1997 metų Lietuvos Prezidento rinkimų įkarštyje vos neįvyko karinis perversmas

Autorius: Simonas Kroydonas Šaltinis: https://www.facebook.com/silvi... 2016-12-07 09:20:22, skaitė 49864, komentavo 0

1997 metų Lietuvos Prezidento rinkimų įkarštyje vos neįvyko karinis perversmas


1990-ųjų Lietuvos gelbėtojai ir patriotai - daškiniai

Pagal iš anksto suderintą planą 1997 metų Gruodžio 21-osios vakarą Daškinių torpedos iš granatsvaidžių būtų apšaudę prezidentūrą ir parlamentą ir keli šimtai puikiai parengtų vyrukų būtų užėmę vyriausybės ir parlamento rūmus ir valstybės galva paskelbę Česlovą Jezerską.

Griūvant bankams, matant "EBSW", "Sekundės", "Litimpex", "Hermio", "Ekspres" ir kitų bankų krachą buvę Rusijos specialiųjų pajėgų kariškiai, desantininkai su Česlovu Jezersku priešaky sugalvojo Vilniuje įvykdyti karinį perversmą. Visa tai man šiandien ryte papasakojo vienas iš tuometinės Kauno kriminalinės viršūnėlės vadų.

Kauniečiai visuomet buvo kitokie. Jeigu ne keli šimtai tuometinio generolo Česlovo Jezersko paruoštų sportiškų vyrų ir buvusių desantininkų pastiprinimas, vargu ar Lietuva būtų iškovojusi nepriklausomybę. Visgi dabar aiškėja ir naujos generolo Jezersko užmačios. 1997 metais jis ir jo dešinioji ranka Daškė planavo perversma Vilniuje, pagal kurį keli šimtai gerai ginkluotų išimtinai Kauniečių vos per kelias valandas turėjo užimti Seimo ir Vyriausybės rūmus ir įtvirtinti kraštutinių dešiniųjų valdomą diktatūrą, už kurios būtų stovėjęs Jezersko-Daškevičiaus tandemas.


Č. Jezerskas dešinėje, kairėje CŽV agentas ir kruvinų provokacijų organizatorius - Audrius Butkevičius

Lietuvoje dar nebuvo pilnai susikūrusios spec tarnybos, o buvę saugumo darbuotojai kaip Sigitas Čiapas, ar Klaipėdos KGB operatyvininkas Čianga-Varnas buvo sukūrę stiprias grupuotes ir mafija-verslas ir politika buvo suaugę į galingus klanų tipo darinius. Kraštutiniai dešinieji karinio perverslo sėkmės atveju planavo Lietuvai pritaikyti Pinočeto metodiką, todėl ne veltui artimiausiuose sluoksniuose Daškevičius buvo vadinamas Musoliniu. Visgi karinio perversmo užuomazgos buvo sutrukdytos, nes buvo sulaikyta granasvaidžių siunta. Siunta iš Kaliningrado srities, kur Daškiniai turėjo puikius ryšius su šią sritį valdžiusia Olego Škilio grupuote. Olegas Škilis buvo Putino aplinkos žmogus, asmeniškai bendravęs ne tik su Putinu bet ir su buvusiu Prancūzijos prezidentu Žaku Širaku, buvusiu Vokietijos premjeru Gerhardu Šrioderiu


Iš kairės: O. Škilis, Ž. Širakas, G. Šrioderis, V. Putinas

Dar 1995-aisiais, rengiantis Seimo rinkimams, tuometinis įtakingas Konservatorių partijos veikėjas per tam tikrus asmenis rado Vokietijoje pagarsėjusį cigarečių kontrabandos karalių Andreas Nimptshke bei „Toros“ bendraturtį V. Jakutį, ir jiedu sutiko beveik milijonu litų paremti Konservatorių partiją.

Stambiausio Europoje cigarečių kontrabandininko Andreas Nimptshke žmona buvo lietuvė. Konservatorių partijai gavus milijono litų paramą Lanzbergio pergale buvo neabejojama, tačiau atsitiko taip, kad Vytautas Lanzbergis prezidento rinkimuose liko tik trečias ir į antrą prezidentinį turą išėjo Valdas Adamkus ir Artūras Paulauskas.

