Kompromisas dėl rytų Alepe suimtų Vakarų karininkų

Autorius: Zigmas Vaišvila Šaltinis: http://versijos.lt/kompromisas... 2016-12-20 08:44:33, skaitė 2155, komentavo 0

Kompromisas dėl rytų Alepe suimtų Vakarų karininkų

Dar kartą pasitvirtino didžiulės ir, atrodytų, neadekvačios Vakarų šalių isterijos dėl rytų Alepo išlaisvinimo priežastys. Aiškėja naujausia informacija apie rytų Alepe suimtų Vakarų šalių specialiųjų tarnybų karinnkų skaičių. Jis gerokai didesnis. Informaciją apie tai skelbia JAV karo veteranų svetainė.

Sirijos Parlamento nario ir Alepo Komercijos Rūmų vadovo Fares Shehabi Facebook paskyroje paskelbtos 14 karininkų pavardės yra netikros. Tai suprantama, nes jie vykdė slaptas užduotis, kurių nevalia žinoti tų šalių rinkėjams ir žurnalistams.

Tačiau aiškėja, kodėl Rusijos ir Sirijos valdžios ir žiniasklaidos reakcija į šią naujieną buvo santūri. Sutartas Vakarų šalių ir Rusijos, Sirijos kompromisas dėl to. Be abejo, tikrojo šio susitarimo turinio ir sutarto kompromiso nesužinosime. Tačiau jau žinoma, kad 22 JAV, 16 Didžiosios  Britanijos, 21 Prancūzijos, 7 Izraelio ir 62 Turkijos karininkus, sulaikytus rytų Alepe,  Sirijos valdžia paleido.

Kol kas nėra informacijos, kad būtų paleisti sugauti įsislaptinę Saudo Arabijos ir Maroko karininkai.

Šią informaciją netiesiogiai patvirtina ir tai, kad po šių susitarimų dėl sulaikytų Vakarų šalių karininkų įgyvendinimo netrukus sekmadienį Jungtinėse Tautose Rusija ir Prancūzija sutarė kompromisą dėl Prancūzijos paruoštos Jungtinių Tautų rezoliucijos dėl rytų Alepo. Matyt, veto teise šiandien balsuojant niekas nebesinaudos. Vakarams išsisprendus slaptus klausimus, galima bus pradėti tikrai rūpintis rytų Alepo civiliais.

Tai labai rimta pamoka tiems, kurie ir Lietuvoje, ir Ukrainoje kuria karinių veiksmų poligonus, nepaklausę savo atstovaujamų tautų nuomonės, pažeisdami net Konstitucijas, bravūra ir apmokamais žurnalistais dangstydami savo beviltiškumą. Lietuvos ir Ukrainos valdžios svaiginasi savo garsių pareiškimų „svarba“ ir tarptautinių klausimų „išmanymu“. Tačiau tuo jos beatodairiškai savo šalis verčia karinių išbandymų ir eksperimentų poligonais.

Būtina atsiminti ir įvertinti ne tik šią, bet ir istorines Lietuvos patirtis. Ne pagrąžintą Lietuvos ir LDK istoriją, o tikrąją istoriją ir jos pamokas. Būtina baigti mūsų visuomenės dirbtinį skaldymą ir nesveiką tarpusavio konfrontacijos eskalavimą. Pažiūrėkite dar kartą filmą „Niekas nenorėjo mirti‘. Brolis brolio mirtinai nekenčia. O dėl ko?

Negi nenorime suprasti dirbtinai sukelto karo Sirijoje pasekmių ir priežasčių? Argi žmonijos išlikimui svarbiausias klausimas yra, kieno dujų vamzdis bus nutiestas per šią nelaimingą šalį?

Didieji tarptautinės politikos žaidėjai visada susitars, nes ras būdus įtikinti vieni kitus.

Tuo tarpu lojančio, o po smūgio į šoną tik inkščiančio ir besikeičiančio šeimininko koją laižančio šunėko vaidmuo – tai nėra rūpinimasis nei Ukrainos, nei Lietuvos tautomis ir valstybėmis.