Jei ir toliau nekliudomai leisime į mūsų piliečių galvas smelktis melo užkratui iš Maskvos – pralaimėsime

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/jei-ir... 2016-12-08 12:05:26, skaitė 2204, komentavo 0

Jei ir toliau nekliudomai leisime į mūsų piliečių galvas smelktis melo užkratui iš Maskvos – pralaimėsime


Lietuvą gali ištikti Krymo likimas. A.Chlebnikovo grafinis montažas.

 

Informacinio saugumo ir analizės centrui atstovaujantis mokslininkas Algirdas Kazlauskas Lietuvos visuomenei pateikė labai aiškų ir tikslų mus nuolat puolančios teroristinės valstybės apibūdinimą, nusakė tikrąsias grėsmių priežastis ir nurodė priemones, kurios Lietuvą išgelbėtų.

Apie tai skelbiama nepriklausomo portalo delfi.lt straipsnyje „Kad Lietuva netaptų antru Krymu“.

Pirmiausia mokslininkas pateikia faktus, kaip „2014 m. vasarį, Vladimiro Putino užsakymu vos per keletą dienų buvo okupuotas Ukrainos Krymo pusiasalis“. Toliau nurodo okupacijos sėkmės priežastis – „Kremliaus pergalę lėmė dvi pagrindinės priežastys – išskirtinis Vakarų politikų bailumas ir ukrainiečių politinės tapatybės stoka“. Perspėdamas lietuvius apie tapatybės stokos žalą, informacinio saugumo specialistas pateikia pavyzdžius, kaip iš ukrainiečių buvo atimta tapatybė: „vietiniai gyventojai, nuolat mirkdami Kremliaus informacijų kanalų skleidžiamame mele gyveno visiškai alternatyvioje dimensijoje negu realybė. Tiek Krymo gyventojai ir ten tarnavę kareiviai, tiek ir diduma Ukrainos žmonių“.

Tą faktą, kad ukrainiečiai prarado tapatybę, pasak mokslininko, „Putinas puikiai žinojo“, todėl ir puolė Ukrainą. Bet tas puolimas buvo į naudą – ukrainiečiai „tik tada ėmė susivokti, kas jie besą ir gintis nuo tikrojo agresoriaus iš Maskvos (ir šie kaip mat užstrigo)“.

Deja, Lietuvoje dar niekas nepabudo, nes „realūs darbai stiprinant šalies saugumą yra daromi tik kariuomenės lygmeniu“. Bet V. Putinas nesnaudžia, todėl „jei Lietuva nenori tapti antru Krymu, kai zombifikuoti savi piliečiai iškelia Kremliaus agresorių vėliavas ir padeda teroristams užimti svarbiausias valstybės institucijas, visos valstybės lygmeniu reikia visiškai naujo, strateginio požiūrio į informacinį saugumą“, perspėja analitikas.

Svarbiausias dalykas, kurį vykdo Kremlius, yra tiesos ir teisingumo naikinimas Vakarų valstybių viduje: „Maskvos imperialistai sąmoningai skleidžia šmeižtą apie Vakarų politinę sistemą. Per savo „žiniasklaidos“ kanalus ne informuoja, o vykdo nuolatinę dezinformaciją, meluoja, falsifikuoja faktus ar net išsigalvoja alternatyvią realybę. Tokiu būdu jie siekia sunaikinti vakariečių pasitikėjimą savo valstybe, vienas kitu ir, apskritai, tikėjimą Tiesa bei Teisingumu“, – paaiškino specialistas.

Remdamasis prezidentės Dalios Grybauskaitės išvada, kad „Maskvoje šeimininkauja teroristai“, A. Kazlauskas žvelgia dar toliau, visiems labai tiksliai paaiškindamas, kad „ Kremlius, kaip tipinė imperija, neturinti fizinių sienų, neskelbdama karų, teroristiniais metodais ardo aplinkinių šalių tvarką, siekdama skleisti savo įtaką ir valdžią“.

Drąsiai konstatavęs, kad manymas, „jog galima išmokyti visus žmones mąstyti kritiškai, yra tipinė elito yda ir daugelio Vakarų visuomenės problemų priežastis“, A.  Kazlauskas pateikia realių darbų sąrašą, ką daryti, kad netaptume Krymu.

Pirmiausia Lietuva privalo „užkardyti visus kelius į valstybės informacinę erdvę Putino purvasklaidai. Arba bendriau sakant, pripažinti, jog esame užpulti nepasiruošę ir suverenumas sprūsta iš rankų, todėl kol nebus atstatytas saugumas, turime laikinai atsisakyti visapusiško visuomenės atvirumo doktrinos“.

Toliau – „būtina, jog naujoji valdžia pateiktų ir įgyvendintų strategiją, kaip Lietuvos žmones paversti atspariais nuo melo, šmeižto ir dezinformacijos iš Rytų. Tai turėtų apimti ne tik didelius pokyčius švietimo ir ugdymo sistemoje nuo mažų dienų. Į bendrą reikalą turėtų būti įtraukti ir meno, žiniasklaidos, akademinės bendruomenės ir kt. atstovai“.

Na, o efektyvių rezultatų pasiekimui „reiktų steigti valstybinį informacinio saugumo centrą, kuris būtų tiesiogiai atsakingas šalies vadovybei už strateginių informacinio saugumo planų parengimą ir jų įgyvendinimo koordinavimą“.

Pripažinęs, jog tikrame kare Lietuvos kariuomenė „bus nesunkiai nugriauta ir nepadės nei NATO batalionai“, Lietuvos patriotas šioje nelygioje kovoje galutinį pralaimėjimą numato tik tuo atveju, „jei ir toliau nekliudomai leisime į mūsų piliečių galvas smelktis melo užkratui iš Maskvos“.

Susiję:

Jauni lietuviai savaitgaliais mokosi kautis su sukilėliais – etniniais rusais