Tuomet ir buvo suplanuotas pasikėsinimas į Artūrą Paulauską, ir nužudymas turėjo būti įvykdytas iki Artūro Paulauko prisaikdinimo prezidentu. Apie visą šitą reikalą Paulauskas sužinojo iš Rusijos spec tarnybų, ir tai ko gero galima paaiškinti Paulausko vėlesnį prisijungimą prie Uspaskicho komandos. Tuometiniai Adamkaus ir Paulausko antrojo turo rezultatai nebuvo skaidrūs, kadangi tiek Pravieniškių, tiek Lukiškių kalėjmuose kaliniai buvo verčiami balsuoti už Adamkų. Konservatorių niekada nereikia nuvertinti. Juos visuomet rėmė galingi, tiek kriminalinių grupuočių sektoriai, tiek mūsiškiai vietiniai oligarchai. Štai ką tuo metu rašė užsienio spauda.

In Lithuania not only smugglers, but also justice officials, politicians and journalists were involved in the war for redivision of cigarettes market. Public blackmail of daily 'Lietuvos rytas' begun. Lithuanian special services started to watch our joint-stock company's shareholders and journalists. Finally, newly reconstructed basketball arena which belonged to the daily was set on fire. This crime has never been disclosed. Now A.Nimptsche is behind bars. German officials hopefully wait when he starts talking. Supposedly quite a few heads of senior politicians and justice officials might roll in so called Eastern block countries.

Ar dabar supratote kokio lygio politinės rokiruotės buvo ir yra daromos Konservatorių bastione?

Prezidentūra ir Konservatorių donorai nusprendė skandinti Liberalus. STT ėmėsi MG-Baltics, o tada krito ir Eligijus Masiulis. Grubiai tariant Masiulis papuole todel, kad sutapo tikslas pakelti konservus ir nuleisti MG. Konservatoriai didžiulę dalį milijoninio 1993-7 metų finansavimo gaudavo iš EBSW grupės ir šitą grupę valdžiusio Gintaro Petrikio. Pagal Ponzi schemą sukurtam EBSW ir Sekundės banko grupės konglomeratui pradėjus ristis žemyn Konservatoriai savo sponsoriui Gintarui Petrikiui įstūmė ragą, ir žmogus turėjo bėgti. Ar tikrai EBSW buvo gyventoju surinktų lėšų suplanuota iššvaistymo schema?

Pradeda aiškėti, kad ne. Pradeda aiškėti, kad EBSW griūtį sukėlė pernelyg intensyvi koncerno plėtra ir koncerno vadovų nepatyrimas kaip suvaldyti ekonominius procesus. Vienas JP –Morgan, Londono padalinyje dirbantis Lietuvių kilmės amerikietis finansininkas pernai man pasakojo, girdėjęs apie EBSW istoriją. Ir jei tais laikais Lietuvoje būtų galiojusi Britanijos įstatyminė bazė, šis koncernas būtų tapęs kur kas galingesne jėga, nei šiuo metu yra "VP-Market" ar "MG-Baltics"

Tiesa, 1990-98 metais Lietuvoje gyvavo trys konglomeratai Bronislovo "Lubio ACHEMA", Dano Tvarijonavičiaus "LIFOSA" ir "EBSW".

Dano Tvarijonavičiaus ir Saturno Dubininko kova dėl LIFOSOS buvo pasiekusi tokį lygį, kad į abi konflikto puses stojo įtakingiausi to meto politikai. Būtent tuo metu Daškė iš kriminalinio elito perėjo į tokį politinį lygmenį, kad vos 33 metų buvo laikomas realiu pretendentu užimti Kauno mero postą, ir to link buvo judama. Nors niekur nebuvo skelbiama, bet Daškės nužudymo detalės savuose sluoksniuose jau buvo žinomos praėjus vos porai mėnesių nuo jo žūties.

Daškė turėjo per daug problemų su rusais. Daškė su tuometiniais Kaliningrado gaujų lyderiais suorganizavo konkurentų cigarečių prekybos biznyje Jurijaus Volkovo ir Grigorijus Pridancevo nužudymus. Taip pat davė leidimą susprogdinti oligarchą Rimantą Grainį.

