Vegetarai žudo gyvūnus, atsisakydami valgyti mėsą

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/vegetarai-z... 2017-01-04 12:27:06, skaitė 2364, komentavo 0

Vegetarai žudo gyvūnus, atsisakydami valgyti mėsą

Visi žinome, kaip vegetarai didžiuojasi tuo, kad nedaro žalos aplinkai. Tačiau ne viskas taip paprasta. Argentinos gamtininkas Klaudijus Bertonatis įrodė, kad žmonės, kurie maitinasi išimtinai augaliniu maistu, vis tiek tampa gyvūnų žūties priežastimi.

Kuo populiaresnės darosi vegetarizmo idėjos, tuo labiau didėja paklausa daržovėms, ryžiams, ankštiniams. Vadinasi, prireikia didelių žemės plotų jų auginimui, o tai prisideda be viso kito ir prie miškų naikinimo. Žvėrys netenka įprastų gyvenimo vietų. Be to, juos reguliariai šaudo ir nuodija, kad jie laikytųsi toliau nuo pasėlių.

„Argentinoje sutinku daugybę žmonių, kurie vadina save gamtos gynėjais, dėl to, kad nevalgo mėsos ir nenešioja odinių drabužių. Jie galvoja, kad būdami vegetarais, užkerta kelią gyvūnų žudymui. Tai netiesa“ – teigia Bertonatis.

Kad rūpintumės pasaulio biologine įvairove, nebūtina ir netgi nepageidaujama būti vegetaru. – pritaria kolegai Kristianas Danas, tiriantis žemės ūkio ir ekologijos problemas.

„Jeigu norite, kad kokia nors kultūra būtų efektyviai auginama, jums teks atsikratyti tiek augalinių kenkėjų, tiek kenkėjų-gyvūnų. Dėl to galima užtikrintai teigti, kad vegetarai tampa gyvūnų žūties priežastimi, kadangi dėl jų tenka auginti daugiau grūdų“ – aiškina Danas. Jo nuomone, visiškas atsisakymas vartoti mėsą – ne pats geriausias sprendimas, norint išsaugoti gyvūnijos pasaulį.

„Jeigu jums pasisekė ir turite galimybę pasirinkti maistą, nereikia visiškai išbraukti mėsos iš raciono, geriau pereikite prie organinių produktų. Geriausia pirkti juos tiesiai iš gamintojo ar ūkininko, kurie, kaip ir jūs, siekdami saugoti gamtą, gerai prižiūri savo gyvulius, rūpinasi biologine įvairove, vandens švara ir saugo dirvožemį“ – pataria Danas.

Mokslininkams nepritaria rašytojas ir ekologijos aktyvistas Džordžas Monbiotas. Jis pats neseniai tapo vegetaru, nors šiek tiek mėsos vis dar vartoja. Rašytojas ieško pakelėse automobilių numuštų gyvūnų gaišenų ir naudoja jas maistui. Jo nuomone, bet kokia maisto gamyba naikina gyvūnijos pasaulį. Tačiau jeigu jūs vartojate mėsą, esate atsakingas už kur kas didesnes aukas, kadangi gyvuliai irgi maitinasi specialiai auginamomis agrokultūromis, ir suvartoja jų gerokai daugiau nei žmogus.

„Kitaip sakant, gyvuliuose yra gerokai daugiau grūdų, negu pačiuose grūduose. Dėl to teigiu, kad jeigu norite valgyti mažiau sojos, tai valgykite soją. Jūs suvalgysite 96% mažiau sojos, jeigu valgysite konkrečiai ją“ – aiškina Monbiotas.