National Review apie amerikiečių super minininką

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/national-re... 2016-12-30 11:04:08, skaitė 2529, komentavo 0

National Review apie amerikiečių super minininką

Kaip ir dauguma amerikietiškos perspektyvios ginkluotės pavyzdžių, minininkas Zumwalt pasirodė esantis tuščiu pinigų švaistymu. – taip tvirtina amerikiečių leidinio National Rewiew apžvalgininkas Maikas Fredenburgas.

Savo požiūrį autorius grindžia tokiais skaičiais. Pirminė projekto kaina siekė 1,3 mlrd dolerių. Užplanuotai 32 laivų partijai skirta suma neturėjo viršyti 40 milijardų. Tačiau jau 2006 metais JAV Audito rūmai atkreipė Kongreso dėmesį į tai, kad bandomojo egzemplioriaus kaina netikėtai pakilo iki 3 milijardų. Tačiau ir tai dar ne viskas. Trečias iš eilės Zumwalt’as, neseniai užstrigęs Panamos kanale, kainavo Amerikos biudžetui 4,2 milijardo. Už sekantį laivą JAV piliečiai užmokės jau 7 milijardus.

Straipsnio autorius mano, kad netgi nuleistiems į vandenį laivams „gresia daugiamilijardinis atnaujinimas“. Labiausiai Fredenburgą papiktino neseniai nuskambėjęs vieno iš karinio laivyno atstovo pareiškimas: „Minininko tobulinimui teks skirti dar daug laiko, o koviniam panaudojimui jis bus parengtas tik tolimoje ateityje“.

„Buvo labai nemalonu stebėti, kaip mūsų „stebuklingas laivas“ užstrigo Panamos kanale ir negalėjo pajudėti iš vietos.“ – rašo apžvalgininkas. Be to, kaip mano autorius, katastrofiška situacija su inžinerinių sprendimų kokybe susišaukia su visiškai neatsakingu požiūriu į dotacijas iš biudžeto. „Niekas neatsakingas už milžiniškas išlaidas, o laivą kuriančios korporacijos ir toliau gauna milijardus dolerių, nežiūrint į atsilikimą nuo grafiko ir žemą galutinio produkto kokybę“. – mano žurnalistas. Amerika ir toliau moka pinigus, nors viskas byloja apie tai, kad projektas žlugo.

Tokia situacija būdinga, autoriaus nuomone, apskritai visai Amerikos karinei industrijai. Brangiai kainuojantys 5 kartos lėktuvai F-35 ir F-22, pagerintos desanto-šturmo mašinos projektas, perspektyviniai koviniai laivai, veikiantys pakrantės zonoje – visa ši technika kol kas dar nieko nepademonstravo kovinėmis sąlygomis, tačiau būtent tokie „superginklai“ suryja žymią JAV karinio biudžeto dalį.

„Šitas minininkas – tikra nelaimė“ – reziumuoja autorius. Žurnalistas remiasi karinių ekspertų nuomone, pastarieji įsitikinę, kad nė vienas planuojamas laivo inžinerinis rodiklis nebuvo realiai įgyvendintas, o laivai, kuriuos laivynas jau turi, gali lygiai taip pat sėkmingai įvykdyti tuos specifinius uždavinius, kuriems buvo skirtas „super laivas“.