Vienas mano bičiulis, buvęs saugumietis pasakė, kad Daškės nužudymas jau senai yra ištirtas. Apie tai bijoma prasitarti, nes tuomet paaiškės baisūs dalykai. Tie baisūs dalykai yra tai, kad į Daškevičiaus kontrabandą investavo aukščiausi to meto teisėsaugos pareigūnai, komisarai. Šio žmogaus teigimu, į Daškės kontrabandines cigaretes per savo statytinius Kaliningrado ir Maskvos verslininkus tiesiogiai investavo

  1. Gediminas Kirkilas (Jonas Basalykas)
  2. Algirdas Sysas
  3. Vidmantas Žiemelis
  4. Buvęs Kauno policijos komisaras Edvardas Gružas
  5. Buvęs komisaras Vizgirdas Telyčėnas
  6. Buvęs Kauno meras, Arvydas Garbaravičius
  7. Buvęs LR žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius
  8. Valdas Jakutis

Vokietijoje konfiskuotose nelegaliose cigaretėse prikimšto, iš Čečėnijos atvežto heroino vertė-3.2 mln eurų. Formaliai buvo deklaruota, kad sulaikyta cigarečių siunta.

Šitame reikale aukščiausiu lygiu tarpininkavo Kęstas Komskis. Kontrabandą sulaikius Vokietijoje Daškės buvo pareikalata grąžinti pinigus. Šiam atsisakius Daškė buvo nušautas. Po kurio laiko buvo nušautas ir Daškės verslo partneris Valdas Jakutis ir Valdo Jakučio verslo dalis už centus atiteko alkoholinių gėrimų pramonės ir prekybos magnatui Dariui Mockui. Niekam ne paslaptis, kad Darius Mockus buvo glaudžiai susijęs su Lietuvos spec tarnybomis, kol jo interesais nesusidomėjo Prezidentūra.

Na ir pabaigai apie EBSW.

Nuo 1992 iki 1995 metų EBSW koncerno, kurio prezidentas buvo G.Petrikas, bendrovė Kauno holdingo kompanija (KHK) iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. litų. KHK savo santaupas patikėjo 15, 6 tūkst. žmonių, kuriems ji liko skolinga apie 80 mln. litų. Iš žmonių gauti pinigai buvo perskolinami EBSW prezidento bendrovėms. Dar daugiau EBSW pradangino valstybės pinigų - koncerno užvaldytas buvęs Valstybinis komercinis bankas iššvaistė 111 mln. litų. Už pusvelčiui įsigytus investicinius čekius buvo privatizuota apie 100 šalies įmonių, o jas įkeitus iš bankų imamos milijoninės paskolos. EBSW privatizavimo strategas A.Pašukevičius realios bausmės išvengė EBSW turėtas kapitalas niekur nedingo. Didžiają dalį EBSW turto išplauto per ofšorus ir investuotu nekilnojamo turto pabaltijo šalyse pavidalu tebevaldo švariai iš šios istorijos išlindęs Algirdas Pašukevicius su Gintaro Petrikio broliu Raimondu Petrikiu. Likusią EBSW valdytą ir reformuotą dalį per statytinius tebevaldo Adolfas Šleževičius, Reinoldijus Šarkinas, Romualdas Visokavičius, Jonas Basalykas, Darius Mockus ir Vidmantas Žiemelis, kuris didžiają dalį šimtamilijoninį išplautą EBSW turtą ofšorų pagalba perkeltą į aviacijos verslą perdavė sūnui ir sukoncentravo išimtinai Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane.

Įdomi detalė ir ta, kad prieš Petrikiui pabėgant į JAV, jis buvo sulaikytas ir patalpintas Lukiškių izoliatioriuje. O po to naktį slapta atvežtas į Kauno izoliatorių ir patalpintas į press hatą su penkiais savo priešais. Formaliai buvo paskelbta, kad G.Petrikas nukentėjo ir policijos areštinėje Kaune. Verslininkas tada sakė, kad paslydo kameroje ir susižeidė, nors iš tikrųjų jį sumušė kartu kameroje buvę nusikaltėliai. Po šio įvykio G.Petriko aplinkos žmonės atvirai kalbėjo, kad verslininką norėta nužudyti, o vakar vienas tų laikų virtuvę žinojęs žmogus pasakė, kad Petrikis dėl EBSW bankroto visai nekaltas. Iki bankroto EBSW privedė tuometinių politikų gobšumas, kurie per savo statytinius banditus reikalaudavo duoklės. O tai patvirtina ir tai, kad 1996-ųjų vasarą EBSW prezidentas Petrikis buvo nuvežtas prie Lampėdžių karjero. Čia jo laukė nusikalstamo pasaulio autoritetai Vidmantas Siaurusevičius-Siauras, Saturnas Dubininkas-Satas ir kiti. Verslininkas vos nebuvo nužudytas ir buvo paleistas tik po to, kai pažadėjo sumokėti 300 tūkst. JAV dolerių. Už šią skolą G.Petrikas vėliau atidavė vieną EBSW įtakoje buvusią įmonę.

