusios asociacijos „Dr. Sinelnikovo draugų klubas Baltosios Gulbės“ vadovę N.Erkelenz, bet ji neatsakė.

Rusijos antimaidano lyderis

Knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ autorius N.Starikovas yra žinomas Kremliaus propagandistas, kelis kartus viešėjęs Lietuvoje. Jis pristatinėjo pirmąjį lietuviškai išleistą savo kūrinį „Krizė. Kaip tai daroma“.

Nikolajus Starikovas priklauso vadinamajai „krizės šauklių“ grupei. Rusijoje yra keli autoriai, kurie nuolat prognozuoja krizes, dolerio griūtis ir panašius dalykus. Tarp jų yra ir toks Michailas Chazinas, Igoris Panarinas“, – anksčiau 15min pasakojo politologas Nerijus Maliukevičius, kuris Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute nagrinėja propagandą.

Mokslininkas sako, kad N.Starikovas iš kitų „krizės šauklių“ išsiskiria ryškiomis antimaidaniškomis idėjomis.

„Jis savo knygose nuolat gąsdino skaitytojus, kad ateina spalvotųjų revoliucijų era, kurias esą organizuoja JAV. Iš esmės, kai Ukrainoje prasidėjo Maidanas, N.Starikovas Rusijoje organizavo vadinamąjį antimaidano judėjimą. Jis yra tas žmogus, kuris galėtų aktyvuoti masę, ideologiškai panašią į tituškas (samdyti provokatoriai per Maidano revoliuciją, – 15min pastaba)“, – pasakojo N.Maliukevičius.

Asociacija „Dr. Sinelnikovo draugų klubas Baltosios Gulbės“ įkurta 2008 metais. Jos steigėjai: N.Erkelenz, Jurijus Vika, Jelena Vika ir Svetlana Radiul, kuri yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė.

Asociacija nėra pateikusi finansinės ataskaitos už 2015 metų veiklą Registrų centrui.