Amerikiečiai vengia kalbėtis apie politiką šeimose

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/amerikiecia... 2016-12-16 09:01:32, skaitė 1252, komentavo 0

Amerikiečiai vengia kalbėtis apie politiką šeimose

Daugiau kaip pusė amerikiečių baiminasi aptarinėti politiką už šeimos stalo ar per Padėkos šventę, – liudija CNN/ORC apklausos rezultatai.

53% respondentų pareiškė, kad „bijo“ diskusijų apie politiką per tradicinę šeimos šventę. Beveik du trečdaliai demokratų (63%) mano, kad tai ne pati geriausia tema pokalbiams, tačiau 58% respublikonų pasirengę pasikalbėti apie politiką su šeimos nariais.

Besitraukiantis prezidentas Obama ir būsimas prezidentas Trampas savo kalbose tautai šventės proga paminėjo gilius prieštaravimus Amerikos visuomenėje, kurie paaštrėjo dėl rinkimų.

„Aš meldžiuosi, kad per šią Padėkos dieną mes pradėtume gydyti tai, kas mus skiria ir eitume ė priekį kaip šalis, kupina bendrų tikslų ir bendro ryžto jėgos. – pareiškė Trampas kalboje, kurią paskelbė jo štabas.

Panašias mintis išsakė prezidentas Obama, kurio nuomone, per Padėkos dieną reikia prisiminti apie bendras vertybes, o ne apie rinkimines „savų“ ir „svetimų“ kovas.

Prieš dvi savaites pasibaigę rinkimai daugeliui amerikiečių įsiminė savo bekompromisine kova ir griežta retorika. Donaldas Trampas pažadėjo pasodinti Klinton už grotų, nors po rinkimų ir anuliavo šį pažadą.

Klinton gi panaudojo liūdnai pagarsėjusią 50 metų senumo reklamą, pareiškusi, kad respublikono pergalė gali privesti prie atominio karo. Abu kandidatai naudojo daugybę nepalankių epitetų vienas kito atžvilgiu.

Apklausos rinkimų punktuose irgi pademonstravo prieštaravimus Amerikos visuomenėje. Trampas su didele persvara laimėjo tarp baltųjų vyrų su ne per didžiausiu išsilavinimu. Klinton – tarp moterų ir rasinių bei etninių mažumų. Trampas laimėjo didžiojoje kontinentinės Amerikos teritorijų dalyje, o Klinton dominavo Atlanto ir Ramiojo vandenyno pakrančių megapoliuose.

Amerikos žiniasklaida ne kartą išjuokė prieštaravimus visuomenėje, kurie išryškėjo per rinkimus. Satyros leidinys Onion paskelbė išgalvotą apklausą, pagal kurią „40% amerikiečių nežino dėl ko eis balsuoti – iš baimės ar iš neapykantos“.

Išties – realios visuomenės nuomonės apklausos parodė, kad rinkėjai balsavo ne tiek už „savo“ kandidatą (abu kandidatai rinkėjams buvo nesimpatiški), kiek prieš „svetimą“.

Žurnalo New Yorker karikatūristas pavaizdavo didelę šeimą, švenčiančią Padėkos dieną ir keliančią tostą už tuos idealus, kurie vienija visą šeimą. Tuo pat metu kiekvienas šeimos narys karikatūroje atitvertas nuo kitų narių spygliuota viela.

CNN/ORC apklausa vyko lapkričio 17-20 dienomis telefonu. Dalyvavo 1003 suaugusieji amerikiečiai. CNN nepaskelbė statistinės paklaidos dydžio.