Gintaras Petrikis asmeniškai duodavo kyšius aukštiems valdžios pareigūnams. Kyšiais buvo pamaloninti tuometiniai aukščiausi šalies pareigūnai. Prezidentas Algirdas Brazauskas ir premjeras Adolfas Šleževičius.

Taip. Buvo atvejų, ir kai aš asmeniškai tiesiogiai, o ne tiktai per tarpininkus duodavau pinigų. Tuo buvo grindžiama visa sistema. Visi verslininkai duodavo kyšius ir visiems tai buvo vieša paslaptis. Tik niekas nieko iki šiol neįrodė. Buvo nerašyta taisyklė: jeigu nori dirbti - turi duoti", - sakė G.Petrikas. Mano pašnekovo teigimu, tarpininku tarp G.Petriko ir A.Brazausko bei kitų tuometinės LDDP vadų buvo Vladimiras Beriozovas.

EBSW su Rimantu Grainiu už trumpo pavadžio laikė visą tuometinę Lietuvos politinę situaciją.O vėliau viskas apsivertė aukštyn kojom, ir tuometiniai politikai už trumpo pavadžio laikė jau EBSW. Didžiausias tiesiogiai tuometiniam ministrui pirmininkui Adolfui Šleževičiui duotas kyšis buvo 120 tūkst. JAV dolerių. Tuometine valiuta apie pusė milijono litų.

"Tik nežinau, ar tai galima pavadinti kyšiu. Tuos pinigus aš asmeniškai daviau tuometiniam premjerui A.Šleževičiui, bet dolerius, kiek žinau, jis padalijo partijos bičiuliams. Tačiau A.Šleževičius jiems kažkodėl sakė, kad tuos pinigus gavo ne iš manęs, bet iš bankininko Genadijaus Konopliovo. Tai aš sužinojau gerokai vėliau, iš kitų partijos narių", - pasakojo G.Petrikas.

Po kelių mėnesių "Litimpex" banko prezidentas Genadijus Konopliovas - nusišovė.

Petrikis asmeniškai, net 40 000 tiesiogiai cash in hands sumokėjo Algirdui Brazauskui. Už tylą ir ramybę. Gintaras mokėjo kyšius buvusiam Lietuvos banko vadovui Kaziui Ratkevičiui ir vėliau jo postą užėmusiam Reinoldijui Šarkinui. Tik dabar yra pradedama suprasti, kad Gintaras Petrikas neturėjo kitos išeities.Norėdamas išlikti ir plėstis su EBSW jis privalėjo susimokėti.

Žlugus EBSW koncernui, žlugo ir pirmoji Gintaro Petrikio santuoka. Edita Petrikienė slapta užmezgė romaną su Daktarų gaujos torpeda Vladimiru Seneckiu TURISTU.

1993 metų rugpjūčio 27-ąją V. Seneckis susiruošė vykti į Maskvą, tačiau pradingo be pėdsakų. E. Petrikienė teisme pasakojo, jog tądien vežė savo slaptą meilužį į Vilniaus oro uostą. Tačiau pakeliui V. Seneckis paprašęs sustoti daugiabučio kieme netoli restorano „Vilija“, nes reikėjo „šnektelti su chebra“.Tačiau palikti įjungtą automobilio variklį paprašęs vyras nebepasirodė.

E. Petrikienė jo laukė 3 valandas, galiausiai nusprendė grįžti į V. Seneckio namus, tačiau ir čia jo nerado. Moteris pasakojo su „daktarų“ gaujos nariu susipažinusi vieno baliaus metu, netrukus tarp jų užsimezgė romanas. Pora slapstėsi, nes tuo metu E. Petrikienė tebebuvo ištekėjusi už G. Petriko, o V. Seneckis taip pat buvo vedęs. Apie savo veiklą grupuotėje jis esą nekalbėjo, tačiau prieš dingimą užsiminė, jog pašlijo jo santykiai su Hena (Henriku Daktaru). „Jis nuolat jautė įtampą, nešiojosi ginklą, o prieš lipdamas į automobilį ne kartą tikrino, ar nėra padėta sprogmenų, buvo labai atsargus“, - kalbėjo E. Petrikienė. Po poros dienų moteris sulaukė nepažįstamojo skambučio. Šis pasakęs: „Vovkos neberasi, o jei kalbėsi – tau bus taip pat“. Pati domėtis, kur galėjo dingti V. Seneckis, ji teigė bijojusi. Policijai apie dingimą pranešė po poros dienų jo namie nesulaukusi žmona. Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai surinko duomenų, kurie rodo, jog H. Daktaras kartu su kitais grupuotės nariais nutarė pašalinti nepanorusius dalintis nusikalstamu pelnu, konkuruojančius dėl įtakos sferų nusikalstamame versle, „daktarų“ nusikalstamo susivienijimo vadovų autoriteto nepaisančius asmenis, tarp kurių atsidūrė ir V. Seneckis.

Jis buvo iškviestas į restoraną „Vilija“, kur pateko į parengtą pasalą. Apie 14 val. 30 min. jis atvyko ir buvo nuvestas į sporto salę, kur jį pasitiko septyniese. H. Daktaras užmetė V. Seneckiui ant kaklo virvę ir jį pasmaugė. Vėliau jis davęs nurodymą išvežti kūną.

Gerbiamieji skaitytojai, jūs turite suprasti ir tokį faktą, kad tuometinė EBSW buvo galingesnė ir net už paties Bronislovo Lubio ir Vilniaus Prekybos imperijas. Jei kas ir galėjo prilygti EBSW, tai Danas Tvarijonavičius su LIFOSA kuris savo laiku rėmė ir Kauno Žalgirio klubą. Danas buvo vienas iš Žalgirio mecenatų. Artimiausiu laiku ketinu pasidomėti MAILIAUS BYLA, nes jūs skaitytojai patys matote, kaip Mailiaus byla gražiai buvo užglaistyta.Ir Boreika atleistas. O jūs žinot, kur Starkevičius sėst turėjo?

Jau 23 metus milijoninį Kauno konservatorių biudžetą tebevaldo du asmenys Kazimieras Starkevičius ir Arvydas Garbaravičius. Todėl supraskite vieną dalyką. Po dabartinių Seimo rinkimų viskas apsivertė aukštyn kojom.

Konservatoriai, net savo gimtajame Kaune prapylė rinkimus, o prieš 23 metus Maskvyčio pagalba organizavo socialdemokratų šulo Brazausko sušaudymą, prieš 19 metų organizavo pasikėsinimą į Artūro Paulausko gyvybę. Negi galvojate, kad visa šita info galėtų būti paleista per tokias platformas kaip Delfi ar Lietuvos Rytas !

Dabar suprantate kodėl Lietuvos Dieną VSD pripažino, kaip portalu keliančiu grėsmę Lietuvos Respublikai?

Jeigu viskas vyks pagal planą greitu laiku išgirsite tikras informacines ir politines naujienas-bombas. Taip, tikras bombas, su originaliais skenuotais tų laikų failais.slaptas pažymas. 25 000 jūsų visų peržiūrėjo video su Kirkilo žentu Jonu Basalyku ir jo savavališkomis statybomis Turniškėse, 680 Facebook share.Ar kas nors pasikeitė?

Yra neoficialus susitarimas tarp aukščiausio lygio politikų ir įtakingiausių žiniasklaidos grupių neviešinti tokių faktų, nes tai gali iššaukti masinius neramumus. Visai tikėtina, kad spec tarnybos stengsis užblokuoti šį mano facebook profilį ir Lietuvos Dienos portalą.

O dabar pasižiūrėkite apie tai, kaip Lietuvos teisėsauga sulaikė 17 granatsvaidžių skirtų 1997-ųjų Vilniaus kariniam perversmui siuntą, apie tai kaip reketininkai sprogdino žalgiriečio Valdemaro Chomičiaus restoraną, ir apie tai, kaip buvo išvaistytas Valstybinio Komercinio Banko turtas.

Ten, kur viešpatauja jėga, įstatymas bejėgis: